Val de seisme în Santorini. Guvernul de la Atena a declarat stare de urgență pe insulă

0
Publicat:

Guvernul elen a declarat joi stare de urgență în Santorini din cauza seriei de seisme cu magnitudinea de până la 5,2 care zguduie insula de aproape două săptămâni, provocând plecarea în masă a locuitorilor.

Autoritățile elene au declarat stare de urgență din cauza seismelor din Santorini FOTO Arhivă
Autoritățile elene au declarat stare de urgență din cauza seismelor din Santorini FOTO Arhivă

Starea de urgență, anunțată de Protecția Civilă într-un comunicat, va rămâne în vigoare cel puțin până la 1 martie și este declarată pentru a răspunde în scurt timp nevoilor urgente de pe insulă, transmite Agerpres.

Potrivit presei elene, declararea stării de urgență face posibilă construcția rapidă a infrastructurii pentru a proteja stabilitatea calderei vulcanice a insulei fără licitație publică sau alte cerințe prevăzute de lege în situații normale.

Santorini, care primește în mod normal peste trei milioane de turiști pe an, are oficial aproximativ 15.000 de locuitori, deși se estimează că alte 10.000 de persoane trăiesc pe insulă fără a fi înregistrate.

Peste 6.400 de cutremure au fost înregistrate în zona maritimă dintre Santorini și Amorgos între 26 ianuarie și 3 februarie, dintre care circa 800 au avut o magnitudine mai mare de 2,5, potrivit Laboratorului de Seismologie al Universității din Atena.

Cutremurele au continuat joi. Zeci de seisme cu o magnitudine cuprinsă între 1,2 și 4,6 zguduie la aproximativ fiecare 10 minute această regiune din arhipelagul Cicladelor din Marea Egee.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a solicitat în repetate rânduri locuitorilor insulei să 'rămână calmi', se va deplasa vineri în Santorini, împreună cu ministrul Protecției Civile Vasilis Kikilias, a anunțat joi postul SKAI.

Echipele de intervenție de pe insulă au fost întărite în ultimele ore.

Un elicopter și patru nave ale Gărzii de Coastă, alături de 21 de ambarcațiuni, inclusiv remorchere, nave de pescuit mari și feriboturi, sunt în alertă în zonă.

Între timp, Uniunea Camerelor de Comerț Elene (KEEE) a cerut joi Guvernului să 'sprijine locuitorii din Santorini economic și instituțional', estimând că seismele vor avea un impact negativ pe termen mediu și lung asupra economiei insulei, al cărei motor principal este turismul.

Majoritatea seismologilor și geologilor susțin că riscul de producere a unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 6 este scăzut, deși sunt de acord că, probabil, seismele vor continua să zguduie insula timp de mai multe săptămâni, poate chiar luni.

Grecia este una dintre țările cele mai predispuse la cutremure din Europa întrucât este situată la intersecția plăcilor tectonice africană și eurasiatică, a căror interacțiune constantă dă frecvent naștere unor seisme.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite