VIDEO Verifică ce mănânci online. Bruxelles-ul a publicat lista aditivilor autorizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denumirea de „iaurt cu fructe“ este doar o strategie de marketing pentru multe branduri de profil din ţara noastră
Denumirea de „iaurt cu fructe“ este doar o strategie de marketing pentru multe branduri de profil din ţara noastră

Comisia Europeană a publicat astăzi două acte legislative care face utilizarea aditivilor în alimente mai sigură și mai transparent. Este vorba despre două liste în care sunt trecuţi toţi aditivii, îndulcitorii şi coloraţii permişi într-un produs alimentar sau altul.

Prima listă se referă la aditivii din produsele alimentare și va intra în vigoare în iunie 2013. Acest termen de graţie a fost considerat necesar pentru a permite industriei alimentare să îşi adapteze producţia la noile reguli ale UE.

Comisia propune o bază de date online prin care consumatorii, companiile şi autorităţile de control pot verifica dacă aditivii folosiţi într -un anumit produs alimentar sunt autorizaţi.

VEZI ambalajul produsului pe care îl mănânci şi fă-i o verificare aici

Cea de-a doua se referă la aditivii din ingredientele alimentare: enzimele, aromele și substanțele nutritive și se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Cele două liste reprezintă o simplificare a informaţiilor care existau până acum. Vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite.

În ce alimente nu sunt permişi aditivii

La unele categorii de alimente sunt autorizați foarte puțini aditivi sau chiar sunt complet interziși. Așa se întâmplă, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor făinoase, al pâinii simple, al mierii, al apei și al sucului de fructe. În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare - precum, dulciurile, snackurile, sosurile și băuturile aromatizate - se autorizează un număr mare de aditivi. În plus, lista de aditivi care pot fi adăugați la alți aditivi, enzime, arome și substanțe nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente să rămână limitată.

Reevaluarea aditivilor. Urmează aspartanul

În martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizați. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) trebuie să reevalueze toți aditivii până în 2020. Coloranții alimentari sunt primii pe lista de priorități. Șaptesprezece coloranții au fost deja reevaluați. Datorită unor noi informații științifice, se acordă prioritate mai mare îndulcitorului aspartam, care va fi reevaluat până în septembrie 2012.

Îndulcitorul natural autorizat

Un produs inovator este îndulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, obținute din planta Stevia ribaudiana. Comisia a adoptat astăzi și un regulament prin care se autorizează utilizarea acestuia în mai multe categorii de produse alimentare. EFSA a fost solicitată să evalueze siguranța substanței. Agenția a concluzionat că îndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociați cu orice toxicitate reproductivă/de dezvoltare și a stabilit o doză zilnică acceptabilă de 4 mg/kg greutate corporală/zi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite