Ucrainenii cer pacificatori ONU pentru zona de conflict. Rusia şi separatiştii se opun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a solicitat mobilizarea de soldaţi străini, cu mandat de menţinere a păcii sub egida ONU, în zona de conflict din estul Ucrainei. Deşi la 15 februarie a intrat în vigoare un armistiţiu, luptele continuă în mai multe puncte, separatiştii reuşind să captureze chiar nodul feroviar Debalţevo.

Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare (SNBO) al Ucrainei a aprobat miercuri seara decizia de a se adresa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a cere desfăşurarea unui contingent de menţinere a păcii în zona de sud-est a Ucrainei, unde luptele continuă în ciuda armistiţiului intrat în vigoare duminică.  

„Vă propun să analizaţi posibilitatea de a invita un contingent de menţinere a păcii în Ucraina, care îşi va desfasura misiunea în baza unui mandat al Consiliului de Securitate al ONU. Desfăşurarea unei misiuni poliţieneşti a Uniunii Europene ar fi cea mai bună opţiune pentru noi”, s-a adresat Petro Poroşenko membrilor SNBO. 

Înainte însă ca Ucraina să se poată adresa direct Consiliului de Securitate al ONU pentru a cere mobilizarea căştilor albastre în estul ţării, decizia luată aseară de SNBO trebuie să primească aprobarea Radei. Poroşenko a adăugat că această chestiune s-a ridicat şi la discuţiile de la Minsk, dintre el, Vladimir Putin, Angela Merkel şi Francois Hollande. 

„Pentru a pune capăt provocărilor şi pentru a nu mai permite Federaţiei Ruse să speculeze această situaţie, propunem să fie invitată o misiune de menţinere a păcii în Ucraina. Aceasta va permite detectarea şi localizarea încălcărilor şi ar trebui să asigure măsuri reale în vederea unei reglementări paşnice' a conflictului, a afirmat secretarul SNBO, Oleksandr Turcinov.

În acelaşi timp însă, ambasadorul Ucrainei la UE a vorbit despre mobilizarea unei misiuni militare în zona de conflict, potrivit „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Aceasta ar urma să asigure pacea dar şi supravegherea alegerilor locale, prevăzute în acordul de încetare a focului semnat la Minsk. 

Moscova şi-a exprimat la scurt timp „îndoielile” faţă de angajamentul Kievului de a respecta acordul de încetare a focului semnat la Minsk. 

Ideea de a mobiliza trupe pacificatoare în Ucraina nu este nouă, apărând de mai multe ori în ultimul a. De fiecare dată însă, propunerea a fost respins ca fiind prea riscantă: ruşii vor insista să participe la misiune - fie direct, fie prin soldaţi din zone „prietene” precum Cecenia. Preşedintele cecen a fost chiar primul care, imediat după anexarea Crimeei, s-a oferit să trimită soldaţi în Ucraina cu mandat de menţinere a păcii. 

Pericolul unei astfel de situaţii este evident, cel mai bun exemplu fiinda cazul Transnistriei unde, după războiul din 1992, misiunea de menţinere a păcii care a fost mobilizată a fost formată exclusiv din soldaţi ruşi. Aceştia rămân şi astăzi în regiunea separatistă din Republica Moldova, iar faptul că misiunea nu a fost una a Naţiunilor Unite rămâne principalul eşec în istoria crizei din Transnistria, care a transformat zona în una de conflict îngheţat.  

Apelul Kievului vine în contextul în care armata ucraineană a pierdut ieri oraşul strategic Debalţevo, unde câteva mii de soldaţi ucraineni erau înconjuraţi de forţele separatiste. În jur de 2.500 de soldaţi au fost lăsaţi să predea armele şi să evacueze zona, însă în jur de 300 au rămas prizonieri, susţin liderii separatişti. Până acum, Kievul a confirmat doar că „există soldaţi reţinuţi”. 

Cel puţin 22 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în ultimele trei zile în Debalţevo, susţin purtătorii de cuvânt ai forţelor militare. 

Deja, ambele părţi au încălcat prevederi ale acordului pentru încheierea focului semnat săptămâna trecută la Minsk. Mai exact, atât armata ucraineană cât şi rebelii proruşi ar fi trebuit să înceapă marţi retragerea armamentului greu din apropiere de Debalţevo, însă nu au făcut asta. În schimb, tancurile şi artileria au fost retrase din alte zone. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/armisti-iul-din-ucraina-in-pericol" target="_blank">View the story "Armistiţiul din Ucraina, în pericol" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite