UPDATE Aderarea României la spaţiul Schengen a fost amânată/ Raportul pe justiţie e decisiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PE ne-a dat aviz favorabil pentru Schengen cu 487 de voturi „pentru“, 77 „împotrivă“ şi 29 de abţineri
PE ne-a dat aviz favorabil pentru Schengen cu 487 de voturi „pentru“, 77 „împotrivă“ şi 29 de abţineri

Consiliul European pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a adoptat joi proiectul prin care se propunea ca decizia de aderare a României şi Bulgariei la Schengen să fie discutată în septembrie. Anterior, Olanda a cerut o perioadă de probă pentru România şi Bulgaria şi anunţă că se va pronunţa în 2012 în privinţa cererilor de aderare a celor două state la spaţiul Schengen.

Oficial, reprezentanţii Olandei, Germaniei și Franței  au susținut că nu discută extinderea spațiului Schengen fără rezultatele rapoartelor pe justiție.

În urma Consiliului pentru Afaceri Interne și Justiție de astăzi, de la Luxembourg, singurul consens al statelor membre a fost  amânarea înainte de publicarea ultimelor rapoarte pe justiție din cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare pe justiţie al Comisiei Europene.

Franţa: mai vorbim în septembrie

După publicarea acestora, în luna iulie, Consiliul se va întalni, din nou, în toamnă, pentru “a dezbate” când și dacă va fi luată o decizie concretă de aderare. “După întâlnirea din septembrie, o decizie ar putea dura o lună sau mai multe luni,” a anunțat ministrul de interne francez Claude Guéant.

Traian Igaş: Iar ne-au amânat

“Nu vreau să mai menționez că iarăși s-a amânat decizia, tot ce pot spune este că azi am obținut un mic succes și că ne așteptăm la discuții în septembrie,” a spus ministrul român de interne Traian Igaș. Țările care se opun aderării României și Bulgariei la Schengen, sunt, conform lui Igaș, Olanda, Franța și Germania (cu toate că și Danemarca și Finlanda anunțau recent că ar respinge ideea).

România intră în Schengen pe bucăţi

Ministrul francez de interne Claude Gueant a declarat că amânarea aderării celor două țări la spațiul Schengen este “o manieră de a instala încredere suplimentară” în cele două țări. Acesta a vorbit despre un “foarte posibil” scenario, și anume: România și Bulgaria vor adera la Schengen în două trepte, mai întâi aerian și maritim, iar apoi terestru.  Dacă raportul MCV pe justiție din vară (iulie 2011) este “bun”, în septembrie, statele membre vor discuta aderarea aeriană și maritimă a României și Bulgariei la Schengen.

Apoi, în vara 2012, după următorul raport pe justiție, statele membre s-ar reuni pentru a discuta a doua treaptă de aderare, cea terestră.

Citiţi şi: Franţa şi Germania: Nicio decizie pe Schengen în privinţa României fără raportul pe justiție pe masă

Ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers, a declarat că  "este încă prea devreme pentru a lua o decizie şi va dura fără îndoială până vom fi în măsură să facem acest lucru". În urmă cu doar o zi Parlamentul European votase în favoarea aderării celor două ţări, membre UE din 2007.

"Le cerem noilor ţări să controleze efectiv frontierele noastre comune şi este imperativ ca reformele judiciare din România şi Bulgaria să fie efective şi ireversibile", a insistat ministrul olandez.

Perioada de probă ar trebui să dureze până la viitorul raport al Comisiei, prevăzut în 2012, a precizat o sursă olandeză.

Potrivit unui oficial european, citat de DPA şi preluat de Novinite.com, nu doar Olanda aşteaptă publicarea, în iulie, a raportului anual al UE privind corupţia şi lupta împotriva criminalităţii. În aceeaşi situaţie s-ar afla şi Germania, Franţa, Suedia, Finlanda şi Belgia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite