Vaticanul impune măsuri de securitate mai aspre după scandalul Vatileaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaticanul se supune unor măsuri de securitate mai aspre care au ca scop prevenire scandalurilor precum Vatileaks.
Vaticanul se supune unor măsuri de securitate mai aspre care au ca scop prevenire scandalurilor precum Vatileaks.

Clerul şi angajaţii din Vatican vor primi carduri de identitate încorporate cu microcipuri ale dispozitivelor de urmărire odată cu impunerea de noi măsuri de securitate menite să prevină repetarea scandalului Vatileaks care a cauzat scurgerea masivă de informaţii care a adus la lumină intrigi şi tensiuni la cel mai înalt nivel la Vatican.

Măsuri de securitate mult mai stricte au fost deja aplicate celor care solicită accesul sau fotocopii ale arhivelor, dosarelor sau documentelor care aparţin Sfântului Scaun.

Apartamentele papale, care includ şi locuinţa lui Papa Benedict al XVI-lea şi birourile personalului său în interiorul Palatului Apostolic, au accesul complet interzis pentru oricine altcineva care nu are o autorizaţie strictă.

Angajaţii Vaticanului sunt supuşi controalelor

Preotul de origine slovenă, Mitja Leskovar, expert în contraspionaj cu porecla  „Mons 007”, este însărcinat cu implementarea noilor proceduri de securitate care sunt aşteptate să fie introduse odată cu 1 ianuarie.

El este responsabul de transmiterea documentelor confidenţiale între Vatican şi călugării papali sau diplomaţi din interiorul Secretariatului de Stat şi supraveghează toate cererile de fotocopiere a documentelor din cadrul secretariatului.

Mii de membri ai personalului şi lucrători din interiorul Vaticanului vor fi nevoiţi să se supună controalelor mai stricte care vor permite superiorilor lor să supravegheze fiecare moment în care uşile sunt deschise sau încuiate.

Vinovaţii scandalului Vatileaks au fost condamnaţi

Măsurile de securitate înăsprite au fost făcute publice după ce Claudio Sciarpelletti, expertul în computere acuzat de complicitate cu Paolo Gabriele, fostul majordom al Papei, în cadrul celebrului scandal Vatileaks, a făcut sâmbătă recurs la condamnare.

Schimbarea a intervenit după ce au fost ridicate mai multe dubii de către cei trei judecători care au evaluat cazul cu privire la credibiliateta lui Sciarpelletti şi legătura strânsă dintre cei doi acuzaţi.

Sciarpelletti a fost condamnat în noiembrie pentru complicitate cu Gabriele, cel din urmă fiind la rândul lui acuzat de furtul mai multor documente private care aparţineau Suveranului Pontif şi transmiterea lor către un jurnalist italian printr-o incredibilă breşă de securitate care a zguduit Vaticanul anul acesta.

Părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, a declarat pentru publicaţia britanică „The Daily Telegraph” că aceste măsuri de securitate au fost discutate în cadrul Vaticanului de mai mulţi ani, însă  refuzat să ofere mai multe detalii şi a susţinut că nu ştie momentul exact în care vor fi implementate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite