Aburul degajat de reactorul trei al centralei nucleare Fukushima  alertează specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri a fost raportată existenţa unui nor de vapori care se înalţă din reactorul trei al centralei Fukushima-Daiichi din Japonia, asupra căreia există numeroase suspiciuni de poluare nucleară a apelor şi solurilor din apropiere.

Oficialii companiei Tokio Electric Power (Tepco), care administrează centrala nucleară de la Fukushima, au declarat că nivelurile de radioactivitate din apropierea unităţii au rămas neschimbate de la ultima evaluare, informează agenţia de ştiri Reuters. Aceştia au dat asigurări că investighează cauzele aburului suspect.

„Credem că apa de ploaie s-a infiltrat în clădirea reactorului şi a căzut pe primul înveliş de izolare al acestuia, care este fierbinte”, a spus Maymi Yoshida, purtător de cuvânt al Tepco.

Fiecare reactor nuclear este izolat de un înveliş de protecţie primar, alcătuit din oţel, formând un perete cu o grosime între 10 şi 20 de centimetri. Această carcasă este cea mai importantă formă de protecţie împotriva scurgerilor de material radioactiv.

Aburul s-a ridicat de la reactorul numărul trei şi a fost surprins la 8:20 (ora locală), de către un angajat care filma clădirea afectată, înainte de a îndepărta resturile de fier rămase printre dărâmături. Potrivit spuselor purtătorului de cuvânt, aburul era încă vizibil două ore mai târziu.

Ultimele descoperiri pun şi mai multă presiune asupra administratorilor centralei, care se luptă să ţină sub control temperatura reactoarelor. În urmă cu aproximativ o săptămână, a fost raportată o creştere periculoasă a nivelului de cesiu radioactiv în apele subterane aflate la 25 de metri depărtare de mare.

Fabrica nucleară Daiichi din Fukushima a suferit daune majore după un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade care a lovit Japonia şi a provocat un tsunami devastator în martie 2011. Acesta este cel mai mare dezastru nuclear care a avut loc în lume, după accidentul de la Cernobîl, din 1986. 

FOTO Reuters

image

Alte ştiri asemănătoare:

FOTO Fructele şi legumele cultivate lângă Fukushima au mutaţii

Pe platforma de stocare imagini Imgur au fost postate poze cu legume şi fructe malformate din zona Fukushima, Japonia, ceea ce i-a făcut pe internauţi să se întrebe dacă dezastrul de la centrala nucleară este responsabil pentru mutaţiile plantelor.

Peşte puternic radioactiv, pescuit la câteva zeci de kilometri de Fukushima

Un lup de mare, pescuit în largul prefecturii Ibaraki, la câteva zeci de kilometri de Fukushima, prezenta un nivel de radioactivitate considerat inedit până în prezent pentru un peşte din această specie, de zece ori mai mare decât limita autorizată în Japonia, a anunţat prefectura, relatează AFP

Au apărut primele creaturi mutante după dezastrul nuclear de la Fukushima

Oamenii de ştiinţă au detectat anomalii genetice la fluturii din specia Pseudozizeeria maha, care pot fi rezultatul radiaţiilor produse de tragedia de la Fukushima, Japonia.

VIDEO Posibilă scurgere de apă radioactivă la centrala de la Fukushima

Compania care administrează centrala atomică de la Fukushima a anunţat o defecţiune care ar putea conduce la scurgeri de apă contaminată în sol dintr-un rezervor subternan de stocare, informează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite