20 de camioane cu ajutoare așteaptă să intre în Gaza din Egipt, la punctul de trecere Rafah
0Cca. 20 de camioane care transportă alimente, apă și provizii medicale ar putea fi autorizate să intre în Gaza în zilele următoare, potrivit BBC News.
În urma atacului surpriză al militanților Hamas din 7 octombrie, Israelul a întrerupt curentul electric, apa (în cea mai mare parte) și a oprit livrările de alimente și medicamente în Gaza.
Cei 2,2 milioane de locuitori din Gaza au rămas rapid fără produse de bază .
Președintele american Joe Biden și omologul său egiptean, Abdul Fattah al-Sisi, au încheiat miercuri un acord privind livrarea unei cantități limitate de ajutoare.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat în aceeași zi că Israelul „nu va împiedica" proviziile care pleacă din Egipt către populația civilă din sudul Fâșiei Gaza.
Guvernul israelian a fost însă de acord să permită doar furnizarea de alimente, apă și medicamente, nu și alte bunuri, cum ar fi combustibilul, deși un raport al ONU privind Gaza arată că furnizarea de combustibil este o necesitate, iar lipsa acestuia contribuie la criza de apă, dat fiind că uzinele de desalinizare și pompele de apă nu mai pot funcționa.
Philippe Lazzarini, comisarul general al Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA), a declarat că, dacă nu se poate livra combustibil, vor fi necesare mult mai multe camioane pentru a transporta apă, potrivit BBC News.
„Este nevoie de cel puțin 100 de camioane”
Principalele organizații umanitare avertizează că ajutoarele care urmează să intre în Gaza în zilele următoare - prin punctul de trecere Rafah, unde așteaptă cca 20 de camioane - sunt doar o mică parte din necesarul populației din enclavă.
„ONU a raportat că este nevoie de cel puțin 100 de camioane de asistență umanitară pentru a sprijini milioanele de civili care trăiesc în Gaza", a declarat pentru BBC Shaina Low de la Consiliul Norvegian pentru Refugiați.
Înainte de război, aproximativ 500 de camioane pe zi intrau în Gaza cu ajutoare, combustibil și alte produse, a declarat, pentru BBC, Philippe Lazzarini.
Juliette Touma, purtătoarea de cuvânt a ONU la Amman, a declarat, tot pentru BBC că, chiar înainte de începerea războiului, 1,2 milioane de persoane se bazau pe ajutor alimentar.
„Sărăcia este foarte, foarte mare în Fâșia Gaza. Înainte de război situația era disperată. Acum devine tragică", a explicat aceasta.