VIDEO Cum a pierdut Kievul oraşul strategic Debalţevo. Incompetenţă sau trădare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele ucrainene se retrag din Debalţevo
Trupele ucrainene se retrag din Debalţevo

Oraşul Debalţevo a fost pierdut chiar în timpul negocierilor pentru încheierea unui armistiţiu, la Minsk, săptămâna trecută.  În timpul celor 17 ore de negocieri dure preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a negat tot timpul dificultăţile pe care armata sa le are pe teren, scrie Le Monde.

 „Sunteţi  încercuiţi: ce veţi face? i-a tot spus necruţător Vladimir Putin. "Nu, nu suntem înconjuraţi", i-a răspuns sistematic omologul său ucrainean. Analiştii se întrebă de ce la Minsk, atunci când a avut sprijinul preşedintelui francez şi al cancelarulul german, preşedintele ucrainean a nega cu încăpăţânare fragilitatea armatei sale la Debalţevo? „Ori încă spera că forţele sale armate vor sparge încercuirea,  ori a avut informaţii greşite", a declarat o sursă diplomatică de la Paris. „Fie a minţit , fie nu cunoştea adevărul", spun şi sursele de la Berlin.

Pe teren situaţia a devenit clară  marţi, când separatiştii au început asaltul asupra Debalţevo. O sută de soldaţi ucraineni au fost luaţi prizonieri şi prezentaţi la televiziunile ruseşti . Un număr fără precedent de blindate şi baterii de artilerie au fost angajate  pentru a învinge rezistenţa ucraineană. Cu trei zile înainte, jurnaliştii de la „Le Monde“ au văzut un detaşament de soldaţi cu fizionomie asiatică participând la ofensivă.

Mai mult, ministerul de Externe britanic a mai dat o dovadă a implicării Rusiei în conflict. A făcut publice fotografii cu noul sistem de rachetă rusesc Panţir-S1, precizând că imaginile au fost surprinse în estul separatist al Ucrainei. Fotografiile au fost făcute pe 24 ianuarie, 4 februarie şi 5 februarie, în orasele ucrainene Şahtior şi Doneţk.

Scapă cine poate 

Deşi preşedintele Petro Porosennko a anunţat că retragerea a fost „planificată şi organizată“, jurnaliştii prezenţi la faţa locului nu au văzut dovezi că ar fi fost aşa. Locotenentul Iuri Preharia a povestit pentru „The Guardian“ cum şi-a dus 50 de oameni prin câmpuri şi păduri pentru a ajunge la poziţiile armatei ucrainene: „Ştiam că, dacă rămânem acolo, e fie captivitate, fie moarte“.

baterii grad

Preharia a spus că decizia de retragere a fost luată de comandanţii aflaţi lângă soldaţi, în Debalţeve, când au văzut că situaţia devine catastrofală.

Medicul Albert Sardarian a povestit că a fost trezit, marţi, la miezul nopţii de zgomotul făcut de o coloana de vehicule armate, cu aproximativ 1.000 de oameni, care încercau să fugă din oraşul asediat. Coloana a fost atacată de separatişti. Soldaţii care au supravieţuit au plecat pe jos din oraş, lăsând în urmă morţii şi răniţii.

Supravieţuitorii aduşi la spitalul din Artemivsk spun ce carnagiu a fost la Debalţevo: „Nu mai e niciun oraş, e distrus. La două ore după armistiţiu, au început lucrurile îngrozitoare... Localnicii sunt în beciuri. Multe cadavre nu au fost ridicate pentru că separatiştii pro-ruşi continuă să tragă“.

Strategie greşită

Analiştii militari nu-şi explică încăpăţânarea Statului Major General din Ucraina şi comandantului ei suprem, Petro Poroşenko, de a rămâne pe poziţii chiar şi atunci când se vedea clar capcana în care au căzut. Liderii separatişti  nu au făcut nici un secret din intenţiile , asumându-şi „dreptul“ să bombardeze Debalţevo în ciuda intrării în vigoare a încetării focului. 

Deşi autorităţile de la Kiev nu au admis că forţele ucrainene au fost încercuite şi asediate la Debaltevo, medicii şi soldaţii care au scăpat de acolo au povestit că de o săptămână în oras nu au mai intrat muniţie, rezerve şi ambulanţe.

Astăzi, soarta oraşului aminteşte de tragedia armatei ucrainene de la Ilovaisk , un alt nod de cale ferată unde mii de soldaţi ucrainene s-au trezit încercuiţi în luna august. Între 130 şi 450 dintre ei au fost ucişi. 

Miercuri, comandanţii batalioanelor de voluntari care au plătit un preţ greu şi la Ilovaisk, şi care au participat deasemenea şi la luptele de la Debalţevo i-au acuzat de „trădare“ sau „incompetenţă“ pe ofiţerii superiori ucraineni.Aceste critici îl vizează chiar pe comandantul spurem al Armatei, preşdintele Petro Poroşenko. Jurnalistul militar Iuri Butusov a scris miercuri: „Democraţie înseamnă că atunci când cei care conduc îşi asumă şi greşelile lor. În cazul în care conducătorii ignora acest lucru, atunci oamenii încep să ardă pneuri. »

Disidentul rus Nikolai Mitrohin, istoric şi analist spune că înfrîngerea de la Debalţevo a arătat că forţele ucrainene „nu au putut ataca un adversar puternic“, iar acest lucru nu se va schimba până nu vor exista noi comandanţi, mai multe trupe şi arme mai bune.El a mai observat că armata ucraineană s-a confruntat cu probleme legate de furnizarea proviziilor şi a armelor, aparatul de stat fiind „lent“. Mitrohin susţine că armata ucraineană nu va avea nici o şansă în faţa separatiştilor atâta vreme cât primesc sprijin din partea armatei ruse. 

Pierderi ascunse

Miercuri, Petro Poroşenko s-a deplasat în zona de conflict după abandonarea Debalţevo. Şefi ai Statului Major al armatei ucrainene au indicat că, în timpul luptei de la Debalţevo, cel puţin 22 de soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa (şase nemijlocit în timpul retragerii), iar peste 150 au fost răniţi.

Rebelii avansează însă un bilanţ mult diferit al pierderilor suferite de armata ucraineană în urma ofensivei lor asupra acestui oraş strategic. 

Astfel, Denis Puşilin, emisarul rebelilor din Doneţk la negocierile în cadrul Grupului de contact asupra Ucrainei, a indicat pentru postul de radio rusesc Russkaia slujba novostei, citat de Ria Novosti, că peste 3.000 de militari ucraineni şi-au pierdut viaţa la Debalţevo, fără să ofere niciun detaliu asupra perioadei.

Aşa-numitul preşedinte al autoproclamatei republici populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a avansat joi cifrele 3.000-3.500 de soldaţi ucraineni care ar fi fost ucişi în încercuirea de la Debalţevo.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat miercuri după-amiază încheierea operaţiunilor de retragere „organizată“ a trupelor ucrainene din oraşul Debalţevo, asediat de rebeli. El a spus că unele unităţi, care au ieşit din încercuire, au ocupat noi poziţii de luptă. Poroşenko, care s-a deplasat la Artemivsk, o localitate situată în apropiere de Debalţevo, a acordat titlul de Erou al Ucrainei comandantului unei brigăzi, care tocmai părăsise oraşul.

Separatiştii insistă că nu a existat niciun fel de retragere „organizată“ din Debalţevo. Ei au declarat că garantează securitatea soldaţilor ucraineni care doresc să depună armele şi să se predea. Potrivit acestora, între 2.000 şi 3.000 de soldaţi ar mai fi rămas în „cazanul de la Debalţevo“. OSCE a confirmat miercuri seara că în oraş se mai duc lupte, potrivit RIA Novosti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite