Actualul Dalai Lama intenţionează să fie ultimul lider spiritual tibetan şi să pună capăt acestei tradiţii
0Tenzin Gyatso, cel de-al 14-lea Dalai Lama, intenţionează să fie ultimul lider spiritual tibetan şi să pună capăt unei tradiţii religioase vechi de câteva secole. „Instituţia Dalai Lama există de aproape cinci secole. Această tradiţie poate, acum, să se oprească cu cel de-al 14-lea Dalai Lama, care este foarte iubit”, a declarat liderul spiritual duminică, într-un interviu acordat publicaţiei germane „Welt am Sonntag”.
„Dacă vine al 15-lea Dalai Lama şi face de râs funcţia, instituţia Dalai Lama va fi ridiculizată”, a adăugat el râzând, potrivit AFP, preluat de Mediafax. „Oamenii care gândesc în termeni politici este necesar să-şi dea seama, ca atare, că această perioadă de aproximativ 450 de ani în care am avut această instituţie a Dalai Lama şi-a cam trăit traiul”, a mai declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, în vârstă de 79 de ani.
„Instituţia Dalai Lama era importantă în principal din cauza puterii ei politice. Eu am renunţat complet la putere în 2011, când m-am retras", a spus el. Liderul spiritual al budismului tibetan a anunţat deja că „instituţia Dalai Lama şi-a îndeplinit misiunea", fără să ofere alte precizări.
Dalai Lama a anunţat în martie 2011 că-şi abandonează rolul politic de lider al mişcării tibetanilor în exil, un rol în mod esenţial simbolic. Desemnat Dalai Lama la vârsta de trei ani, el considera deja că s-a retras pe jumătate începând din 2001, când a fost ales pentru prima dată un premier al Guvernului în exil.
Actualele declaraţii, privind încheierea tradiţiei Dalai Lama, sunt fără precedent şi neaşteptate. În iunie, Dalai Lama vorbea despre succesorul său şi spunea că nu exclude posibilitatea ca acest rol să fie preluat de o femeie. Sigur, eu spun asta de ani de zile. Dacă circumstanţele sunt corecte, o femeie Dalai Lama ar putea fi mai utilă slujirii lui Buddha Dharma. Dar dacă se întâmplă, această femeie trebuie să fie foarte, foarte atractiv, cu o faţă frumoasă ... O femeie Dalai Lama cu o faţă urâtă nu ar ajuta mult“, spunea liderul spiritual într-un interviu acordat cotidianului italian „Corriere della Sera”.
Tenzin Gyatso a fost recunoscut de călugării tibetani drept reîncarnarea celui de-al 13-lea Dalai Lama pe când avea numai doi ani. Un an mai târziu, el a devenit al 14-lea Dalai Lama. În 1950, când a împlinit 15 ani, trupele comuniste au invadat Tibetul şi tânărul Dalai Lama a preluat puterea deplină de şef al statului.
În 1951 oficialii chinezi au demarat eforturile pentru integrarea Tibetul în China. Tibetanii au protestat însă faţă de alipirea la China, o revoltă înnăbuşită în sânge - mii de manifestanţi au fost ucişi. Atunci, Dalai Lama a fugit în India pe jos şi s-a stabilit în Dharamsala (nordul Indiei), în prezent oraşul care găzduieşte Guvernul tibetan în exil. El a fost urmat în exil de aproape 80.000 de tibetani.