Un tribunal din Croaţia a ordonat reţinerea şefului grupului petrolier MOL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zsolt Hernadi, directorul general al MOL  FOTO Arhivă
Zsolt Hernadi, directorul general al MOL  FOTO Arhivă

Un tribunal din Zagreb a ordonat luni plasarea în arest a directorului general al grupului petrolier ungar MOL, Zsolt Hernadi, judecat în lipsă în Croaţia pentru mituirea fostului premier al acestei ţări Ivo Sanader, relatează Reuters.

Această decizie vine după ce Interpol a reînnoit sâmbătă mandatul internaţional de arestare emis pe numele lui Zsolt Hernadi, devenit o sursă de tensiuni între Croaţia şi Ungaria, două ţări vecine şi membre UE. Croaţia cere extrădarea acestuia, în timp ce Ungaria refuză să dea curs solicitării.

Hernadi este judecat în lipsă la Zagreb pentru săvârşirea unor fapte de corupţie în preluarea controlului asupra grupului petrolier croat INA în 2009. Directorul general din cadrul MOL este suspectat că l-a mituit cu peste 10 milioane de euro pe fostul premier croat Ivo Sanader pentru a-şi asigura controlul asupra INA. Guvernul ungar este acţionarul principal al MOL, în timp ce MOL deţine 49% din INA.

Cei doi au negat acuzaţiile care li se aduc în instanţă.

Luni, purtătorul de cuvânt al tribunalului din Zagreb, Kresimir Devcici, a declarat că decizia cu privire la reţinerea lui Hernadi este legată de faptul dosarul a ajuns într-o nouă etapă după formularea acuzării.

În 2003, Croaţia a vândut 25% din acţiunile companiei petroliere INA către MOL. Ulterior, grupul petrolier ungar şi-a majorat participaţia până la aproape 49% şi a reuşit să preia controlul managerial. Primele tensiuni între MOL şi Guvernul croat, care deţine 44,8% din acţiunile INA, au izbucnit în 2013. Primind reproşuri că nu a investit suficient în INA, MOL se apără că Zagrebul nu şi-a respectat promisiunea de a vinde operaţiunile acestui grup.

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni la Zagreb cu omologul său croat Andrej Plenkovici. Cei doi au ajuns la concluzia că soluţia este ca statul croat să răscumpere acţiunile INA, potrivit Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite