15 morţi în atentatul revendicat de gruparea Stat Islamic, în Iran

0
Publicat:

Pe 26 octombrie, trei bărbați neidentificați au deschis focul asupra mausoleului Shah Cheragh din Shiraz, oraș situat în provincia iraniană Fars. Forțele de ordine au reușit să rețină doi militanți, un al treilea este căutat în continuare. Potrivit ultimelor date citate de agenția IRNA, 15 persoane au devenit victime ale atacului terorist, iar 27 au fost rănite. Reuters a transmis că gruparea teroristă Stat Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru atac.

Teroriștii Statului Islamic au atacat o moschee din Shiraz. Foto: Twitter
Teroriștii Statului Islamic au atacat o moschee din Shiraz. Foto: Twitter

Acesta este al doilea atac mortal comis în 2022 împotriva unei moschei şiite din Iran, o ţară cu o populaţie de aproximativ 83 de milioane de locuitori unde şiismul este religie de stat încă din secolul al XVI-lea. La începutul lunii aprilie, un tânăr de 21 de ani de origine uzbecă a înjunghiat mortal doi clerici şiiţi şi a rănit un al treilea în incinta sanctuarului care găzduieşte mausoleul imamului Reza din Mashhad, al doilea oraş al Iranului.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Atacul de la Shiraz este cel mai mortal din Iran din februarie 2019, când 27 de membri ai Gardienilor Revoluţiei au murit într-un atac revendicat de o grupare extremistă sunnită în sud-estul ţării.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat primul atac în Iran pe 7 iunie 2017. Bărbaţi înarmaţi şi atacatori sinucigaşi au atacat atunci parlamentul din Teheran şi mausoleul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, ucigând 17 persoane.   

Acuzații la adresa protestatarilor

Atacul actual asupra mausoleului Shah Cherakh din Shiraz din sudul Iranului a fost efectuat cu sprijinul „mass-mediei dictatoriale” și a fost însoțit de tulburări în republică, a declarat miercuri seară purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Bahadari Jahromi.

În această seară în mausoleu Shah Cherakh, teroriștii au ucis bărbați, femei și copii nevinovați, susținuți de mass-media dictatorială care promovează violența și teroarea, însoțiți de focul revoltelor care distrug securitatea în țară”, a scris el pe site-ul său. pagina de pe Twitter.

În legătură cu atacul terorist, ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi a remarcat că tulburările din țară „merg într-o direcție periculoasă”, adăugând că protestatarii „sunt folosiți de mișcările teroriste”. Astăzi au trecut 40 de zile de la moartea lui Mahsa Amini, după înmormântarea căreia au avut loc o serie de proteste în republică, însoțite de revolte și rețineri ale protestatarilor. 

Mahsa Amini, o fată de 22 de ani a fost reținută de poliție pentru purtarea necorespunzătoare a baticului, dar a murit în timpul audierii din cauza unui infarct. Protestele au început după ce pe rețelele de socializare au fost vehiculate informații că Amini ar fi fost bătută de polițiști. Pe 26 octombrie au avut loc demonstrații în masă în orașul natal al Aminei, Sekkez, unde au fost prezenți aproximativ 10 mii de oameni.

Pe fondul protestelor din Iran, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva unor persoane din conducerea statului iranian, care, potrivit Washingtonului și Bruxelles-ului, sunt responsabile pentru suprimarea protestelor. Teheranul consideră că SUA și UE folosesc sancțiunile ca instrument de creștere a tensiunilor sociale în Republica Islamică. 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite