Zelenski, bilanț pentru presa americană: „Avem o nouă fază a războiului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt. Iarna în ansamblu este o nouă fază a războiului", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat joi agenției The Associated Press la Harkov, în nord-estul Ucrainei, în cursul unui turneu în regiune menit să ridice moralul soldaților.

Volodimir Zelenski in vizita in Odesa FOTO president gov
Volodimir Zelenski in vizita in Odesa FOTO president gov

Întrebat dacă este mulțumit de rezultatele contraofensivei, el nu a răspuns direct.

„Nu dăm înapoi, sunt satisfăcut. Luptăm cu a doua (cea mai bună) armată din lume, sunt mulțumit", a spus el, cu referire la armata rusă inamică. „Pierdem însă oameni, asta nu mă mulțumește. Nu am primit toate armele pe care le doream, nu pot fi satisfăcut, dar nici nu mă pot plânge prea mult”, a adăugat el.

Președintele ucrainean a mai dezvăluit că este îngrijorat că războiul dintre Israel și Hamas ar putea să pună în umbră conflictul din Ucraina, deoarece agendele politice concurente și resursele limitate pun în pericol fluxul de ajutor militar occidental către Kiev.

În contextul în care iarna se instalează pe câmpul de luptă din Ucraina, liderii militari trebuie să se confrunte cu provocări noi, dar familiare, în timp ce conflictul se apropie de sfârșitul celui de-al doilea an, și anume temperaturile scăzute și vastele câmpuri acum lipsite de vegetație care îi lasă pe soldați expuși atacurilor. La asta se adaugă amenințarea reînnoită a atacurilor aeriene rusești de amploare asupra orașelor, vizând infrastructura energetică și civilii.

La 25 noiembrie, Moscova a lansat cel mai amplu atac cu drone din timpul războiului, majoritatea celor 75 de drone Shahed, de fabricație iraniană, vizând Kievul, într-un precedent îngrijorător pentru lunile următoare.

„Acesta este motivul pentru care un război iarna este dificil", a declarat Zelenski.

El a făcut o evaluare sinceră a contraofensivei din vara trecută, notează AP.

"Ne-am dorit rezultate mai rapide. Din acest punct de vedere, din păcate, nu am obținut rezultatele dorite. Acesta este un fapt", a spus el.

Ucraina nu a primit toate armele de care avea nevoie de la aliați, subliniat el, iar limitele în ceea ce privește dimensiunea forței sale militare au împiedicat un avans rapid.

„Nu există suficientă forță pentru a obține mai repede rezultatele dorite. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm, că trebuie să ne predăm. Suntem încrezători în acțiunile noastre. Luptăm pentru ceea ce este al nostru", a spus Zelenski. 

Concluzii

Se pot extrage totuși câteva concluzii pozitive pe baza a ceea ce a realizat Ucraina în ultimele luni, a spus el.

Ucraina a reușit să obțină câștiguri teritoriale progresive împotriva unui inamic mai bine înarmat și fortificat, a spus Zelenski.

În plus, coridorul temporar privind exportul de cereale stabilit de Kiev în urma retragerii Rusiei din acord este încă funcțional.

Zelenski se concentrează acum pe următoarea etapă, și anume stimularea producției interne de armament.

O parte însemnată din bugetul Ucrainei este alocată în acest scop, dar producția actuală este departe de a fi suficientă pentru a schimba cursul războiului. În acest sens, Zelenski se îndreaptă spre aliații occidentali, inclusiv SUA, pentru a oferi împrumuturi și contracte avantajoase în vederea atingerii acestui obiectiv.

„Aceasta este calea de ieșire", a declarat Zelenski, adăugând că nimic nu îngrozește Rusia mai mult decât o Ucraină autosuficientă din punct de vedere militar.

Când s-a întâlnit ultima dată cu președintele american Joe Biden, cu membri ai Congresului și cu alți oficiali de rang înalt, el a făcut un apel urgent: Oferiți Ucrainei împrumuturi ieftine și licențe pentru fabricarea de armament american.

„Dați-ne aceste oportunități și vom construi", povestește el că le-a cerut. „Oricât de mare ar fi efortul și de oricât timp ar fi nevoie, o vom face și o vom face foarte repede".

Zelenski este însă în continuare îngrijorat de faptul că tulburările din Orientul Mijlociu, cele mai violente din ultimele decenii, amenință să distragă atenția și resursele globale de la capacitatea Ucrainei de a se apăra.

"Putem vedea deja consecințele schimbării (atenției) comunității internaționale din cauza tragediei din Orientul Mijlociu, a spus el. "

Ucrainenii înțeleg „că trebuie să luptăm și noi pentru atenție pentru războiul pe scară largă", a spus el. "Nu trebuie să le permitem oamenilor să uite de războiul de aici".

Această schimbare de accent ar putea duce la reducerea asistenței economice și militare pentru țara sa, a spus el. Într-o încercare aparentă de a liniști aceste temeri, oficialii americani și europeni au continuat să viziteze Kievul de la atacurile din 7 octombrie din Israel.

"Vedeți, atenția este egală cu ajutorul. Nicio atenție înseamnă niciun ajutor. Ne luptăm pentru fiecare dram de atenție”, a admis Zelenski.

Măsuri

Recent, Zelenski a încercat să se asigure că mașina de război a Ucrainei funcționează așa cum ar trebui, făcând o remaniere a oficialilor guvernamentali de nivel înalt, atingând un alt obiectiv al său de a lupta împotriva corupției într-o instituție post-sovietică plină de corupție, ca un preludiu pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În acest sens, liderul ucrainean a explicat pentru AP că trebuie să știe cum sunt livrate pe front armele, proviziile, alimentele și chiar hainele - și ce nu reușește să ajungă acolo.

Pe de o parte, aceasta nu este treaba președintelui, dar, pe de altă parte, pot avea încredere în cei care nu doar mi-au transmis informațiile, ci mi le-au comunicat personal", a spus el.

Liniile de front statice nu au adus presiuni din partea aliaților Ucrainei pentru a negocia un acord de pace cu Rusia.

"Nu o simt încă", a spus el, deși a adăugat: "Unele voci se fac întotdeauna auzite".

Ucraina își dorește să „avanseze formula de pace și să implice cât mai multe țări ale lumii, astfel încât să izoleze politic Rusia", a precizat el.

Războiul a făcut, de asemenea, imposibilă organizarea de alegeri prezidențiale în Ucraina, prevăzute inițial pentru luna martie conform Constituției, a spus el.

Cu un buget care prevede cheltuirea a 22% din PIB-ul țării pentru apărare și securitate națională, economia Ucrainei este restructurată în jurul unui război al cărui sfârșit nu se întrevede.

De aici s-a ajuns la o altă întrebare: Cât timp mai poate Zelenski însuși să facă față faptului că este liderul unei țări aflate în război?

Nu există cuvinte pentru a descrie cât de dificilă este această sarcină, a spus el, dar, totodată, nu se poate imagina părăsind postul.

"Sincer, nu poți face asta. Ar fi foarte nedrept, greșit și cu siguranță demotivant”, a spus eș.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite