Un supervulcan de lângă Vezuviu ar putea să erupă. În zonă s-au înregistrat peste 3.400 de cutremure în acest an

0
Publicat:

Cea mai mare amenințare vulcanică din Italia se află în Campi Flegrei sau Câmpiile Flegreene, o zonă cu activitate seismică intensă care se întinde pe 200 de kilometri sub golful Napoli și insulele Capri și Ischia până la periferia orașului Napoli.

Tragedia din orașul L'Aquila s-ar putea repeta în sudul Italiei
Tragedia din orașul L'Aquila s-ar putea repeta în sudul Italiei

Este o calderă vulcanică uriașă, o depresiune formată de un super vulcan în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani.

Potrivit specialiștilor citați de CNN, este o zonă unde se află mai mulți vulcani care au fost activi timp de 39.000 de ani, mulți dintre ei fiind subacvatici.

Aria este, de asemenea, populată cu vile, sate mici și centre comerciale și este populată de 800.000 de oameni și un spital în construcție. Peste 500.000 dintre localnici trăiesc în „zona roșie” care cuprinde 18 orașe și care este în cel mai mare risc în cazul unei erupții. În plus, 3 milioane de locuitori ai orașului Napoli trăiesc imediat în afara marginii estice a calderei vulcanice, conform agenției de protecție civilă din Italia.

Ultima erupție majoră din Campi Flegrei a avut loc în 1538 și a creat un nou munte în golf. Activitatea seismică din zonă s-a intensificat începând cu decembrie 2022, potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV) al Italiei, iar experții se tem că vulcanul ar putea să se trezească după sute de ani de repaus.

Regiunea se află la mai puțin de 50 de kilometri de Vezuviu și este predispusă la un fenomen seismic cunoscut sub numele de bradiseism, definit prin cicluri de ridicare și coborâre graduală a solului. Ultima dată, o astfel de activitate a fost în 1984, când solul s-a ridicat cu 3,5 metri înainte să înceapă să coboare lent, însoțită de o activitate seismică similară cu ceea ce se întâmplă acum în zonă.

Peste 3.450 de cutremure în acest an

În septembrie acest an, regiunea a fost lovită de cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani, cu magnitudinea 4,2, urmat de unul de o intensitate similară la doar câteva zile distanță.

Până acum, în 2023, Campi Flegrei a înregistrat peste 3.450 de cutremure, 1.118 dintre acestea având loc doar în august. Activitatea seismică este de peste trei ori mai mare decât totalul anului precedent, conform datelor INGV. Peste 500 de cutremure au avut loc în octombrie, cel mai puternic dintre acestea cu o magnitudine de 4,0, urmat de mai mult de zece replici.

Până la începutul lunii mai, cutremurele erau aproape toate sub magnitudinea 3,0, potrivit INGV.

Experții cred că populația ar trebui să fie mai bine pregătită pentru a face față activității seismice și posibilității unei erupții. Pe 5 octombrie, agenția de protecție civilă a țării a prezentat un plan de evacuare actualizat, care prevede deplasarea a jumătate de milion de persoane într-o perioadă de 72 de ore.

Un astfel de plan a fost studiat în 2019, iar rezultatele au arătat că era insuficient.

"Există două scenarii posibile legate de evoluția situației în Campi Flegrei: cel mai bun este că bradiseismul actual se va termins așa cum s-a întâmplat în 1983-84; cel mai rău scenariu este o erupție similară cu cea din 1538", a spus Carlo Doglioni, șeful INGV.

"Este o evoluție pe care nu o știm și pe care o monitorizăm", a mai afirmat acesta.

Dr. Benedetto De Vivo, profesor emerit de geochimie la Universitatea din Napoli și un expert în bradiseism, spune că acum craterul este în degazare și nu crede că ridicarea terenului se datorează doar magmei. Aceste gaze, crede el, sunt cauzate de retragerea magmei de sub calderă, nu de ridicarea acesteia. Dar a spus că este imposibil să se știe exact ce se întâmplă.

Supervulcanii pot atinge cel mai mare nivel de amenințare seismică

Ceea ce face diferit un supervulcan de un vulcan obișnuit este cantitatea de material vulcanic pe care l-a ejectat în timpul erupțiilor trecute - o reflectare a puterii explozive a vulcanului.

Un supervulcan este cel care a aruncat mai mult de 240 de mile cubice de material și a atins nivelul 8 - cea mai mare amenințare - pe Indicele de Explosivitate a Vulcanilor sau VEI, conform US Geological Survey.

Indicele VEI măsoară cât de multe resturi sunt ejectate, la ce înălțime și cât timp durează erupția.

Cele mai recente erupții ale altor supervulcani notabili includ Long Valley din California, Toba din Indonezia și Campi Flegrei, toate de aproximativ aceeași dimensiune.

Probabilitatea unei erupții

Părți ale vulcanului ar putea slăbi din cauza efectelor bradiseismului, conform unui articol publicat în revista științifică Communications Earth & Environment în iunie. Dar situația rămâne imprevizibilă, spun experții.

"Ceea ce ne așteptăm depinde de dacă solul continuă să se ridice. Dacă va continua să se miște la rata actuală, ne așteptăm ca numărul de cutremure mici pe zi să fluctueze de la doar câteva săptămânal, la câteva sute de evenimente, așa cum s-a întâmplat la mijlocul lunii august și la sfârșitul lunii septembrie", a spus coautorul studiului, Christopher Kilburn, profesor de vulcanologie la University College London.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite