Zelenski, interviu despre colaborarea cu Trump dacă va câștiga cursa pentru Casa Albă: Va fi „o muncă grea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, în cadrul unui interviu acordat joi, 18 iulie, în exclusivitate BBC la Londra, despre posibila colaborarea cu Donald Trump, dacă fostul președinte american revine la Casa Albă.

Volodimir Zelenski
Zelenski a fost prezent la o întrunire a Comunității Politice Europene. FOTO Profimedia (Arhivă)

Deși a susținut că eventuala cooperare cu Trump va fi „o muncă grea”, ucrainenii nu se dau în lături, întrucât „sunt foarte muncitori”. Ba mai mult, liderul de la Kiev a precizat că nu contează cine se va afla la putere în SUA, el arătându-se disponibil să colaboreze cu oricine va veni la Casa Albă. 

„Trebuie să lucrăm cu Statele Unite”

Amintim faptul că fostul lider de la Casa Albă a anunțat recent că l-a ales pe senatorul de Ohio JD Vance să candideze împreună cu el pentru postul de vicepreședinte al SUA. JD Vance, în vârstă de 39 de ani, a susținut în urmă cu ceva timp că „nu îi pasă ce se întâmplă cu Ucraina într-un fel sau altul”

Această alegere a dus la reapariția unor îngrijorări în legătură cu sprijinul SUA față de Ucraina, care riscă să înceteze în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă în urma alegerilor din noiembrie. 

Poate că el chiar nu înțelege ce se întâmplă în Ucraina, așa că trebuie să lucrăm cu Statele Unite”, a spus Zelenski pentru BBC. 

Liderul ucrainean a fost prezent la o întrunire a Comunității Politice Europene (CPE), în cadrul căreia a ținut un discurs joi după-amiază. 

Comunitatea Politică Europeană, care reunește cei 27 de membri ai Uniunii Europene, precum și 20 de state care nu fac parte din blocul comunitar, precum Regatul Unit, este un forum mai informal de cooperare. 

În plus, liderul de la Kiev a avut o întrevedere joi și cu noul premier britanic Keir Starmer, care a declarat că va sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi necesar” și care a promis să cheltuiască 3 miliarde de lire sterline pentru a ajuta țara aflată în conflict. 

  Ucraina „nu are nevoie doar de o pagină nouă”

Președintele Ucrainei a afirmat că dorește ca mandatul lui Starmer la Downing Street să fie unul „special” în politica externă britanică. 

Nu cred că poziția Marii Britanii se va schimba”, a mai precizat Zelenski pentru BBC. „Dar aș dori ca premierul Starmer să devină special - vorbind despre politica internațională, despre apărarea securității mondiale, despre războiul din Ucraina”. 

El a mai spus că Ucraina „nu are nevoie doar de o pagină nouă, ci și de putere pentru a întoarce această pagină”. 

În dimineața zilei de vineri, președintele Zelenski se va adresa unei reuniuni a cabinetului britanic și va fi primul lider străin care face acest lucru de la președintele american Bill Clinton, în 1997. 

Acesta este de așteptat să le comunice miniștrilor informații referitoare la situația din Ucraina și la nevoia de a consolida baza industrială de apărare a Europei. 

În plus, liderii celor două țări vor încheia un acord de finanțare a exporturilor în domeniul apărării în valoare de 3,5 miliarde de lire sterline. 

Soldații ucraineni au avut de traversat o primăvară grea și, la începutul săptămânii, a fost confirmat faptul că s-au retras din satul Krynky de pe malul estic ocupat al râului Dnipro. 

În lunile recente, forțele ucrainene au fost nevoite să încerce să țină în frâu trupele ruse de-a lungul liniei de front din estul țării. Orașul Harkov și împrejurimile au fost atacate în permanență, forțele ruse încercând să câștige teren în regiune. 

Zelenski, despre avioanele F-16

Ucraina a sperat că acțiunile militare vor fi susținute de livrarea avioanelor F-16 promise de aliați vara aceasta, însă nici până acum Ucraina nu a intrat în posesia acestor aeronave. 

Au trecut 18 luni și avioanele nu au ajuns la noi”, a mărturisit Zelenski, adăugând că este recunoscător pentru ajutorul oferit Ucrainei. 

Cu toate acestea, el a insistat asupra faptului că noile avioane de luptă sunt esențiale pentru ca Ucraina să facă față dominației aeriene a Rusiei și să „deblocheze cerul”. 

Întrucât războiul continuă deja de mai bine de doi ani fără a se întrevedea un deznodământ, au apărut întrebări cu privire la posibilitatea unei soluții negociate. 

Elveția a fost gazda, în urmă cu o lună, a unui summit pentru pace în Ucraina, dar Rusia nu a fost invitată. Zelenski a spus că Rusia ar trebui să ia parte la un al doilea summit pentru pace, care va avea loc în noiembrie. El a afirmat pentru sursa citată că toată lumea ar trebui să pună presiune pe Rusia pentru a o determina să se așeze la masă și să ia în considerare încetarea războiului. 

Nu înseamnă că toate teritoriile sunt recâștigate prin forță. Cred că puterea diplomației poate ajuta”, a declarat el, adăugând că o Rusie mai slabă pe câmpul de luptă ar pune Ucraina într-o poziție mai puternică la masa negocierilor. 

Prin exercitarea de presiuni asupra Rusiei, cred că este posibil să se ajungă la un acord diplomatic”. 

Zelenski este liderul Ucrainei din 2019. Deși alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în acest an, Constituția Ucrainei exclude organizarea unui scrutin în timpul legii marțiale. 

Liderul de la Kiev a precizat pentru aceeași sursă că s-a gândit la momentul în care va demisiona din funcția de președinte. 

Dar nu înainte de încheierea războiului”, a spus el. 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite