Unde sunt avioanele F-16 ale Ucrainei? „Au avut o contribuție relativ nespectaculoasă, dar foarte utilă la operațiuni”

0
Publicat:

La aproape două luni de la sosirea primului lot de avioane de luptă occidentale în Ucraina, aparatele F-16 fabricate în SUA au rămas în mare parte sub radar, ajutând în liniște la apărarea aeriană atât de necesară, scrie Newsweek .

Ucraina folosește cu precauție avioanele F-16/ FOTO:X
Ucraina folosește cu precauție avioanele F-16/ FOTO:X

În ultimele zile, rapoarte neconfirmate susțin că un F-16 ucrainean a distrus unul dintre avioanele de luptă Su-34 ale Rusiei.

Cu toate acestea, în ciuda fastului care a marcat sosirea avioanelor F-16, s-a auzit relativ puțin despre activitatea acestora pe câmplul de luptă.

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a indicat la sfârșitul lunii iulie că avioanele au sosit. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat oficial câteva zile mai târziu că avioanele sunt folosite de forțele aeriene din Kiev. El nu a spus câte aeronave au fost livrate și câte erau operaționale, dar estimările sugerează că aproximativ o duzină au sosit în ultimele luni.

Danemarca și Țările de Jos au confirmat că au trimis loturi inițiale de F-16 în Ucraina. Mai multe avioane din cele două țări vor sosi în următoarele câteva luni, au spus oficialii. Norvegia și Belgia au promis de asemenea Ucrainei F-16.

Ucraina a pierdut cel puțin un F-16, care s-a prăbușit la sfârșitul lunii august. Pilotul, locotenent-colonelul Oleksi Mes, a murit în timp ce „respingea un atac masiv rusesc combinat aerian și cu rachete”, a declarat forțele aeriene ucrainene.

Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Mes „doborase două rachete și tocmai ataca, urmărind a treia rachetă de croazieră, folosind armele de la bord”.

”Din păcate, am pierdut unul dintre ei”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen la sfârșitul lunii august, referindu-se la F-16 donate de Danemarca.

Însă incidentele se numără printre puținele recunoscute public despre F-16 care operează împotriva forțelor ruse, deși șeful armatei olandeze, generalul Otto Eichelsheim, a descris avioanele livrate de Țările de Jos ca făcând „o treabă bună” la sfârșitul lunii august.

Ucraina a adoptat probabil o „abordare prudentă”

Flota actuală de F-16 a Ucrainei „s-ar putea să nu fie atât de numeroasă și competitivă” în comparație cu avioanele Rusiei, „dar acesta este doar un început”, a declarat fostul ministru ucrainean al apărării, Andri Zagorodniuk.

„Dacă vrem ca Ucraina să fie capabilă să se opună eficient Rusiei, trebuie să aibă la dispoziție avioane de luptă competitive”, a declarat Zagorodniuk. „Nu putem dezvolta nicio strategie sau plan de campanie pentru a lupta împotriva Rusiei fără putere aeriană”.

„Elementul-cheie în această chestiune este că Ucraina trece la armele NATO și, în consecință, la doctrinele și conceptele NATO”, a declarat Zagorodniuk luni, 14 octombrie, pentru Newsweek.

Este încă devreme pentru avioanele cu reacție, a adăugat mareșalul aviator în retragere Greg Bagwell, fost comandant superior în Forțele Aeriene ale Regatului Unit.

Ucraina a adoptat probabil o „abordare prudentă”, a declarat Bagwell pentru Newsweek, adăugând că acest lucru este „de înțeles, deoarece ei știu că vor fi o țintă”.

Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat în iunie că Kievul va ține unele dintre avioanele sale F-16 în afara țării pentru a evita atacurile rusești asupra avioanelor de a patra generație. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că militarilor ruși li s-au oferit recompense pentru doborârea avioanelor F-16.

În ultimele săptămâni, avioanele F-16 ale Ucrainei au fost utilizate în mare parte în scopuri de apărare aeriană.

„F-16 au avut o contribuție relativ nespectaculoasă, dar foarte utilă la operațiuni”, în special în ceea ce privește apărarea aeriană, a declarat David Jordan, lector superior în studii de apărare și co-director al Freeman Air and Space Institute de la King's College din Londra.

Este logic ca Ucraina să folosească puținele sale F-16 pentru apărarea aeriană, pentru a face față atacurilor cu drone și rachete, în timp ce așteaptă noi livrări și obișnuirea personalului ucrainean cu avioanele, a declarat Jordan pentru Newsweek: „Nu este vorba de a fi timid, ci de a fi foarte sensibil în timp ce aștepți ca dimensiunea forței să crească”.

F-16 ar putea oferi Kievului un nou instrument flexibil și economic de apărare aeriană

Un aspect deosebit de problematic pentru Ucraina este campania neîncetată a Moscovei de lansare a bombelor cu planare, care lansează bombe extrem de distructive din afara razei de acțiune a apărării aeriene a Ucrainei.

Zelenski a declarat duminică că în doar o săptămână, Rusia a folosit peste 900 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei. Kievul ar putea folosi avioanele sale F-16 pentru a ataca aeronavele rusești care lansează aceste bombe.

Ucraina ar putea folosi avioanele sale sovietice, cum ar fi Su-24, Su-25 și MiG-29, pentru a lansa mai multe operațiuni ofensive, în timp ce avioanele F-16 așteaptă în mare parte pentru moment, a spus Jordan. Capabil să lanseze lovituri cu rază lungă de acțiune, este totuși logic ca Ucraina să-și păstreze avioanele F-16 și să le arunce în luptă la o dată ulterioară, a mai spus acesta.

Utilizarea F-16 pentru apărarea aeriană ajută la ameliorarea presiunii asupra stocurilor limitate ale Ucrainei de sisteme de apărare antiaeriană la sol, a adăugat James Black, director adjunct de cercetarei în domeniul apărării și securității la filiala europeană a think tank-ului RAND.

Armele lansate de F-16, cum ar fi racheta aer-aer cu rază scurtă de acțiune AIM-9X Sidewinder sau rachetele aer-aer avansate cu rază medie de acțiune AIM-120, „pot fi mai rentabile pentru a fi utilizate împotriva anumitor rachete ”, a declarat Black pentru Newsweek .

„Aceasta înseamnă că F-16 ar putea oferi un nou instrument flexibil și economic” pentru rețeaua de apărare antiaeriană a Ucrainei, a adăugat Black.

Avioanele F-16 sunt cel mai important angajament de ajutor din partea susținătorilor occidentali ai Kievului, aprobat de SUA în august 2023. Pentru forțele aeriene obosite și ale Ucrainei, avioanele – chiar și în număr mic – oferă un avantaj împotriva flotei superioare și mai mari a Rusiei. Dar F-16 nu schimbă jocul, mai ales când Ucraina operează relativ puține avioane.

„Un număr mic de aeronave nu va face instantaneu o diferență masivă, chiar dacă transportă o gamă de arme ghidate, și trebuie să fie utilizate judicios. Din ceea ce am văzut până acum, asta este ceea ce fac forțele aeriene ucrainene,” a declarat Jordan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite