Vara extremelor. După caniculă și secetă, potop în Europa. Strat de 30 de centimetri de grindină într-un oraș din Germania FOTO VIDEO

0
Publicat:

Imagini ca în plină iarnă, în sudul Germaniei, unde străzile unui oraș au fost acoperite de un strat de 30 de centimetri de grindină. În Slovenia au fost „ploi biblice“. Într-o singură zi a plouat cât într-o lună și o mare parte din țară este acum sub ape. Inundațiile au luat cel puțin trei vieți și au dus la evacuarea a mii de oameni. Ploile torențiale au făcut ravagii și în Ungaria vecină.

Ploile torenţiale din Slovenia au fost descrise de salvatori ca fiind "de proporţii biblice". Apele au provocat cele mai mari pagube din istoria țării, a spus premierul sloven într-o conferință de presă. În multe zone, localnicii pot fi evacuați doar cu elicopterele.

Elicopterele au evacuat persoanele blocate în case în oraşul Skofja Loka, unde vehiculele, inclusiv camioane, au fost luate de apă şi scufundate, a relatat presa locală.

„Nu am mai văzut astfel de inundaţii nu doar în ultimii 500 de ani, ci în ultimii 1.000 de ani”, a declarat Roman Kocilija, şeful salvatorilor din satul Most pri Komendi, citat de presa locală. El a indicat niveluri ale apei de aproximativ 2 metri.

Aproape toate drumurile regionale din nordul ţării au fost închise, precum şi unele linii de cale ferată.

În jur de 16.000 de gospodării au rămas fără electricitate.

Armata este pregătită să intervină pentru a ajuta, a declarat ministrul apărării Marjan Sarec. El a făcut apel la cetăţeni să rămână în case în oraşul Kamnik, unde autorităţile au declarat o situaţie de urgenţă şi au închis grădiniţele.

Agenția de mediu din Slovenia a ridicat alertă la cel mai înalt nivel, pentru că inundațiile și alunecările de teren amenință să provoace noi probleme grave.

Codul roșu de vreme rea rămâne în vigoare și astăzi, iar ministerul român de externe a transmis o avertizare de călătorie pentru conaționalii care, în acest weekend, tranzitează ori au ca destinație Slovenia. Meteorologii spun că ploile abundente, care ar urma să se extindă spre sud, în Croaţia şi Bosnia, vor dura cel puţin 24 de ore.

Furtună violentă și grindină în Germania

O furtună violentă s-a abătut asupra unei localități din Germania, unde stratul de grindină a ajuns la 30 de centimetri. Traficul a fost blocat complet pe unele porțiuni și autoritățile au scos pe străzi utilajele de deszăpezire. 250 de pompieri au fost trimiși în zonele afectate, în special pentru a scoate apa din subsolurile inundate.

S-a ajuns aici și pentru că nivelul unui râu din apropiere a crescut cu un metru și jumătate în doar cinci minute. În timpul furtunii, nimeni nu a fost rănit.

O altă atenționare de călătorie a fost emisă pentru Croația. Până mâine e în vigoare o alertă de furtună, ploi torențiale și pericol de inundații, pentru regiunile Gospić, Rijeka, Zagreb, Split și Dubrovnik. În Croația, sunt coduri roșii și portocalii de furtună, ploi torențiale și pericol de inundații tot weekendul. Sunt vizate capitala Zagreb și zonele turistice Dubrovnik și Split, printre altele. În Slovenia, este cod roșu de inundații. O alertă a fost emisă și pentru Portugalia pentru risc mare de incendii de vegetație din cauza caniculei.

E vreme rea și în Ungaria. Meteorologii de acolo au anunțat cod portocaliu de ploi torențiale în aproape toată țara. Ieri, precipitațiile abundente au provocat inundații în unele orașe din vest, precum și în câteva cartiere din Budapesta.

Stațiune montană din Georgia, îngropată de o alunecare de teren Cel puțin 6 oameni și-au pierdut viața și câteva sute au fost evacuați cu elicopterele, din cauza unei uriașe alunecări de teren care a îngropat parțial o stațiune montană. Aproape toată valea afectată a fost acoperită rapid de un strat gros de mâl, plin de bolovani, copaci smulși din rădăcină și rămășițele clădirilor lovite de pământul care a luat-o la vale. Peste 30 de persoane sunt încă date dispărute.

În schimb, Portugalia este amenințată de incendii de vegetație. Ministerul român de Externe a transmis o avertizare de călătorie pentru această țară, valabilă până marți.

Inundații în Slovenia FOTO Profimedia
Inundații în Slovenia FOTO Profimedia

Vara anului 2023 este „o vară a extremelor”

Vara anului 2023 este "o vară a extremelor", care are drept consecinţe daune majore aduse sănătăţii oamenilor şi mediului, a declarat vineri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

Clare Nullis, purtătoare de cuvânt a OMM, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că fenomenele meteorologice periculoase, inclusiv căldura intensă şi ploile devastatoare, au afectat regiuni extinse ale lumii în această "vară a extremelor".

Nullis a precizat că mai multe recorduri de temperatură înregistrate la staţii meteo din întreaga lume au fost doborâte în iulie. De asemenea, la începutul lunii august s-a înregistrat un val de căldură în timpul iernii australe, în unele regiuni din America de Sud.

Într-o serie de actualizări asociate fenomenelor meteorologice extreme, OMM a declarat la începutul acestei săptămâni că multe ţări precum Franţa, Grecia, Italia, Spania, Algeria şi Tunisia au raportat noi recorduri maxime de temperatură în timpul zilei şi în cursul nopţii.

Zone extinse din Statele Unite au fost, de asemenea, afectate de valuri de căldură prelungi. "Trebuie să lărgim atenţia dincolo de temperaturile maxime, deoarece temperatura minimă este cea mai importantă pentru sănătate şi infrastructura critică", a declarat John Nairn, consilier principal al OMM pentru căldură extremă.

OMM a subliniat că valurile de căldură se numără printre cele mai mortale pericole naturale, mii de persoane pierzându-şi viaţa în fiecare an din cauza temperaturilor ridicate, în timp ce impactul total al unui val de căldură nu este adesea cunoscut decât după câteva săptămâni sau luni.

Potrivit OMM, temperaturile de la suprafaţa Mării Mediterane vor fi excepţional de ridicate în următoarele zile şi săptămâni. Acestea vor depăşi 30 de grade Celsius în unele zone şi se vor situa cu mai bine de 4 grade Celsius peste medie într-o mare parte din vestul Mediteranei.

OMM consideră că valurile de căldură marină influenţează migraţia şi extincţia speciilor, contribuind de asemenea la pătrunderea speciilor invazive, cu consecinţe pentru pescuit şi acvacultură.

Vorbind la conferinţa de presă de vineri, purtătorul de cuvânt al OMM a amintit, totodată, că în Canada se înregistrează cel mai devastator sezon de incendii din istoria acestei ţări. Incendiile record continuă să pârjolească suprafeţe extinse de pădure. Începând de la 24 iulie, în Canada, peste 650 de incendii au fost active, scăpate de sub control.

La începutul acestei săptămâni, OMM a declarat că incendiile de vegetaţie au condus la evacuarea a sute de rezidenţi şi turişti de pe insulele greceşti Rhodos, Evia şi Corfu, începând de la 17 iulie. Emisiile acestor incendii au atins niveluri record.

Totodată, ploile abundente şi inundaţiile au provocat pagube grave şi pierderi de vieţi omeneşti în anumite regiuni ale lumii.

„Pe măsură ce planeta se încălzeşte, se preconizează că vom asista la evenimente asociate precipitaţiilor din ce în ce mai intense, mai frecvente şi mai severe, care vor duce, de asemenea, la inundaţii mai grave”, a declarat Stefan Uhlenbrook, directorul departamentului de hidrologie, apă şi criosferă din cadrul OMM.

Secretarul general al OMM, Petteri Taalas, a remarcat că „vremea extremă - din ce în ce mai frecventă în climatul nostru în încălzire - are un impact major asupra sănătăţii umane, a ecosistemelor, a economiilor, a agriculturii, a energiei şi a aprovizionării cu apă”.

„Acest lucru subliniază urgenţa tot mai mare de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cât mai rapid şi cât mai profund posibil”, a spus Taalas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite