40 de copii au murit în nordul Irakului, în urma ofensivei jihadiştilor SIIL. Alţi 88 de bărbaţi au fost executaţi pentru că nu s-au convertit la Islam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jihadiştii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au executat 88 de bărbaţi, între care şi 40 de copii, din rândul minorităţii Yezidi, care au refuzat convertirea la islam, după ce au preluat controlul mai multor localităţi cu populaţie kurdă din nordul Irakului.


În ultimele trei zile, jihadiştii din Statul Islamic a preluat controlul  mai multor localităţi cu populaţie majoritar kurdă de la frontiera cu Siria. În weekend aceştia au pus mâna şi pe cel mai mare baraj hidroelectric de pe râul Tigru, care alimentează cu energie electrică oraşul Mosul şi mai multe cîmpuri petrolifere aflate la limita Kurdistanului irakian.

Jihadiştii au acum potenţialul de a genera o inundaţie masivă şi catastrofală care ar provoca morţi, distrugeri şi haos nu numai în oraşul Mosul, ci pe o distanţă de 450 de kilometri, chiar până în Bagdad. ONU a avertizat că 200.000 de civili se află într-o situaţie dificilă după ce Statul Islamic şi grupările armate asociate au preluat controlul districtelor din Sinjar şi Tal Afar din provincia Ninewa.

Aici combatanţii grupului jihadist au executat 88 de bărbaţi, între care şi 40 de copii, din rândul minorităţii Yezidi , care au refuzat convertirea la islam, potrivit Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a anunţat ieri că 40 de copii irakieni din etnia yazidiţilor şi-au pierdut viaţa ca urmare a unui atac al jihadiştilor în regiunea Sinjar, în nordul Irakului, transmite AFP.

„Potrivit unor informaţii oficiale primite de UNICEF, copiii respectivi, din cadrul minorităţii yazidiţilor, au murit din cauza violenţelor, strămutărilor şi a deshidratării din ultimele două zile“, a indicat UNICEF într-un comunicat.

Înainte de atacul de duminică, în Sinjar erau deja zeci de mii de refugiaţi care şi-au părăsit căminul în faţa înaintării insurgenţilor sunniţi în regiune în ultimele săptămâni. O parte din refugiaţi sunt turcomani şiiţi.

Atacul jihadiştilor a determinat zeci de mii de persoane, până la 20.000, potrivit ONU, să plece, unele dintre ele refugiindu-se în zone muntoase fără nici un fel de mijloace de subzistenţă.

„Familiile care s-au refugiat din zonă, îndeosebi cei 25.000 de copii, izolaţi în prezent în munţi (...), au nevoie de un ajutor de urgenţă imediat, în special de apă şi servicii sanitare“', a indicat UNICEF.
 
Combatanţii grupului jihadist Statul Islamic au executat zeci de persoane din rândul minorităţii Yezidi din Irak care au refuzat convertirea la islam, potrivit unor martori.

Martorii citaţi de DPA au spus că 67 de bărbaţi tineri au fost împuşcaţi mortal de luptătorii extremişti în oraşul Sinjar din nordul ţării, pe care care jihadiştii l-au luat cu asalt duminică, alungând sute de familii din zonă.

Agenţia kurdă de ştiri Bas a relatat că 88 de membri ai comunităţii Yezidi au fost executaţi, adăugând că zeci de tineri bărbaţi au anunţat că s-au convertit la islam, de teama că ar putea avea aceeaşi soartă.

Membrii comunităţii Yezidi, vorbitori de kurdă, aparţin unei minorităţi religioase puţin cunoscută, iar islamiştii îi consideră necredincioşi sau chiar „adoratori ai Diavolului“.

 După ce kurzii au pierdut teren în faţa islamiştilor, în nordul Irakului, autorităţile de la Bagdad au decis să ajute guvernul autonom din Kurdistanul irakian, mai ales cu aviaţia militară.  

În ajutorul guvernului irakian, Iranul a trimis luptători de elită din temuta Garră Revoluţionară. Gardienii Revoluţiei au avut chiar pierderii în luptele cu islamiştii şiiţi din Statul Islamic. La începutul lunii iulie, sute iranieni din orăşelul iranian Lavasan lau condus pe ultimul drum pe  colonelul din Garda revoluţionară Kamal Shirkhani. Cel puţin alţi doi gardieni ai revoluţiei au murit la jumătatea lunii iunie în Irak, chiar dacă Teheranul nu recunoaşte oficial că ar fi trimis Gardienii Revoluţiei să ajute guvernul de la Bagdad.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite