UPDATE UE prinsă pe picior greşit: testele de singuranţă pentru centralele nucleare din Europa nu erau gata
0Bruxelles-ul a anunţat teste de stres pentru cele 143 de centrale nuclerare din UE abia de la 1 iunie 2011 şi aştepta primele răspunsuri la sfârşitul acestui an.
"Explozia a avut loc la centrala de gestionare a deșeurilor nucleare Centraco, și nu la centrala Marcoule. Centraco se află în apropierea acesteia, în Codolet, o comună de 700 de locuitori, aflată la 100 de km de orașul din sudul Franței Marseilles," a spus, pentru "Adevărul Europa", Daphné Charleton, directorul de comunicații al Foratom, (Forumul European pentru Energie Atomică), asociaţia de comerț a industriei energiei nucleare din Europa, cu sediul la Bruxelles. Accidentul s-ar fi produs în urma unui incendiu la depozitul de stocare a deşeurilor radioactive.
Publicația franceză Le Figaro a scris, însă, că explozia s-a produs astăzi la uzina nucleară "Marcoule", unde există acum "riscul de scurgeri radioactive". O persoană a murit în urma accidentului, iar alte patru sunt rănite, potrivit presei internaționale.
Le Figaro menționează cei patru răniți, iar cotidianul MidiLibre scrie: "Sunt persoane rănite, dar nu se ştie cu exactitate numărul". Potrivit France 3, o persoană a decedat, iar alte trei sunt rănite.
Începând cu 1 iunie 2011, toate cele 143 de centrale nucleare din UE vor fi reevaluate în baza unor criterii globale la nivelul Uniunii, a anunţat comisarul pentru energie, Gunther Oettinger, la începutul verii, cu promisiunea că testele sunt "cuprinzătoare".
Comisia Europeană și Grupul European de Reglementare pentru Siguranța Nucleară (ENSREG), care reprezintă cele 27 de autorități naționale independente responsabile cu siguranța nucleară, au ajuns abia la mijlocul anului la un acord privind sfera și metodele de realizare a unei evaluări globale a riscurilor și a siguranței centralelor nucleare din UE.
"Iniţiativa testelor de stres a fost sufocată de guvernele naţionale ceea ce arată că ţările UE nu mai pot construi în mod egoist ceva care ar putea afecta celelalte state europene. Avem nevoie de legislaţie mult mai puternică. Avem nevoie de o politică europeană pe energie", a declarat, pentru Adevărul Europa, Sanjeev Kumar, expert pe mediu şi legislaţie europeană pentru E3G Londra. El a adăugat că, din cauza riscului pe care producerea acestui tip de energie îl reprezintă pentru alte state, funcţionarea centralelor nucleare este o problemă europeană şi avea nevoie de o soluţie comună a UE. "Dacă substanţele toxice se vor scurge în Marea Mediterană, această problemă va afecta nu doar Europa", a adăugat Kumar.
Franța a fost, în ultimii 40 de ani, cel mai entuziast adept al Europei privind energia nucleră, construind peste 59 de reactoare începând cu 1970, după ce criza petrolului a creat o nevoie acută de independență energetică. Ea a devenit cel mai mare exportator net de energie electrică și este, de asemenea, un exportator important de technologie nucleară. Pe plan național, 77% din resursele sale nucleare sunt folosite pentru aprovizionarea cu energie electrică.
Ce urma să fie testat
Testele de rezistență reprezintă reevaluări ale marjelor de siguranță ale centralelor nucleare din UE. Toate aspectele care țin de securitate, cum ar fi măsurile de prevenire a atacurilor teroriste, vor fi analizate separat, în urma discuțiilor cu statele membre din care a reieșit, printre altele, necesitatea asigurării confidențialității.
Comisia Europeană a anunţat că, începând cu 1 iunie, centralele nucleare vor fi reevaluate în cadrul unui proces în trei etape:
1. preevaluarea efectuată de operatorii centralelor nucleare, care vor răspunde la chestionarul inclus în testele de rezistență și vor prezenta documente justificative, studii și planuri;
2. raportul național întocmit de autoritatea națională de reglementare care verifică dacă răspunsurile date de operatorii centralelor nucleare sunt credibile;
3. echipe multinaționale vor analiza rapoartele naționale. Echipele respective vor fi constituite din șapte persoane - un reprezentant al Comisiei Europene și șase membri din partea celor 27 de autorități naționale de reglementare. Componența exactă a fiecărei echipe va fi decisă într-o etapă ulterioară. Echipele pot hotărî să inspecteze centralele nucleare la fața locului.
Testele de siguranţă au fost cerute în urma accidentului nuclear de la Fukushima din 11 martie, Comisia Europeană a făcut presiuni pentru efectuarea unei reevaluări a tuturor centralelor nucleare din UE. Scopul este acela de a trage concluzii pertinente în urma evenimentului și de elimina posibilitatea producerii unui dezastru similar în UE.
Câte centrale nucleare sunt în Europa
14 dintre 27 de state membre au optat pentru energia nucleară. În UE există în acest moment, în stare de funcţionare, 143 de centrale nucleare: Belgia (7), Bulgaria (2), Republica Cehă (6), Finlanda (4), Franţa (58), Germania (17), Ungaria (4), Ţările de Jos (1), România (2), Slovacia (4), Slovenia (1), Spania (8), Suedia (10), şi Marea Britanie (19). Italia şi Polonia intenţionează să contruiască noi instalaţii de energie nucleară.