FOTO La 27 de ani de la dezastru, centrala de la Cernobîl încă prezintă pericole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda eforturilor autorităţilor ucrainene de a controla efectele radiaţiilor mortale, consecinţele dezastrului nuclear de la Cernobîl se resimt şi astăzi
În ciuda eforturilor autorităţilor ucrainene de a controla efectele radiaţiilor mortale, consecinţele dezastrului nuclear de la Cernobîl se resimt şi astăzi

La 27 de ani de la unul dintre cele mai teribile dezastre nucleare din lume, oamenii de ştiinţă ucraineni încă evaluează problemele cauzate de distrugerea reactorului nuclear de la Cernobîl. Problemele de mediu şi de sănătate din zonele contaminate de radiaţii încă reprezintă o provocare pentru Ucraina, afirmă specialiştii citaţi de agenţia chineză de ştiri Xinhua.

Consecinţe exploziei

În noaptea de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, reactorul 4 al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat, eliberând emisii de aproximativ 15 ori mai mari decât contaminarea radioactivă provocată de bombele ce au căzut în oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki.

Efectele dezastrului s-au reflectat în sutele de mii de cazuri de cancer, după ce foarte mulţi dintre locuitorii din zonă au consumat lapte, legume şi carne, alimente care conţineau cantităţi extrem de mari de radionuclizi. Potrivit datelor oficiale, 31 de persoane au murit imediat ce accidentul a avut loc, iar alte 134 au fost diagnosticate cu sindromul acut de iradiere. Cu toate acestea, Uniunea Cernobîl Ucraina, un ONG cu sediul în capitala Kiev, a declarat că peste 780.000 de persoane au murit din cauza impactului radiaţiilor.

Radiaţiile nucleare s-au răspândit pe suprafeţe întinse, ajungând până în Belarus, părţile vestice ale fostei Uniuni Sovietice, dar şi în unele părţi estice ale Americii de Nord. Oamenii au fost grav afectaţi, cea mai răspândită formă de boală fiind cancerul tiroidian.

Efecte pe termen lung

Unii specialişti din domeniul medical se aşteaptă ca în Ucraina să aibă loc o epidemie de boli provocate de radiaţiile provenite din zona Cernobîlului, în următoarele decenii.

Nivelul de radionuclizi a depăşit nivelul normal în peste 60 de oraşe şi sate ucrainene, potrivit Comisiei Naţionale de Protecţie împotriva Radiaţiilor. Elementele chimice care ridică probleme, cesiu şi stronţiu, sunt încă prezent în pădurile şi în solul din zonă, de aceea sănătatea localnicilor este în pericol. Din cauza disponibilităţii biologice ridicate, cesiul şi stronţiul pot ajunge în organism prin intermediul diverselor alimente, ca în final să provoace cancer gastric şi la rinichi, boli cardiovasculare şi probleme mintale.

„Sănătatea populaţiei se deteriorează“, spune Mykhailo Kurik, directorul Institutului Ucrainean de Ecologie, pentru agenţia chineză de ştiri Xinhua, adăugând că natura şi mediul înconjurător au continuat să fie şi mai mult afectat de oameni. „Imediat după accident, o cantitate mare de radionuclizi a fost eliberată. Acesti izotopi persistă foarte mult, astfel că Ucraina resimte efectele devastatoare ale catastrofei timp de zeci de ani de zile“, mai spune Kurik.

Remisia cancerului

În ciuda tuturor acestor previziuni, un studiu recent a arătat că tinerii diagnosticaţi imediat după incident cu diverse forme de cancer prezintă semne de ameliorare a bolii. Multe persoane care erau copii sau adolescenţi la momentul exploziei au dezvoltat forme de cancer tiroidian, dar acum au parte de o remisie totală a bolii. Descoperirea este o veste cât se poate de bună pentru japonezii care au avut parte de un eveniment asemănător după explozia centralei nucleare de la Fukushima în 2011, afirmă publicaţia „HealthDay News“.

Studiul a analizat aproximativ 250 de copii şi tineri din Belarus, care fuseseră diagnosticaţi cu cancer tiroidian imediat după dezastru, şi care au urmat terapia cu iod radioactiv. Cercetarea a descoperit că în cazul a 64% din pacienţi boala a dispărut complet, iar pentru alte 30% remisia este aproape completă.

„Mulţi dintre pacienţi s-au recuperat din cancer aflat în stare avansată. Din grupul studiat, 97% aveau cancer la ganglionii limfatici, iar 43% au avut cancer la plămâni“, mai spune doctorul.

Noi temeri

La mijlocul lunii februarie, o secţiune de 600 metri pătraţi a acoperişului de la reactorul nuclear s-a prăbuşit, cauzând temeri în rândul populaţiei cu privire la un alt dezastru. Colapsul s-a produs la 70 de metri deasupra sarcofagului care conţine radiaţiile reactorului deteriorat.

Deşi autorităţile au dat de înţeles că acoperişul s-a prăbuşit din cauza căderilor masive de zăpadă şi că nu există niciun pericol pentru oameni din moment ce nivelul de radiaţii a rămas în limite normale, starea centralei nucleare a dus la apariţia unor nelinişti.

Colapsul acoperişului nu a afectat structura de rezistenţă care ţine radiaţiile captate şi care se aşteaptă să fie finalizată în 2015. Acest sarcofag este capabil să prevină scurgerile de combustibil din reactor pentru un secol. Potrivit unor estimări, circa 190 de tone de combustibil de reactor sunt încă prinse sub rămăşiţele reactorului.

Chiar şi în aceste condiţii, Yury Andreev, un fost inginer de la centrala nucleară Cernobîl, spune că sarcofagul nu poate rezolva problemele globale. „Din moment ce reactorul încă are combustibil este cât se poate de periculos, chiar şi acoperit de sarcofag. Pentru a elimina eventualele scurgeri de readiaţii, sarcofagul ar trebui să fie îngropat în pământ“, crede Andreev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite