Zelenski: Rusia își concentrează forțele pentru a se răzbuna pe Ucraina și Europa. UE finalizează al zecelea pachet de sancțiuni

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi că Rusia îşi pregăteşte forţele armate pentru a „se răzbuna” pe Ucraina, dar şi pe Europa.

Kiev. Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE
Kiev. Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE

„Rusia îşi concentrează forţele, ştim cu toţii asta. Ea vrea să se răzbune nu doar pe Ucraina, ci şi pe Europa liberă”, a declarat șeful statului ucrainean într-o conferinţă de presă comună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În ultimele zile, invadatorii ruși şi-au intensificat atacurile în estul şi sudul Ucrainei, revendicând câştiguri în împrejurimile oraşelor Bahmut şi Vuhledar.

Potrivit lui Zelenski, „visul unei Europe paşnice nu poate fi realizat decât cu Ucraina şi numai prin învingerea Rusiei şi a agresiunii sale”.

Conferinţa de presă comună Zelenski-von der Leyen a avut loc chiar înaintea unei reuniuni de lucru între echipa condusă de şefa Comisiei Europene, însoţită de 14 comisari şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, şi cea a Ucrainei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, subliniind efectele celor existente „s-au atenuat”.

„Este o sarcină comună de a reduce capacitatea Rusiei de a eluda sancţiunile”, a declarat Zelenski înaintea summitului UE-Ucraina, programat pentru vineri.

Sancțiuni noi împotriva Rusiei

La rândul ei, Ursula von der Leyen a declarat că UE este pe cale să finalizeze până la 24 februarie un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Până în 24 februarie, exact la un an de la începerea invaziei, ne propunem să instituim al zecelea pachet de sancţiuni”, a anunţat șefa Executivului UE.

„Astăzi Rusia plăteşte un tribut greu, căci sancţiunile noastre îi erodează economia, făcând-o să dea înapoi cu o generaţie”, a afirmat von der Leyen.

Una dintre cele mai semnificative măsuri este plafonarea preţului la exportul de petrol rusesc la nivelul de 60 de dolari, notează Agerpres.

Această limitare stabilită la începutul lunii decembrie de Uniunea Europeană, G7 şi Australia „costă deja Rusia circa 160 milioane de euro pe zi”, a precizat şefa Comisiei Europene.

La începutul lunii decembrie, UE a instituit de asemenea un embargo asupra ţiţeiului rusesc transportat pe cale maritimă. Acesta se va extinde de duminică la achiziţionarea de produse petroliere rafinate ruseşti, iar statele membre G7 vor plafona de asemenea preţul la respectivele produse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite