Zelenski, de ziua statalității: Rusia nu va ezita să revină cu o agresiune nici după ce îi vom fi alungat pe invadatori
0Ucraina sărbătorește pentru a doua oară Ziua statalității, în condițiile unui război pe scară largă declanșat de Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că și-ar dori ca anul viitor, această sărbătoare să aibă loc într-o capitală liberă, dar în condițiile victoriei.
„Toţi ne dorim ca „anul viitor să sărbătorim această zi într-o capitală liberă, dar în condiţiile victoriei”, a spus Volodimir Zelenski, transmite Ukrainska Pravda citat de Agerpres.
El a mai arătat că chiar și în condițiile în care ar câștiga războiul, tot s-ar aștepta ca Putin să mai încerce să cucerească Ucraina.
„Nu credem că Rusia va ezita să revină cu o agresiune nici după ce îi vom fi alungat pe invadatori de pe întreg teritoriul nostru. Dar victoria Ucrainei poate şi trebuie să fie de aşa natură încât orice încercare de revenire a inamicului să nu depăşească fantezia bolnavă a acelor nebuni care nutresc astfel de planuri”, a afirmat preşedintele ucrainean.
Ziua statalității, instituită în 2022
„Statalitatea noastră este răspunsul nostru la nevoia Ucrainei de securitate şi pace. Statalitatea este greu de apărat, dar e şi mai greu de recuperat dacă este pierdută. Nu este niciodată doar un dat. Este rezultatul eforturilor poporului de a servi şi munci pentru Ucraina”, a adăugat Zelenski.
Cu această ocazie, preşedintele ucrainean a decorat mai mulţi militari ucraineni pentru eroismul lor pe câmpul de luptă, în plină contraofensivă ucraineană în est şi sud.
Ziua statalităţii a fost instituită de preşedintele Volodimir Zelenski în 2022 şi este sărbătorită la 28 iulie când ucrainenii marchează Ziua creştinării Rusiei Kievene, care coincide cu Ziua celebrării cneazului Vladimir cel Mare. Acesta a adoptat oficial creştinismul la 28 iulie în anul 988.
Conform autorităţilor ucrainene, sărbătoarea de pe 28 iulie are rolul să amintească faptul că „statalitatea ucraineană are o tradiţie de peste 1.000 mie de ani şi îşi are rădăcinile în statul medieval al cărui centru a fost Kievul”.