„Vilnius captivus”: summitul UE riscă un blocaj din cauza presiunilor Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, faţă în faţă cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin FOTO Reuters
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, faţă în faţă cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin FOTO Reuters

La Vilnius începe astăzi summitul Parteneriatul Estic sub auspicii tensionate după ce Ucraina a anunţat că nu va semna acum acordul de asociere cu Uniunea Europeană, iar Armenia şi Azerbaidjanul au renunţat şi ele la acest proiect, în urma presiunilor Moscovei.

Procedura de parafare a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a început, joi, la Vilnius, unde are loc summitul Parteneriatului Estic, aceasta urmând să dureze câteva ore.

La această reuniune, doar Kievul urma să semneze Acordul de asociere, Republica Moldova şi Georgia îl vor parafa. Chişinăul şi Tbilisi au încheiat negocierile în iunie, respectiv, iulie şi, după ce parafează Acordul este de aşteptat să-l semneze până în septembrie 2014, ca să intre în vigoare la începutul lui 2015, după ce va fi ratificat de toate cele 28 de state membre UE.

Fără perspective de aderare la UE

Ministrul de Externe moldovean, Natalia Gherman, îşi va pune semnătura, astăzi, pe fiecare din cele 1.300 de pagini ale Acordului. „Procedura va dura cam trei ore“, a declarat ambasadorul moldovean în Lituania, Igor Klipii. 

Negocierile între Uniunea Europeană şi ţările Parteneriatului Estic nu au fost uşoare nici în ceea ce priveşte aceste două state, fiecare având interesele şi agenda sa: Chişinăul a cerut liberalizarea regimului de vize în UE şi Comisia Europeană a anunţat, ieri, că a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova deţinători ai unui paşaport biometric. Propunerea trebuie aprobată de Parlamentul European şi de toate ţările membre şi ar putea intra în vigoare la sfârşitul anului viitor, speră guvernul de la Chişinău.

Georgia a insistat pe problema integrităţii teritoriale, ţinând cont de problemele pe care le are cu regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, aflate sub influenţa directă a Rusiei. Georgia a fost preocupată ca tot textul Acordului de asociere să reflecte ideea de integritate teritorială. A reuşit parţial, mai puţin decât ar fi vrut. Pentru ambele  state a fost important ca acordul să explice modul în care va fi aplicat în regiunile separatiste: Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud. Prevederile acordului de liber schimb se vor aplica numai în cazul companiilor care lucrează după standardele europene.

Potrivit site-ului Europa Liberă, proiectul declaraţiei finale a summitului Parteneriatului  Estic de la Vilnius, care circulă printre participanţi, omite orice referire la posibilitatea ca ţărileParteneriatului să adere, cândva, la Uniunea Europeană. Interesant este şifaptul că proiectul declaraţiei finale mai conţine, este adevărat, între paranteze, următoarea frază: „Astăzi a fost semnat şi acordul de asociere, inclusiv acordul de liber schimb DCFTA, cu Ucraina”. S-ar părea că liderii europeni nu au pierdut speranţă că preşedintele ucrainean Victor Ianukovici şi-ar putea schimba din nou părerea şi ar putea totuşi semna acordul cu Uniunea Europeană. În urma deciziei Ucrainei de a abandona pregătirile pentru acordul de asociere cu UE, Polonia a propus liderilor europeni prezenţi la Vilnius să adreseze „un avertisment Rusiei faţă de ingerinţele acesteia în afacerile interne ale vecinilor“.

Rusia continuă cu ameninţările

Nici în ultimul ceas, Rusia nu a renunţat la presiuni. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atenţionat pe un ton sarcastic Chişinăul că „în curbele europene, Moldova ar putea pierde întreaga garnitură” şi a lăsat să se înţeleagă că Rusia ar putea recunoaşte Transnistria. „Am sfătuit în mod repetat guvernul şi preşedintele Republicii Moldova să discute problema asocierii la UE cu Transnistria. Dar minuni nu se întâmplă. Nu se poate, pe de o parte, să vorbeşti despre integritatea statului în frontierele Moldovei Sovietice, iar pe de altă parte – să nu informezi în această problemă crucială Tiraspolul. De aceea, în asemenea curbe poate fi pierdută toată garnitura. Va rămâne doar locomotiva, şi aceea nu se ştie în care depou va intra. Transnistria are viitor, iar Rusia este garantul acesteia“, a spus Rogozin.

O palmă usturătoare pentru diplomaţia europeană

Pasul înapoi făcut de Ucraina este o mare lecţiepentru diplomaţii europeni, care sunt caracterizaţi adeseori prin „optimismul lor nefondat“, fără a realiza prea bine cu cine negociază. Prin pierderea Ucrainei, întreaga politică de vecinătate europeană a primit o palmă. În ultimele zile, reprezentanţi UE au călătorit febril între Kiev şi capitalele europene. Singurul lucru pe care nimeni nu l-a făcut a fost să vorbească cu Putin, scrie publicaţia olandeză „NRC Handelsblad“. „Dacă nu există un consens de partea europeană, ce-i de spus? Şi cine să i-o spună? Fără o politică externă unică, Europa va cunoaşte doar eşecuri şi umilinţe“, mai scrie cotidianul olandez.

caricatura putin merjel barroso


Caricatură realizată de Vali Ivan

Citeşte şi:

Preşedintele Republicii Moldova către cetăţeni, în ajunul summitului de la Vilnius: „A venit timpul să ne desprindem de fantomele trecutului“

În cadrul unui discurs, la postul public de televiziune Moldova 1, în ajunul summitului de la Vilnius, preşedintele Nicolae Timofti a adresat un mesaj cetăţenilor Republicii Moldova. Şeful statului a declarat că acest eveniment „marchează o cotitură în destinul ţării noastre“ şi că speră ca în 2014 să fie luată decizia care ne va permite să călătorim fără vize în Uniunea Europeană.

VIDEO Mizele României în Summitul de la Vilnius, explicate la Adevărul Live

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană şi profesorul universitar Dan Dungaciu au intrat în dialog cu jurnaliştii „Adevărul” şi cu cititorii adevarul.ro pentru a explica mizele Summitului Parteneriatul Estic, care va avea loc între 28 şi 29 noiembrie la Vilnius.

Ce prevede proiectul declaraţiei finale ce urmează să fie făcută la Summitul de la Vilnius

Proiectul declaraţiei finale a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care circulă în aceste zile printre participanţi, omite orice referire la posibilitatea ca ţările Parteneriatului să adere, cândva, la Uniunea Europeană. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a obţinut un exemplar al proiectului de declaraţie.

José Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy, mesaj comun: „Summitul de la Vilnius îşi propune să realizeze progrese însemnate pentru Moldova şi Georgia“

În preajma summitului de la Vilnius, din 28-29 noiembrie, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, semnează un articol comun în care vorbesc despre importanţa Parteneriatul Estic, ca instrument prin care UE îşi apropie ţările din vecinătatea estică.

Acordul de Asociere cu UE, o şansă istorică pentru Moldova

La 29 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Fără îndoială, va fi un moment istoric ce va marca destinul nostru pentru mulţi ani de acum încolo. Ţara noastră va face un pas ferm pe calea afirmării sale ca stat democratic, prosper, modern şi suveran în parteneriat cu UE.

Privind spre Est cu mânie: după ce a lăsat Noua Europă la mâna Chinei, UE o conjură să nu-i cadă în braţe

În aceste zile, Bruxelles-ul se uită cu furie şi neputinţă spre graniţa sa răsăriteană, acolo unde noii membri ai UE şi principalii competitori ai acesteia practică un joc scăpat de sub controlul birocraţiei europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite