Urmările scandalului Fillon: Aleşii şi guvernanţii francezi nu vor mai avea voie să-şi angajeze copiii şi rudele la propriile cabinete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francois Fillon (în imagine) a rămas cu imaginea şifonată după ce s-a aflat că şi-a angajat fictiv soţia în propriul birou de parlamentar FOTO EPA
Francois Fillon (în imagine) a rămas cu imaginea şifonată după ce s-a aflat că şi-a angajat fictiv soţia în propriul birou de parlamentar FOTO EPA

Adunarea Naţională franceză a adoptat joi prin vot o interdicţie ca parlamentarii să-şi angajeze colaboratori membri ai familiei - măsura-far a legii moralizării vieţii publice, foarte aşteptată de către francezi, a anunţat Guvernul, relatează AFP.

Deputaţii au dat undă verde printr-un vot prin ridicarea mâinii articolului 4 al proiectului legii ordinare „pentru încrederea în viaţa publică“ care prevede această interdicţie, aşa cum au făcut miercuri în privinţa membrilor Guvernului.

Această interdicţie era o promisiune a candidatului Macron, după scandalul presupuselor angajări fictive ale membrilor familiei lui François Fillon, care a afectat campania prezidenţială.

La fel ca în ajun, când interdicţia le-a fost impusă membrilor Guvernului, un amendament al raportorului Yaël Braun-Pivet precizează dispozitivul.

Vor fi interzise angajările membrilor familiilor „în privinţa familiei apropiate“ - soţ, ori soţie, partener Pacs, concubin ori concubină, părinţi şi copii, dar şi cei ai soţului ori soţiei, partenerului ori partenerei Pacs sau concubinului ori concubinei.

Pedeapsa prevăzută în cazul încălcării interdicţiei este de trei ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 45.000 de euro.

În privinţa angajării oricărei alte persoane din al doilea grad de rudenie - care au o „legătură familială“, membru sau fost membru al familiei - este obligatorie o declaraţie în acest sens, ca în cazul angajării încrucişate - angajarea unui colaborator din familia altui ales sau ministru.

Aceeaşi interdicţie a angajării membrilor propriei familii „apropiate“ se va aplica aleşilor locali la cabinetele lor.

În privinţa recrutării de către primari sau preşedinţi ai unor comunităţi de peste 20.000 de locuitori, al oricărui alt membru sau fost membru al propriei familii sau a familiei partenerului ori partenerei, este necesară depunerea unei declaraţii la Înalta Autoritate pentru Transparenţa Vieţii Publice (HATVP).

Guvernul s-a opus ca HATVP să se ocupe şi de acest lucru, însă Adunarea a menţinut prevederea.

Rezerve au fost exprimate din nou în hemiciclu cu privire la aceste măsuri.

François-Michel Lambert, un fost ecologist care a trecut la REM, a cărui soţie îi este colaboratoare şi care şi-a exprimat miercuri regretul faţă de o reformă „sub presiunea presei şi fantasmei probităţii aleşilor“, a apărat fără rezultat un amendament prin care măsura să nu se aplice contractelor pe perioadă nedeterminată.

El a evocat „50-100” de persoane aflate în această situaţie doar în Adunare, care vor trebui să-şi reconstruiască viaţa“.

Ministrul Justiţiei Nicole Belloubet a declarat că vizarea contractelor în curs este justificată de „un motiv de interes general“.

Philippe Vigier (UDI), membru al grupului „constructivilor“, a pledat ca măsura să se aplice şi colaboratorilor grupurilor parlamentare. „Acceptarea încrucişărilor? Pe cine păcălim?“, s-a întrebat el.

Liderul grupului Nouvelle Gauche Olivier Faure a apreciat că amendamentul reprezintă „o formă de demagogie“ şi a dat asigurări că nu a întâlnit „vreodată“ vreun caz în vreun grup care să fi fost „nevoit să angajeze membri de familie în mod fictiv“.

Amendamentul a fost respins, după ce ministrul a apreciat că este „în afara Constituţiei“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite