Zelenski cere aliaților să se implice mai mult în război și să ajute mai activ Ucraina. Kievul, în „cea mai dificilă situație” de la invazie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp să ia deciziile importante privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat în exclusivitate, luni, pentru Reuters la Kiev, la aniversarea de cinci ani de când a depus jurământul de președinte.

Volodimir Zelenski la o conferință de presă FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski la o conferință de presă FOTO EPA-EFE

Totodată, el accentuează asupra faptului că dacă nu pot oferi arme, aliații ar trebui cel puțin să ajute mai mult, de pildă doborând rachetele rusești, dar și acordând Kievului permisiunea de a folosi armele occidentale împotriva masărilor de trupe și echipament la graniță, pe teritoriul Rusiei.

Îmbrăcat în obișnuita sa ținută militară, Zelenski a mărturisit că situația actuală de pe câmpul de luptă este „cea mai dificilă” din câte a văzut de la declanșarea invaziei pe scară largă, acum mai bine de doi ani, dar că în prezent situația la nord de orașul Harkov „este sub control”.

În ultimele săptămâni, trupele Moscovei au făcut incursiuni în nord-estul Ucrainei, punând la încercare suplimentar apărarea deja suprasolicitată a Kievului. În același timp, Rusia a cucerit teritorii în regiunea estică Donbass.

„Un val foarte puternic (de lupte) are loc în Donbas. Nimeni nu observă că, de fapt, sunt mai multe bătălii în estul țării, mai exact în direcția Donbas: Kurahove, Pokrovsk, Ceasiv Iar.”

Zelenski a subliniat încă o dată necesitatea ca ajutorul militar din partea SUA și a aliaților să sosească într-un ritm mai rapid.

El a calificat livrarea, în special de sisteme de apărare antiaeriană precum bateria de rachete Patriot, esențiale pentru Ucraina, drept „un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi”.

„Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi mai târziu toţi împreună, este întârziată cu aproximativ un an. Așadar, e nevoie să schimbăm puțin paradigma”, a spus el.

Aliații sunt îngrijorați în privința riscului de escaladare

În privința dorinței sale ca partenerii să se implice mai direct în războiul cu Rusia, Zelenski spune că „este o chestiune de voință”, însă că pe buzele tuturor se află un cuvânt ce „sună la fel în orice limbă: toată lumea se teme de escaladare”.

În același timp, continuă el, „Toată lumea s-a obișnuit cu faptul că ucrainenii mor – asta nu e escaladare pentru oameni”.

În acest sens, propunerea sa este ca armatele țărilor membre NATO învecinate cu Ucraina să intervină de pildă interceptând rachetele ruse deasupra teritoriului ucrainean pentru a ajuta țara să se protejeze de aceste atacuri.

„Rușii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei. Noi avem nevoie de cel puțin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer", a spus el în contextul în care Ucraina așteaptă încă livrarea primelor avioane F-16 de la țările europene.

În opinia sa, dacă aliații care le-au promis nu le pot furniza imediat, acestea ar putea totuși să le trimită din statele NATO vecine ca să doboare rachetele rusești.

„Revenind la avioanele pe care le aveți pe teritoriul țărilor vecine din NATO: ridicați-le ... doborâți ținte, protejați civilii”, a îndemnat el.

Cât despre stadiul negocierilor cu partenerii pentru a putea folosi armele acestora în scopul de a lovi echipamente militare pe partea rusă a graniței, dar și mai departe pe teritoriul Rusiei, Zelenski spune că pană acum demersurile nu au avut rezultate „pozitive” dat fiind potențialul de escaladare cu Rusia.

Zelenski a ținut însă să sublinieze că nu a încălcat acordurile cu aliații în această privință, întrucât „Nu putem periclita întreaga cantitate de arme”.

Ce se așteaptă Kievul de la summit-ul de pace din Elveția

Înainte de discuțiile asupra planului de pace al Ucraina cu participare internațională largă ce are loc luna viitoare în Elveția, dar la care Rusia nu este invitată, președintele ucrainean spune că este de importanță crucială să fie aduse la masă cât mai multe țări posibil. De partea cealaltă, Vladmir Putin a comentat că, în opinia lui, summitul ar putea transpune cererile ucrainene de retragere a Rusiei într-un ultimatum, o strategie despre care dă asigurări că va eșua.

Beijingul nu dat încă un răspuns în privința participării sale.

„Este foarte important ca ei (China) să fie acolo”, a subliniat Zelenski. „Pentru că, în principiu, după acest summit, o să fie limpede cine vrea să pună capăt războiului și cine vrea să rămână în relații puternice cu Federația Rusă.”

Totodată, a insistat că Ucraina are încă șanse să câștige războiul, în ciuda regreselor din ultimele luni.

„Cred că trebuie să parcurgem acest drum până la capăt, de preferință unul victorios”, a spus el, recunoscând că oamenii sunt sceptici, dar asta este pentru că unul este lung și deloc ușor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite