Adunarea Generală a ONU condamnă anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene. Vot covârșitor împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluție anti-rusă privind referendumurile din regiunile RPD, LPR, Herson și Zaporojie, precum și situația din Ucraina, transmite agenția rusă de știri TASS.

Doar cinci țări au votat în favoarea Rusiei
Doar cinci țări au votat în favoarea Rusiei

143 de țări au votat în favoarea rezoluției, cinci au votat împotrivă și 35 s-au abținut.

Rezoluția solicită, de asemenea, o soluționare negociată a conflictului din Ucraina.

Votarea pe țări

Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua și Siria au votat împotrivă. 

China, India, Africa de Sud s-au abținut, Brazilia a votat în favoarea rezoluției. S-au abținut și Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. 

Georgia, Letonia, Lituania, Moldova, Estonia au susținut rezoluția, la fel ca și Ucraina. 

Azerbaidjanul și Turkmenistanul nu au votat (adică nu au votat nici pentru, nici împotrivă, nici nu s-au abținut).

S-au abținut și următoarele țări: Algeria, Bolivia, Burundi, Vietnam, Guineea, Honduras, Zimbabwe, Cuba, Laos, Lesotho, Mali, Mongolia, Mozambic, Namibia, Pakistan, Republica Congo, Sudan, Thailanda, Tanzania, Togo, Uganda, CAR, Sri Lanka, Eritreea, Eswatini, Etiopia, Sudanul de Sud.

Pe lângă cele de mai sus, la vot nu au participat și următoarele țări: Burkina Faso, Venezuela, Djibouti, Iran, Camerun, El Salvador, Sao Tome și Principe, Guineea Ecuatorială. Votul asupra rezoluțiilor din Adunarea Generală a ONU este opțional. Mai multe țări nu pot vota din cauza restanțelor cotizațiilor de membru.

Pentru a adopta o rezoluție, aceasta a trebuit să fie susținută de cel puțin două treimi dintre alegători.

Voturi anterioare ale sesiunii speciale privind Ucraina

Sesiunea specială a Adunării Generale a ONU adoptă a treia rezoluție privind Ucraina. 

Pe 2 martie, a fost adoptat un document în legătură cu începerea operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, prin care se cerea ca Rusia să-și retragă trupele. Apoi 141 de țări au votat pentru susținere, 5 împotrivă, 35 s-au abținut și 12 nu au participat.

Pe 24 martie, sesiunea specială a adoptat o rezoluție privind situația umanitară din Ucraina, în timp ce vina pentru situația umanitară dificilă a fost atribuită doar Rusiei. 93 de țări au votat în favoarea documentului, 24 au votat împotrivă, 58 s-au abținut și 18 nu au votat.

Rezoluție anti-rusă

Textul rezoluției se bazează pe un document pregătit de SUA și Albania, care a fost examinat de Consiliul de Securitate al ONU la 30 septembrie. Apoi a fost criticat de Brazilia și India, care au indicat că la pregătirea documentului nu au fost ținute consultări complete cu toate țările Consiliului de Securitate. În perioada premergătoare votului în Adunarea Generală, elaborarea noului proiect și introducerea amendamentelor a durat mai mult de o săptămână.

Textul afirmă acum că „Adunarea Generală salută și exprimă un sprijin ferm pentru eforturile Secretarului General și ale țărilor membre, face apel la țările membre și organizațiile internaționale, inclusiv OSCE, să sprijine detensionarea situației actuale și pacea. soluționarea conflictului prin dialog politic, negocieri, mediere și alte mijloace pașnice.”

Crimeea și Sevastopolul au fost menționate în preambul, unde s-a afirmat că ar fi fost „ocupate temporar de Rusia”. Această prevedere a dispărut din versiunea finală a textului.

În același timp, documentul notează că o reglementare pașnică ar trebui realizată „cu respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și în conformitate cu principiile Cartei ONU”. Textul original conținea doar un apel la detensionare, reglementarea pașnică nu era menționată în el.

Textul rezoluției a păstrat, de asemenea, prevederile de condamnare și nerecunoaștere a referendumurilor în noile regiuni ale Federației Ruse, precum și a cerut Rusiei să „retragă complet și fără condiții toate forțele armate de pe teritoriul Ucrainei în limitele sale recunoscute internațional."

Între 23 și 27 septembrie, referendumurile au avut loc în Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson, cu privire la problema aderării la Rusia. Marea majoritate a locuitorilor lor erau în favoarea unei astfel de mutari. La 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin și șefii acestor regiuni au semnat acorduri privind aderarea lor la Rusia. Pe 4 octombrie, Putin a semnat legi privind ratificarea tratatelor privind admiterea în Rusia a Republicilor Populare Donețk și Lugansk, Zaporojie și Herson. 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite