Urzeala tronurilor la Paris. De la stânga, la drepta extremă, partidele franceze vor să-l facă KO pe Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii politici francezi, furioși pe președintele Macron că le pun în pericol fotoliile de deputați, fac și desfac alianțe pentru a nu pierde locuri în Parlament.

Marine Le Pen si Jordan Bardella FOTO EPA EFE jpg

Partidul Adunarea Națională (RN, extremă dreapta) urmează să susţină candidaţi ”provenind din partidul Republicanii (conservator) de opoziție în alegerile legislative anticipate din 30 iunie şi 7 iulie, relatează Le Figaro.

Preşedintele Partidului Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Éric Ciotti a confirmat marţi un acord cu Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta) pe platoul emisiunii ”13 heures” a postului TF1, o decizie salutată de către Marine Le Pen şi care creează disensiuni puternice în partid, deputaţii LR cerându-i să demisioneze, relatează Le Figaro.

”Cred că există necesitatea de a servi ţara care este în pericol”, a comentat Éric Ciotti.

”Există, pe de o parte, această alianţă împotriva naturii a (Partidului La France) Isoumise (LFI, stânga radicală)”, care apără ”idei care frizează antisemitismul”, iar ”de cealaltă parte blocul macronist care a a adus ţara unde se află azi (...). Iar apoi există un bloc naţional. LR este azi prea slab (...). Avem nevoie de o alianţă, (prin care) să rămânem noi înşine (...), o alianţă cu Rassemblement national”, a declarat el.

Şefa RN Marine Le Pen a salutat o ”decizie curajoasă” şi ”simţul responsabilităţii” şefului LR de a ajunge la acest acord în vederea viitoarelor alegeri legislative anticipate.

Eric Ciotti şi-a exprimat speranţa ca ”un număr important de cadre LR să-l urmeze” după îndemnul la ”o alianţă” cu RN.

”Un pseudocordon sanitar de 40 de ani care a condus la pierderea multor alegeri este pe cale să dispară”, i-a spus el şefei grupului deputaţilor RN în Adunarea naţională.

Însă senatorii LR refuză în unanimitate un acord cu RN în alegerile anticipate şi pledează într-un comunicat în favoarea unei ”independenţe”.

Zvonuri cu privire la un acord LR-RN circulau puternic înaintea anunţului lui Ciotti.

Ministrul francez de Interne Gerald Darmanin, un transfug de la LR, a atacat dur acest acord.

”Éric Ciotti semnează Acordurile de la Munchen şi consolidează dezonoarea familiei gaulliste îmbrăţişând-o pe Marine Le Pen”, denunţă el pe X.

”O ruşine. Francezi, să ne trezim!”, subliniază el.

Liderul deputaţilor LR Olivier Marleix a subliniat, tot pe X, că Éric Ciotti ”se angajează doar pe el” şi că ”trebuie să plece de la preşedinţia LR”.

Preşedintele Senatului, Bruno Retailleau, l-a acuzat pe Ciotti de faptul că apără ”o linie persoanlă” prin îndemnul la o alianţă cu RN în alegerile legiuslative.

”Am vorbit cu Eric Ciotti la telefon în mai multe rânduri luni şi ne-am întâlnit. Nu mi-a spus nimic (despre intenţiile sale). Un partid politic nu este doar o persoană”, a tunat Retailleau în urma unei reuniuni a grupului Lr în Senat.

Éric Ciotti subliniază că vrea ”să păstreze deputaţii în exerciţiu”.

LR avea 61 de deputaţi în Adunarea Naţională dizolvată duminică de către Emmanuel Macron, în urma unei victorii a RN în alegerile europene.

”Vreau ca familia mea politică, care este pe marginea drumului din 2012 şi care a văzut declinul ţării avansaând” să poată avea ”un grup important” în Adunarea Naţională, a subliniat el.

Lepeniștii vor să-și consolideze poziția

În pofida unor sondaje favorabile RN în alegerile anticipate, partidul vrea să-şi consolideze poziţia şi îndeamnă la ”unitate”.

”Vreau să construiesc cea mai largă majoritate posibilă. Cred că Adunarea Națională poate câştiga aceste alegeri legislative şi acesta este motivul pentru care mă adresez altor formaţiuni politice propunându-le să lucreze cu noi în cadrul unui Guvern de uniune naţională”, a subliniat marţi la RTL preşedintele formaţiunii, Jordan Bardella.

”Între candidaţii pe care mişcarea mea politică îi va susţine în aceste alegeri legislative 9anticipate), nu vor fi doar oameni provenind din Rassemblement national, există de asemenea oameni provenind din (Les) Républicains”, a declarat el.

Bardella a dat asigurări că ”vor exista candidaţi ai RN peste tot!”.

”Le cer cu adevărat Republicanilor să înceteze să fie cârja politică a lui Emmanuel Macron (...). Veniţi să lucraţi alături de noi. Eu vă întind mâna, aşa cum am făcut-o mereu”, a subliniat eurodeputatul lepenist.

Cu 20 de zile înainte de alegerile anticipate, un sondaj realizat de Toluna Harris Interactive pentru Challenges, M6 şi RTL creditează RN cu 34% din intenţiile de vot, cu mult peste NUPES şi tabăra lui Macron.Este vorba despre o estimare cu mult mai mare faţă de scorul din 2022 (18,7%).

Astfel, RN, mult timp subreprezentat în Parlament, ar deveni astfel principala forţă politică în Camera inferioară a Parlamentului francez.

Însă, cum alegerile au loc în 577 de circumscripţii şi în două tururi, este dificil să se proiecteze un număr exact de mandate, iar în prezent este imposibil să se ştie dacă RN poate obţine o majoritate absolută sau o majoritate.

Pe locul doi este creditat NUPES (22%), cu condiţia ca cele patru partide care alcătuiau coaliţia să o refacă.

Luni seara, liderii acestor formaţiuni au discutat despre acest lucru.

Însă, în cazul unui NUPES 2.0, ar putea apărea candidaturi disidente, din cauza tensiunilor din rândul stângii din ultimele luni.

Această anchetă creditează eventuale candidaturi solitare ale stângii cu 9%.

Tabăra lui Macron ar ocupa poziţia a treia, cu 19% în intenţiile de vot - cu aproape şapte puncte procentuale mai puţin decât în 2022 şi cu 13 puncte procentuale mai puţin decât în 2017.

LR, care au îndepărtat din nou ipoteza unei alianţe cu macroniştii luni, sunt creditaţi cu 9%.

La coadă rămâne Reconquête!, cu 4% din intenţiile de vot, la fel ca în 2022 (4,2%), care nu a permis formaţiunii să intre în Parlament.

Extrema stângă este creditată cu aproximativ 3%.

Aceste estmări sunt de luat cu prudenţă, în contextul în care negocieri au loc între toate aceste partide şi ar putea schimba profund raportul de forţă până la 30 iunie.

Premierul Attal acuză stânga că ”se duce după ciolan” în urma unui nou acord cu stânga radicală

Premierul francez în exerciţiu Gabriel Attal a anunţat marţi, într-o reuniune a grupului deputaţilor puterii, că va ”merge până la capătul sarcinii” sale şi a denunţat acorduri între membri ai opoziţiei, în prima sa luare de cuvânt după dizolvarea Adunării Naţionale franceze în urma înfrângerii macroniştilor de către extrema dreaptă în alegerile europene, relatează Le Figaro.

La reuniune au participat puţini deputaţi, în contexul în care majoritatea se află în campanie în vederea alegerilor legislative anticipate de la 30 iunie şi 7 iulie.

”Toate partidele vorbesc despre ei şi despre ciolan. Noi trebuie să vorbim despre francezi, acesta este lucrul care ne diferenţiază”, a declarat el, potrivit unor participanţi, scrie ziarul.

El a denunţat acordul încheiat luni seara între partide de stânga, inclusiv La france insoumise (LFI, stânga radicală).

”Trebuie să denunţăm acest acord nedemn”, a cerut el.

”S-au dus după ciolan”, ar fi conchis şeful în exerciţiu al Guvernului, referindu-se la alegerea socialiştilor, ecologiştilor şi comuniştilor de a-şi depăşi divergenţele cu LFI.

”Puteau să ne spună că nu ştiau în 2022 care ar fi atitidinea LFI. Nu mai pot să spună asta azi, pentru că ştiu foarte bine care este”, a declarat el, referindu-se la spargerea NUPES înaintea alegerilor europene.

”Eu fac diferenţa între un deputat LFI şi francezi. Ştiu că un francez care votează cu stânga”, dacă are de votat ”în turul doi între un candidat RN şi noi, se va gândi la ţară, având în vedere pericolul RN-ului la putere”, a declarat el, sugerând astfel că un ”baraj republican” ar putea funcţiona în continuare.

El a apreciat că scrutinul prevăzut în mai puţin de trei săptămâni le va permite francezilor să tranşeze ”o alegere de societate”, ”alegerea între cei care respectă regulile şi persoanele, între cei care au obţinut rezultate economice fără precedent şi haosul financiar şi social”, a atacat în continuare Gabriel Attal Partidul Adunarea Națională (RN, extremă dreapta), marele favorit în aceste alegeri anticipate.

El a denunţat acordul încheiat luni seara între partide de stânga, inclusiv La france insoumise (LFI, stânga radicală).

”Trebuie să denunţăm acest acord nedemn”, a cerut el.

”S-au dus după ciolan”, ar fi conchis şeful în exerciţiu al Guvernului, referindu-se la alegerea socialiştilor, ecologiştilor şi comuniştilor de a-şi depăşi divergenţele cu LFI.

”Puteau să ne spună că nu ştiau în 2022 care ar fi atitidinea LFI. Nu mai pot să spună asta azi, pentru că ştiu foarte bine care este”, a declarat el, referindu-se la spargerea NUPES înaintea alegerilor europene.

”Eu fac diferenţa între un deputat LFI şi francezi. Ştiu că un francez care votează cu stânga”, dacă are de votat ”în turul doi între un candidat RN şi noi, se va gândi la ţară, având în vedere pericolul RN-ului la putere”, a declarat el, sugerând astfel că un ”baraj republican” ar putea funcţiona în continuare.

El a apreciat că scrutinul prevăzut în mai puţin de trei săptămâni le va permite francezilor să tranşeze ”o alegere de societate”, ”alegerea între cei care respectă regulile şi persoanele, între cei care au obţinut rezultate economice fără precedent şi haosul financiar şi social”, a atacat în continuare Gabriel Attal Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta), marele favorit în aceste alegeri anticipate.

Conferinţa de presă a lui Macron pe tema alegerilor anticipate, amânată pentru miercuri

Conferinţa de presă în care Emmanuel Macron vrea să anunţe ”orientarea pe care o consideră corectă pentru naţiune” în perspectiva alegerilor anticipate pe care le-a convocat în urma unei victoriei a extremei drepte în alegerile europene a fost amânată de marţi miercuri la prânz, anunţă anturajul şefului statului, relatează AFP.

”Clarificarea politică pe care a spus că şi-o doreşte preşedintele Republicii este actualmente în acţiune. Forţele republicane, pe de o parte, iar forţele extremiste, de cealaltă, se poziţionează”, potrivit acestor surse.

Pe de altă parte, preşedintele francez este convins că această campanie în vederea alegerilor anticipate legislative, care a început, va arăta că Partidul Asunarea Națională (RN, extremă dreapta) nu este pregătit să guverneze, scrie Le Figaro.

”Merg să câştig!”, a declarat el Figaro Magazine.

La bordul unui avion cu care se întorcea luni după-amiaza de la Oradour-sur-Glane, în Haute-Vienne, Emmanuel Macron şi-a afişat seninătatea şi combativitatea, la o zi după înfrângerea taberei sale în alegerile europene, şi după decizia-surpriză de a dizolva Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului francez.

Sigur pe el, el a prezentat principalele două motive care l-au determinat să aleagă să-i trimită pe deputaţi din nou la alegători.

În primul rând este vorba despre sentimentul de dezordine transmis de dezbaterile din Parlament, în ultimele săptămâni, în care aleşi de la Partidul La France insoumise (LFI, stânga radicală) au agitat steaguri ale Palestinei în hemiciclu, în pofida faptului că ştiau că este interzis, provocând suspendarea şedinţei, scrie ziarul francez.

În pofida încercării de a-şi lărgi majoritatea, în ultimii doi ani, o parte a aleşilor din opoziţie nu a vrut acest lucru, scrie ziarul.

Deoarece nu a găsit un acord, în timpul sesiunii, prin care să nu mai depindă de o majoritate relativ fragilă, el înceracă să-i oblige pe deputaţi la clarificări.

În al doilea rând, scorul obţinut de RN duminică l-a făcut să ia această decizie.

Macron se gândea la această decizie de mai multe săptămâni, şi a făcut pasul duminică după-amiaza, scrie ziarul francez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite