Pentagonul, pesimist în privința recuperării pe termen scurt a peninsulei Crimeea

0
Publicat:

Pentagonul nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula Crimeea, anexată de Rusia din 2014, relatează ediția americană a publicaţiei Politico.

FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Potrivit sursei citate, reprezentanţi ai Pentagonului au comunicat aceste concluzii unor legiuitori americani într-o reuniune secretă de informare. Publicaţia mai scrie că este posibil ca aceste informaţii să nu fie pe placul Ucrainei, care vrea să recupereze Crimeea cât mai repede cu putinţă, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

La reuniune au participat patru înalţi funcţionari de la Pentagon şi membrii Comisiei pentru serviciile armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Nu este clar care a fost firul logic prin care funcţionarii americani au ajuns la această concluzie, menţionează Politico, deşi „indicaţia a fost clară” pe această temă, și anume că „Pentagonul nu crede că Ucraina are capacitatea - sau ar putea avea în curând capacitatea - de a obliga trupele ruse să iasă din peninsula pe care Moscova a capturat-o acum aproape un deceniu”.

Politico aminteşte că evaluarea acestor funcţionari coincide cu declaraţiile făcute recent de şeful Statului Major Comun, generalul Mark Milley.

„Susţin în continuare că pentru acest an va fi foarte, foarte greu ca forţele ruse să fie respinse din punct de vedere militar de peste tot, de pe fiecare centimetru din Ucraina şi din (teritorii din) Ucraina ocupate de Rusia”, a declarat generalul Milley la o reuniune oficială.

Forţele ruse ocupă Crimeea din 2014, iar peninsula este împânzită cu sisteme de apărare antiaeriană şi zeci de mii de soldaţi ruşi. Multe dintre aceste forţe de infanterie sunt protejate de tranşee fortificate care se extind de-a lungul a sute de kilometri şi se află faţă în faţă cu trupele ucrainene de-a lungul fluviului Nipru, explică Politico.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite