VIDEO Agenda UE Eurodeputaţii au evaluat extinderea în Balcani, zona euro a stabilit fondul de împrumut, România aşteaptă veşti pe fondurile UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia în Europa, progresele unor ţări din Balcani spre Uniunea Europeană, ACTA, cum şi când mai scad preţurile la roaming - au fost printre cele mai importante subiecte ale eurodeputaţilor reuniţi în plen la Bruxelles săptămâna aceasta. O nouă sesiune de voturi este programată la mijlocul lunii aprilie, la Strasbourg.

Urmăreşte care au fost, pe scurt, cele mai importante decizii de săptămâna trecută

Ce urmează la Bruxelles în aprilie

Săptămâna viitoare, Executivul UE vine cu propuneri legislative pentru a modifica şi simplifica înmatricularea autovehiculelor - ce aparţin persoanelor fizice sau companiilor - dintr-un stat membru UE în altul. Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru industrie şi antreprenoriat Antonio Tajani va anunţa miercuri noile reguli. Potrivit Comisiei, cele mai importante avantaje ale propunerii se vor referi la persoanele care care lucrează într-un alt state membru decât cel în care au rezidenţa, la europenii care petrec o parte dintr-un an într-o altă ţară UE şi la reducerea semnificativă a formalităţilor de înregistrare a maşinii.

Înmatricularea maşinilor în UE

Comisia Europeană a lansat în martie anul trecut o consultare publică prin care a anunţat că vrea să simplifice procedurile de înmatriculare a autovehiculelor pentru cetăţenii UE. În urma consultărilor, unul din cele mai importante obstacole reclamate au fost costurile suplimentare şi birocraţia pentru înregistrarea maşinii în altă ţară. Potrivit datelor ce au rezultat din consultarea publică, înregistrarea unei maşini costă între 200 şi 400 de euro în unele state membre precum Franţa, Germania, Polonia şi ajunge la 10.000 de euro în ţările scandinave. La consultările lansate de CE, din partea României au trimis propuneri doar cetăţenii şi mai puţin companiile ori oamenii de afaceri, vizaţi şi ei de noua propunere legislativă.

Evaluarea statelor cu datorii: Misiunea pe Portugalia

Evaluarea progreselor înregistrate în Portugalia va fi prezentată săptămâna viitoare de către Comisia Europeană după ce miniştrii de finanţe au decis în acest weekend, la Copenghaga, capacitatea de împrumut a zonei euro, din care ţări precum Grecia, Irlanda şi Portugalia au beneficiat déjà.

România: veşti pe fondurile europene

România aşteaptă veşti în legătură cu o posibilă reluarea a plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, aşa cum a anunţat săptămâna trecută ministrul pentru Afaceri Europene Leonard Orban. Potrivit acestuia, un audit al Comisiei Europene ar fi urmat să facă unele eveluări în prima săptămâna a lunii aprilie. România mai aşteaptă şi un răspuns pe cererea suplimentară adresată Comisiei Europene de prelungire a acordării ratei de cofinanţare majorată cu 10% până în luna mai 2013. Potrivit propunerii iniţiale a Comisiei Europene, şase state membre, printre care şi România, pot accesa fonduri UE cu o cofinanţare majorată cu 10% - maximum 95% - din bugetul UE până în mai 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite