VIDEO Primele imagini de la testarea sistemului antirachetă rusesc S-400 de către Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de ştiri turcească, Ihlas Haber, a postat un videoclip din timpul testării sistemului de apărare aeriană rusă S-400 în Turcia. În acest scop, Ankara a ridicat avioanele de luptă americane F-16.

Forţele armate ale Turciei au început testarea instalaţiilor radar ale sistemelor de rachete antiaeriene S-400, pe care Ankara le-a achiziţionat de la Moscova. Specialiştii verifică conexiunea sistemelor de apărare aeriană cu avioanele.

Testele sistemelor de apărare aeriană S-400 ruseşti pe cerul capitalei turce au fost filmate şi transmise de agenţia turcă Ihlas Haber.

Pentru realizarea acestora, Ankara a efectuat teste paralele pentru avioanele de luptă americane F-16, a spus agenţia.

Serviciul Federal Rus pentru Cooperare Militară şi Tehnică (FSVTS) a declarat că S-400-urile furnizate Turciei vor intra în funcţiune în primăvara anului 2020.

Pregătirea specialiştilor turci care vor opera sistemele ruseşti va fi finalizată înainte de sfârşitul anului, a precizat FSVTS.

Turcia nu a cumpărat sisteme de apărare ruseşti pentru "a le ţine în cutie", a declarat miercuri ministrul de Externe de la Ankara, ca răspuns la apelurile Washingtonului de a nu activa bateriile livrate de Moscova, transmite AFP.

"Nu cumpăraţi un produs pentru a-l ţine în cutie. Avem necesităţi", a arătat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă.

Achiziţionarea de către Turcia a bateriilor S-400, un sistem rusesc de apărare antiaeriană şi antirachetă, reprezintă un subiect important de tensiuni între Ankara şi Washington.

Marţi, şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a apreciat drept "îngrijorător" faptul că Turcia a început cu o zi înainte să testeze parţial S-400 şi a cerut acesteia "să se îndepărteze de punerea totală în funcţiune" a sistemului rusesc.

Cavusoglu a afirmat miercuri că Turcia este deschisă la cumpărarea sistemelor Patriot, concurente cu cele ruseşti S-400, dacă Statele Unite dau garanţii asupra producţiei comune şi dacă Congresul se angajează să nu blocheze vânzarea.

Statele Unite consideră în special că S-400 nu este compatibil cu dispozitivele NATO, alianţă din care Turcia face parte, şi pune în pericol secretele tehnologice ale F-35, un avion de vânătoare american invizibil pe care armata turcă l-a comandat într-un număr de peste 100 de aparate.

Administraţia Trump a decis deja excluderea Turciei din programul F-35 după livrarea primelor S-400.

"În cel mai rău caz, dacă nu putem cumpăra F-35, vom căuta alternative. Nu puteţi refuza să ne vindeţi şi să ne spuneţi să nu căutăm în altă parte", a subliniat Cavusoglu.

Turcia este de asemenea sub ameninţarea sancţiunilor americane în baza unei legi adoptate în 2017 de către Congresul Statelor Unite care prevede măsuri punitive automate împotriva oricărui stat care achiziţionează armament rusesc.

Dar un oficial american a afirmat în octombrie că Ankara va scăpa de efectele acestei legi dacă decide să nu activeze sistemele ruseşti.

Liderii turci au repetat în ultimele săptămâni că S-400 vor fi utilizate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite