UPDATE VIDEO Theresa May, învinsă. Parlamentul britanic respinge Acordul Brexit. UE cere Londrei să-şi clarifice urgent intenţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Comunelor a respins marţi Acordul Brexit încheiat cu UE, punând sub semnul întrebării modul în care Marea Britanie va ieşi din UE, ori chiar dacă va mai părăsi Blocul comunitar. 432 de parlamentari au votat contra acordului şi 202 pentru.

UPDATE 23.33 Macron pare să excludă noi negocieri cu Londra; Olaf Scholz deplânge „o zi amară pentru Europa”; Dublinul se pregăteşte de un „no deal”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi seara că s-a făcut tot ceea ce s-a putut privind acordul Brexitului, sugerând că noi negocieri cu Londra ale unui acord în vederea ieşirii din Uniunea Europeană sunt excluse.

„Am făcut tot ceea ce se pitea face în acord”, a reacţionat şefului statului francez.

În opinia sa, principalii perdanţi ai unui „no deal” - o ieşire din UE fără acord - ar fi britanicii.

Vicecancelarul german Olaf Scholz a reacţionat, la rândul său după respingerea masivă a acordului Brexitului în parlamentul britanic.

”Suntem bine pregătiţi, dar un Brexit dur ar fi oprţiunea cel mai puţin atrăgătoare pentru Uniunea Europeană şi Marea Britanie”, a avertizat el, într-un mesaj pe Twitter.

Irlanda a anunţat marţi seara că-şi intensifică pregătirile în vederea unui Brexit fără acord, după respingerea masivă în parlamentul britanic a acordului retragerii negociat de Londra cu Bruxellesul.

„În mod regretabil, rezultatul votului din această (marţi) seara sporeşte riscul unui Brexit dezordonat. Ca atare, Guvernul va continua să intensifice pregătirile în vederea unui asemenea rezultat”, a anunţat într-un comunicat Guvernul de la Dublin, care a îndemnat Londra să facă propuneri în vederea ”rezolvării acestui imps”.

UPDATE 23.16 Acordul actual al Brexitului „a murit”, apreciază Boris Johnson

Fostul ministru britanic de Externe Boris Johnson apreciază că acordul Brexitului ”este mort şi este important ca acest lucru să fie recunoscut”, după ce textul a fost respins marţi în Parlamentul Britanic, cu 432 la 202 voturi, relatează BBC News.

UPDATE 22.45 „Riscul unui Brexit fără acord a crescut”, avertizează Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi, după respingerea acordului Brexitului în Parlamentul britanic, că „riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil.

„Iau notă cu regret de votul Parlamentului britanic”, afirmă el, precizând că UE nu are acum altă opţoiune decât să accelereze pregătirile în vederea unei ieşiri a Regatului Unit din UE fără acord.

Parlamentarii britanici care se înghesuie la vot în culoarul pentru „nu” FOTO Twitter

Imagine indisponibilă

UPDATE 22.30 Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani: Votul împotriva acordului privind Brexitul, o veste proastă

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la britanicii care trăiesc în alte state UE.

„Votul Brexit este o veste proastă. Primele noastre gânduri sunt alături de cei 3.6 milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie şi britanici care trăiesc în alte părţi ale Uniunii. Aceştia au nevoie de asigurări privind viitorul lor. Noi vom fi mereu de partea lor”, a scris Tajani pe Twitter.

Imagine indisponibilă

UPDATE 22.19 Reacţia lui Donald Tusk în urma votului privind Brexit

La câteva minute de la aflarea rezultatului din Camera Comunelor, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a reacţionat pe Twitter întrebând retoric care ar fi soluţia pozitivă pentru Marea Britanie.

„Dacă o înţelegere este imposibilă şi numeni nu doreşte absenţa unei înţelegeri, atunci cineva va avea în sfârşit curajul să spună care este singura soluţie pozitivă ?”, a scris Tusk pe Twitter.

UPDATE 22.17 Moţiune de cenzură împotriva Guvernului May miercuri

Parlamentul britanic urmează să organizeze o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, după ce a respins marţi, într-un vot zdrobitor, acordul Brexitului, relatează The Associated Press.

Premierul Theresa May a declarat că guvernul este necesar să ştie dacă mai este susţinut în Camera Comunelor.

Parlamentarii urmează să se prinunţe în acest sens printr-o moţiune de cenzură miercuri, a anunţat ea.

Prin această declaraţie, după respingerea acordului Brexitului cu 432 la 202 voturi, May a evitat ca liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn să ceară o moţiune de cenzură.

Liderul laburist i-a îndemnat pe parlamentari să respingă acordul retragerii încheiat de Guvern cu UE şi să declanşeze alegeri anticipate.
 

UPDATE 21:55 Camera Comunelor a respins marţi acordul Brexit negociat de Theresa May cu Uniunea Europeană. Împotrivă au votat 432 de deputaţi, iar pentru acordul Brexit au votat 202 de legislatori.

Votul istoric a fost amânat de două ori.

Camera Comunelor s-a întrunit marţi pentru a vota asupra a patru amendamente care ar putea schimba "tratatul de retragere" din Uniunea Europeană şi apoi asupra acordul Brexit în ansamblu. Trei amendamente au fost retrase de la vot, al patrulea fiind respins cu 600 de voturi. Doar 24 de deputaţi au susţinut acest text.


Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a calificat votul "o înfrângere catastrofică pentru acest guvern".

Parlamentul britanic a respins marţi, cu doar 73 de zile înaintea Brexitului, singurul plan în vederea unei ieşiri ordonate din Uniunea Europeană (UE), transmite BBC News.

Votul parlamentul aruncă Regatul Unit într-o criză, cu doar zece săptămâni înainte ca ţara să părăsească Uniunea Europeană, scrie The Associated Press.

Aleşi atât proeuropeni, cât şi susţinători ai Brexitului au respins îndemnurile premierului de a susţine textul şi de a da curs rezultatului referendumului din iunie 2016 prin care britanicii s-au pronunţat în favoarea părăsirii Uniunii.

Această înfrângere o fragilizează pe May şi Guvernul, care au termen până luni să prezinte un ”plan B”.

În cazul în care nu este ratificat, regatul se îndreaptă către o ieşire dezordonată din UE la 29 martie, cu consecinţe economice şi sociale neclare.
 

Tensiunea la Londra înaintea votului a fost la cote înalte.

***

UPDATE Adunaţi în faţa Parlamentului fie sub drapelul britanic, fie sub cel al UE, militanţii pro şi anti-Brexit cer respingerea acordului.

„Este un adevărat circ! Ce va gândi restul lumii despre asta?“, a declarat pentru AFP directorul unei companii cu sediul în cartierul financiar al Londrei în timp ce filma cu telefonul mulţimea din faţa Parlamentului.

Imagine indisponibilă

Foto EPA EFE

Sally Smith, un bărbat de 65 de ani originar din Shropshire, în apropierea Ţării Galilor, şi-a luat o zi de concediu şi a venit la Londra pentru a cere un „Brexit fără acord“.

El spune că a încercat să vorbească cu militanţi anti-Brexit aflaţi de cealaltă parte a trotuarului, dar aceaştia adresează jigniri.

Louise Hummerstone, o femeie de 66 de ani care îşi câştigă existenţa din olărit, afirmă în schimb că poate să-i „înţeleagă pe alegătorii care au fost naivi, care au crezut în minciuni“. „Dar nu pot să-i tolereze pe cei care au votat mânaţi de rasism“, a adăugat ea, explicând că a „pierdut prieteni“ după referendumul din iunie 2016 câştigat de tabăra pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Imagine indisponibilă

Militanţi anti-Brexit FOTO EPA-EFE

Susţinătorii unui al doilea referendum au prezentat o scenă inspirată din Titanic, cu Theresa May la prova unui vapor, „HMS Brexit“, pe cale să intre într-un aisberg.

În pofida acestor poziţii divergente, cele două manifestaţii se desfăşoară în linişte sub ochiul vigilent al forţelor de ordine.

În Parlament, Theresa May insistă pentru un vot favorabil acordului pe care l-a negociat cu Executivul UE.

„De-a ce vă jucaţi? Nu sunteţi copii, sunteţi legiutori“, le-a lansat deputaţilor ministrul însărcinat cu consilierea juridică a Guvernului, Geoffrey Cox, deschizând dezbaterile, şiavertizându-i pe deputaţi cu privire la pericolele unui divorţ fără acord.

„Vă jucaţi cu vieţile oamenilor“, le-a transmis el.

Nimeni nu se aşteaptă ca deputaţii să adopte textul.

- Ştirea iniţială

Tensiune la Londra înaintea votului decisiv de astăzi din Parlament privind acordul Brexit. Se joacă ultimele cărţi politice la Londra, s-au ţinut şi se vor mai ţine discursuri înflăcărate pro şi contra înaintea votului crucial privind Brexitul.

Acordul convenit de Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar va fi supus la vot marţi seară în parlamentul britanic, în cazul neaprobării documentului existând riscul ca întregul proces al Brexitului să fie cuprins de haos, notează Reuters.

Premierul Theresa May se află astfel în faţa unui moment cheie pentru viitorul ei politic şi pentru cel al Regatului Unit. Ea a amânat în luna decembrie acest vot, recunoscând că risca să înregistreze o înfrângere şi a încercat să obţină noi garanţii de la UE pentru a o ajuta să obţină încrederea parlamentarilor britanici.

Dezbaterea are loc în Camera Comunelor, camera inferioară a parlamentului britanic. Theresa May nu are o majoritate clară în rândul celor 650 de parlamentari, iar Partidul Democratic Unionist nord-irlandez, care de obicei susţine guvernul în parlamentul de la Londra, se opune acordului de retragere a Regatului Unit din UE.

Theresa May are nevoie de 318 voturi pentru ca acordul să fie adoptat, întrucât şapte membri ai partidului naţionalist irlandez Sinn Fein nu participă, speakerii nu votează, iar cei patru parlamentari care ajută la numărarea voturilor (numiţi tellers) nu sunt luaţi în calcul.

Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie. Dezbaterea parlamentară a fost reluată pe 9 ianuarie şi se va încheia pe 15 ianuarie la ora 19:00 GMT. Imediat ce dezbaterea se încheie, se va trece la vot: întâi vor fi supuse votului amendamentele la moţiunea guvernului (privind acordul de retragere a Regatului Unit din UE), după care va fi supusă la vot moţiunea în ansamblul ei.

Parlamentarii au dreptul de a prezenta amendamente la moţiune. În cazul aprobării, un amendament va fi inclus în textul final al moţiunii, schimbându-i-se conţinutul sau adăugând condiţii la aprobarea de către parlament.

Deşi niciun amendament nu poate fi obligatoriu juridic pentru guvern, este dificilă politic ignorarea lui şi el poate dicta viitorii paşi pe care trebuie să îi facă guvernul May.

Mai mulţi miniştri britanici şi-au exprimat temeri că dacă este votat vreun amendament de către parlament, se va împiedica ratificarea acordului întrucât votul final ar putea să nu ofere aprobarea fără echivoc şi clară necesară juridic a acordului.

De îndată ce dezbaterea se încheie, speakerul va citi numele primului amendament şi va cere ca aceia care sunt de acord cu el să strige „aye“, iar cei care sunt împotrivă „no“. Dacă există cel puţin un „no“, atunci speakerul va cere un vot formal, cunoscut drept divizare.

Voturile sunt înregistrate de parlamentari care vin pe intrări diferite, departe de camerele de televiziune. După ce numărarea voturilor este încheiată, ceea ce poate dura până la 15 minute, parlamentarii revin în camera de dezbatere.

Cei patru „tellers“ desemnaţi se vor strânge în faţa speaker-ului, iar unul dintre ei va citi cu voce tare rezultatul votului.

Această procedură este repetată pentru fiecare amendament selectat de speaker şi apoi moţiunea principală este supusă la vot urmând acelaşi proces.

Ce se întâmplă dacă Theresa May pierde votul

Dacă Theresa May pierde votul, parlamentul îi cere să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi. Data limită în acest caz va fi sfârşitul zilei de luni, 21 ianuarie.

Guvernul britanic a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019.

Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.

Respingerea acordului în Camera Comunelor sau eşecul acestui for legislativ de a găsi o soluţie alternativă ar crea o ''criză constituţională fără precedent'', care, pe lângă faptul că ar putea să o coste pe Theresa May pierderea postului de premier, va lăsa ''o moştenire tristă în paginile de istorie modernă'' a Regatului Unit, a declarat pentru agenţia EFE Matthew Goodwin, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kent.

 Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar acest termen este considerat acum foarte improbabil din cauza opoziţiei cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor.

Luni, premierul Theresa May a făcut un ultim efort frenetic de a convinge parlamentarii să aprobe Acordul Brexit, avertizând că respingerea înţelegerii reprezintă o "trădare a votului poporului britanic" ce ar putea avea "consecinţe politice catastrofale". May i-a mai îndemnat pe parlamentari să aprobe Acordul Brexit "de dragul naţiunii".

 "Vom părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie", a insistat Theresa May.

Luni seara, Camera Lorzilor a aprobat, cu 321 de voturi pentru şi 152 contra, o rezoluţie simbolică de respingere a Acordului Brexit negociat de May.

Deşi simbolică, Camera Comunelor fiind forul decizional în cazul Brexit, rezoluţia Camerei Lorzilor, care respinge şi scenariul unei ieşiri din UE fără un acord,  semnalează că acordul Theresei May va "prejudicia prosperitatea economică viitoare, securitatea internă şi influenţa globală" a Marii Britanii.

Planul B

Potrivit postului BBC News, dacă acordul este respins marţi, May are la dispoziţie trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un "Plan B". Dacă şi acest plan este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar pentru a oferi Guvernului Theresa May timp suplimentar pentru revizuirea şi ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce vrea majoritatea din Camera Comunelor.

Un alt scenariu este acela al ieşirii din UE fără un acord, însemnând că Marea Britanie ar întrerupe brusc legăturile cu Uniunea Europeană. Numeroşi politicieni însă au avertizat că un asemenea scenariu ar fi dezastruos.

Totodată, un număr crescând de politicieni britanici propun un nou referendum pe tema apartenenţei la UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite