UPDATE Cel puţin un mort, mai mulţi răniţi şi clădiri prăbuşite, în urma celor trei cutremure care au lovit centrul Italiei în interval de câteva ore VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădire prăbulită în oraşul Camerino, în urma celui de-al doilea seism
Clădire prăbulită în oraşul Camerino, în urma celui de-al doilea seism

Trei cutremure au fost resimţite în centrul Italiei, inclusiv la Roma, miercuri, la doar două luni după ce un seism a distrus sate şi a ucis aproape 300 de persoane, relatează The Associated Press şi Rai News.

UPDATE 12.03 Mii de persoane au fost evacuate în urma seismelor care au afectat centrul Italiei şi şi-au petrecut noaptea în maşini sau în adăposturi improvizate, au anunţat autorităţile citate de La Repubblica.

“Avem în jur de două sau trei mii de evacuaţi şi, mă tem, mai multe locuinţe nelocuibile decât după seismul din 24 august”, a declarat şeful Protecţiei Civile din regiunea Marche, Cesare Spuri.

“Printre numărul mare de persoane care şi-au petrecut noaptea trecută (miercuri spre joi – n.r.) în afara caselor, sunt mai multe familii cu locuinţele nesigure decât (familii – n.r.) care le-au părăsit de frică”, a adăugat el.

„Trebuie să stabilim care sunt soluţiile alternative pentru a-i caza şi nu cred că se pot folosi corturi, odată cu sosirea iernii”, a precizat oficialul.

Autorităţile din comunele cele mai grav afectate, printre care Castelsantangelo sul Nera, Visso, Ussita, Preci, Fabriano şi Camerino, au început să evalueze joi dimineaţă pagubele. La primele ore la dimineţii, străzile erau aproape pustii, cu excepţia pompierilor şi echipelor de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Zeci de clădiri, în special vechi, s-au prăbuşit sau nu mai sunt sigure din cauza daunelor structurale suferite.

UPDATE 9.17 Seria de seisme care a afectat centrul Italiei a provocat panică în rândul populaţiei, dar numărul victimelor este redus, pentru că cel mai puternic dintre cutremure a avut loc la două ore după primul, când majoritatea oamenilor erau deja la adăpost, scrie La Repubblica.

 Şeful Departamentului pentru Protecţie Civilă, Fabrizio Curcio, a declarat că “zeci” de oameni au fost răniţi, dar numai patru sunt în stare gravă, relatează Reuters. Viaţa niciunuia dintre ei nu este în pericol.

O singură persoană a murit în urma cutremurelor. Este vorba de un bătrân care a făcut infarct de frică.

“Situaţia nu este atât de catastrofală pe cât ne temeam”, a precizat Curcio.

UPDATE 7.15 Un al treilea cutremur, cu magnitudinea 4,6, s-a produs la ora locală 23.42 (00.42 ora României), la două ore şi jumătate după cel cu magnitudinea 5,9 şi la 5 ore şi jumătate după primul, cu magnitudinea 5,4.

Cutremurul a fost resimţit puternic în tot centrul Italiei, inclusiv la Roma, unde sediul Ministerului de Externe şi alte clădiri guvernamentale au fost evacuate.

Numeroase clădiri istorice s-au prăbuşit sau au suferit probleme structurale.

O persoană şi-a pierdut viaţa la Tolentino în timpul seismului. Potrivit presei, este vorba de un bătrân care a făcut infarct.

UPDATE 00.40 Primarul localităţii Ussita, situată în apropierea epicentrului, a anunţat o situaţie catastrofală în localitate după producerea celui de-al doilea cutremur, similar cu anunţul făcut de primarul din Amatrice la seismul din luna august.

„Localitatea noastră a dispărut” a declarat Giuliano Rinaldi pentru Rai News, notând că mai multe clădiri - incluzând biserica - au fost distruse parţial sau total în urma seismului. 

Cu toate acestea, edilul din Ussita a adăugat că „este încrezător” în faptul că nu există victime, cel puţin în această localitate, deoarece majoritatea locuitorilor se aflau deja în stradă în urma primului seism.

UPDATE 23.30 Un al doilea cutremur, cu magnitudinea de 5,9, a lovit centrul Italiei miercuri seara, la mai puţin de o oră de la primul seism.

Institul de Geologie al Statelor Unite informează că epicentrul celui de-al doilea seism se află la 9 km distanţă faţă de cel al primului, la aproximativ 58 de km de Perugia, în apropierea localităţii Visso. Al doilea seism a fost resimţit şi în capitala Roma, situată la peste 100 de km distanţă de epicentru.

Cel puţin două persoane au fost rănite în Visso, relatează Rai News, în timp ce Agenţia de Protecţie Civilă din regiune a informat că mai multe clădiri din localităţile situate în apropierea epicentrului s-au prăbuşit.

Potrivit Institutului american de geofizică USGS, seismul de magnitudinea 5,5 a fost înregistrat la ora locală 10.10 (20.10, ora României), în apropiere de Visso, în regiunea Marche, iar al doilea a avut loc două ore mai târziu.

Această zonă este foarte aproape de regiunea Amatrice, care a fost devastată pe 24 august de un cutremur violent soldat cu aproape 300 de morţi, şi de L'Aquila, unde un puternic cutremur a ucis peste 300 de oameni în 2009.

Este vorba despre o zonă muntoasă, cu numeroase cătune izolate, în care accesul este uneori dificil în vederea efectuării unor verificări, cu atât mai mult în contextul în care miercuri seara ploua în regiune.

"Localităţile cele ami apropiate de epicentru sunt Castel Sant'Angelo sul Nera, Visso, Ussita şi Preci", a precizat anterior Protecţia CIvilă într-un comunicat.

"S-a luat curentul. Cu siguranţă au fost surpări. Este într-adevăr dur. În plus este un potop", a declarat pentru postul Sky Mauro Falcucci, primarul din Castel Sant'Angelo sul Nera, o comună cu 300 de locuitori, situată la 17 kilometri nord-vest de Arquata del Tronto, una dintre localităţile cele mai afectate de cutremurul de la 24 august.

Potrivit presei, noi surpări au fost înregistrate, în "zonele roşii" ale cutremurului din 24 august, zone în care accesul este interzis din cauza fragilităţii clădirilor care au mai rămas în picioare.

Potrivit INGV, seismul de miercuri seara are legătură cu cel din 24 august, care a fost urmat de mii de replici, unele dintre ele puternice.

"Acesta nu este un cutremur puternic", a declarat la televiziune geologul Mario Tozzi. "Replicile pot dura mult timp, uneori luni", a adăugat el, precizând că este necesar să se verifice dacă s-a creat o falie geamănă cu cea de la Amatrice.

La Visso, primarul Giuliano Pazzaglini a declarat, în schimb, a televiziune, că liniile telefonice au fost restabilite în comună. Televiziunea a difuzat imagini cu moloz în faţa unei biserici din comună.

La Campi di Norcia, la aproximativ 20 de kilometri sud, Biserica San Salvatore "nu mai există", a declarat arhiepiscopul din Spoleto-Norcia Renato Boccardo, citat de presă, care a publicat fotografii cu edificiul surpat.

Cutremurul a fost resimţit, de asemenea, în oraşele Pescara, L'Aquila şi Ancona, unde numeroase persoane au ieşit din case.

La Roma, lustre, ferestre şi uşi au vibrat, iar oameni au ieşit pe stradă. Potrivit presei, impozantul sediu al Ministerului de Externe a fost evacuat pentru o scurtă perioadă de timp.

Ministrul de Interne Angelino Alfano a difuzat pe Twitter o fotografie în care apare în sala de control a pompierilor, pentru a coordona operaţiuni de salvare.

-ŞTIREA INIŢIALĂ-

Imediat după seism nu s-au raportat pagube. Centrul Naţional italian pentru Vulcanologie a anunţat că epicentrul a fost localizat în apropiere de Macerata, lângă Perugia.

Potrivit Institutului american de geofizică USGS, hipocentrul cutremurului a fost localizat la zece kilometri adâncine, un seism considerat relativ de suprafaţă.

Seismul a fost resimţit în mare parte din centrul ţării şi a zguduit palate vechi de sute de ani în centrul capitalei.Cutremurul de la 24 august a distrus satul Amatrice şi alte localităţi vecine.

Seismul de miercuri a fost resimţit din Perugia, în Umbria, şi Roma şi până în Aquila (centru), o localitate devastată de un sângeros cutremur în 2009.

Primarul din Aquila a declarat că nu s-au raportat imediat pagube.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite