Afganistanul, un loc tot mai vizitat de influenceri. Iubitorii „turismului periculos” dau năvală în țara unde femeile sunt biciuite și omorâte cu pietre
0La trei ani de la preluarea puterii de către talibani, în Afganistan, țara considerată cea mai periculoasă din lume și unde femeile sunt omorâte cu pietre pentru adulter, turismul este în plină expansiune, potrivit Daily Mail Online.

Puterea regimului islamist de linie dură, este acum, după zeci de ani de conflict, în mare parte necontestată, ceea ce le permite talibanilor să își impună pe deplin interpretarea legii Sharia, care include execuții publice, biciuiri și aproape niciun drept pentru femei.
Pe TikTok și Instagram, situația pare foarte diferită în țară. În imaginile distribuite pe rețelele sociale apar turiști zâmbitori, pozând lângă lacuri frumoase, munți și piețe vibrante.
Criticii, inclusiv afgani exilați, au condamnat postările aparent inofensive despre care spun că ar putea contribui la „normalizarea” regimului taliban.
Influencerii din domeniul turismului, care au acces doar la suprafața vieții localnicilor, sunt folosiți ca armă de PR de către talibani și se îndreaptă spre țară în număr mare, în ciuda arestărilor și chiar a deceselor din ultimii ani în rândul turiștilor.
Însoțiți în excursii de ghizi locali, occidentalii laudă frumusețea țării și adesea trec cu vederea faptul că singurii localnici care apar în videoclipurile și fotografiile lor sunt bărbați.
Vizitatoarele străine pot intra în majoritatea unităților împreună cu ghizii lor bărbați, inclusiv în parcul național Band-e Amir, piețe și restaurante, în timp ce femeile afgane, care în majoritatea cazurilor aveau o viață normală în urmă cu doar câțiva ani, sunt aproape complet izolate în casă și nu au voie să interacționeze cu bărbați care nu sunt soții sau rudele lor.
Femeilor afgane li s-a interzis să își arate fața sau să își facă vocea auzită în public
În august 2024, talibanii au făcut cel mai recent pas în direcția lipsirii totale de drepturi a femeilor afgane, interzicându-le să își arate fața sau să își facă vocea auzită în public, ca parte a așa-numitelor „legi ale virtuții”.
Măsura a fost anunțată după ce, la începutul acestui an, talibanii au confirmat că în întreaga țară vor avea loc umilințe și execuții publice terifiante.
Într-o emisiune difuzată în martie la Radio Television Afghanistan, controlată de talibani, liderul suprem Hibatullah Akhundzada a declarat:
„Vom biciui femeile... le vom ucide cu pietre în public [pentru adulter]. Puteți spune că este o încălcare a drepturilor femeilor atunci când le lapidăm sau le biciuim în public pentru că au comis adulter, deoarece acestea intră în conflict cu principiile voastre democratice”, a spus el, adăugând: „[Dar] eu îl reprezint pe Allah, iar voi îl reprezentați pe Satana”.
Declarația marchează o întoarcere la cele mai întunecate zile din anii 1990, este de părere Safia Arefi, avocat și director al organizației afgane pentru drepturile omului Women's Window of Hope (Fereastra de speranță a femeilor).
„Odată cu acest anunț al liderului taliban, a început un nou capitol al pedepselor private, iar femeile afgane experimentează profunzimea singurătății (...) . Comunitatea internațională a ales să rămână tăcută în fața acestor încălcări ale drepturilor femeilor”, a declarat Arefi pentru The Guardian.
Peste 7 000 de turiști străini au vizitat Afganistanul în 2023
În ciuda faptului că țara a fost desemnată cea mai periculoasă din lume pentru al șaselea an consecutiv, conform Global Peace Index, peste 7.000 de turiști străini au vizitat Afganistanul anul trecut, față de 691 în 2021 și mai mult decât triplu față de numărul celor care au mers în această țară în 2022.
Ministerul britanic de Externe recomandă populației să nu călătorească în Afganistan, afirmând că situația de securitate este „volatilă” și că deplasările în țară sunt „extrem de periculoase”, explicând că are o capacitate „extrem de limitată” de a ajuta călătorii britanici care se află în dificultate în această țară „iar sprijinul personal nu este posibil”.
Turiști omorâți în Afganistan
Călătoriile în această țară se pot încheia tragic pentru turiștii occidentali. În luna mai a acestui an, trei călători spanioli au fost împușcați, după ce atacatorii au deschis focul asupra unui grup de vizitatori internaționali și afgani în Bamiyan.
Asasinatele au fost revendicate de Statul Islamic, un rival major al guvernului taliban.
Anterior, în 2022, gruparea teroristă a revendicat un atac asupra unui hotel popular din centrul Kabulului, în urma căruia cinci cetățeni chinezi au fost răniți.
Toate aceste tragedii și amenințări nu au împiedicat turiștii britanici și americani să meargă în Afganistan și nici nu au descurajat creatorii de conținut să promoveze țara într-un mod favorabil talibanilor.
La începutul acestui an, Mohammad Saeed, care conduce Direcția de Turism a talibanilor, a declarat că visează ca Afganistanul să devină un punct de atracție turistică.
„Creșterea industriei turismului are un efect pozitiv asupra economiei țării”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Culturii.
„Este o normalizare a regimului taliban”.
Dr. Farkhondeh Akbari, a cărei familie a fugit de talibani în anii 1990, a declarat pentru BBC că turiștii „lipsiți de etică” îi exploatează țara natală, în timp ce ea nu se poate întoarce, iar rudele sale de sex feminin de acolo nu pot trăi liber:
„Vorbim despre 50 la sută din populație care nu are niciun drept... Vorbim despre un regim care a instaurat apartheidul de gen. Și da, există o criză umanitară: Mă bucur că turiștii ar putea merge să cumpere ceva dintr-un magazin și ar putea ajuta o familie locală, dar care este costul acestui lucru? Este o normalizare a regimului taliban”.
O turistă din SUA a fost criticată după o postare „îngrozitoare” pe Instagram despre călătoria sa în Afganistan.
„M-am plimbat prin Kabul, iar oamenii au fost incredibil de prietenoși. Deși peste tot sunt în majoritate bărbați, mi-au arătat un respect deosebit. Erau curioși despre această musulmancă de culoare, așa că au venit să vorbească cu mine. Afganii sunt ospitalieri; în ciuda barierei lingvistice, am reușit totuși să râdem și să interacționăm”, a spus Geenyada Abdi, care a declarat că vizitarea națiunii devastate de război a fost un „vis devenit realitate”.
Într-o fotografie, turista din America apare zâmbind alături de teroriști înarmați cu AK-47.
Chiar ea mărturisește că a primit valuri de reacții negative:
„Este doar indignare - ca și cum oamenii au înnebunit, «să-ți fie rușine, ești împotriva drepturilor femeilor, educația femeilor, locurilor de muncă ale femeilor». Nu este cazul - această fotografie a fost doar pentru a spune pur și simplu că aceasta este experiența mea”.