Ultimele clipe ale Papei Francisc, povestite de medicul său: „Nu mai răspundea nici la durere”. Secretul păstrat ani de zile
0Sergio Alfieri, șeful secției de chirurgie oncologică abdominală de la Policlinica „Gemelli” din Roma, clinica unde a fost internat Papa Francisc, a vorbit despre momentul decesului Suveranului Pontif.

Într-un interviu exclusiv acordat publicației Corriere della Sera, Alfieri a mărturisit că ultima oară când l-a văzut a fost în Ajunul Paștelui.
„Sâmbătă după prânz, în Ajunul Paștelui. Și pot spune că se simțea foarte bine, mi-a spus și el. I-am adus o tartă închisă la culoare, așa cum îi place lui, și am vorbit puțin. «Sunt foarte bine, am reînceput să lucrez și vreau să fac asta». Știam că a doua zi va transmite mesajul «Urbi et Orbi» și ne-am dat întâlnire pentru luni”, povestește medicul.
Întrebat dacă l-a sfătuit să evite munca, Alfieri a precizat că nu a făcut-o, deoarece „revenirea la muncă făcea parte din terapie și el nu s-a expus niciodată pericolelor”.
„Nu, pentru că așa era corect. El este Papa. Revenirea la muncă făcea parte din terapie și el nu s-a expus niciodată pericolelor. Parcă, pe măsură ce se apropia de final, s-a hotărât să facă tot ce trebuia să facă. Așa cum s-a întâmplat duminică, când a acceptat propunerea asistentului său medical personal, Massimiliano Strappetti, de a se plimba în piață printre mulțime. Sau cum a făcut acum zece zile”, a declarat acesta.
În continuare, medicul a mărturisit că Papa Francisc i-a cerut să organizeze o întâlnire cu toate persoanele care l-au îngrijit atunci când a fost internat.
„I-am spus că sunt 70 de persoane, poate ar fi mai bine să o facem după Paște, la finalul convalescenței. Răspunsul său a fost clar: «Mă întâlnesc cu ei miercuri». Astăzi, am sentimentul clar că a simțit că trebuie să facă o serie de lucruri înainte de a muri”, a povestit acesta.
„Nu răspundea la stimuli, nici măcar la cei dureroși”
Acesta a povestit și despre ziua în care Suveranul Pontif s-a stins din viață.
„Luni pe la 5:30 m-a sunat Strappetti: «Sfântul Părinte se simte foarte rău, trebuie să ne întoarcem la Gemelli». I-am prealertat pe toți și 20 de minute mai târziu eram acolo la Casa „Santa Marta”, dar mi s-a părut greu să cred că este necesară spitalizarea. Am intrat în camera sa și avea ochii deschiși. Am constatat că nu are probleme respiratorii și, apoi, am încercat să-l strig, dar nu mi-a răspuns. Nu răspundea la stimuli, nici măcar la cei dureroși. În acel moment, am înțeles că nu mai era nimic de făcut. Era în comă”, povestește medicul.
Sergio Alfieri explică faptul că nu putea fi transferat în acel moment, deoarece exista riscul să moară în timpul transportului.
„Strappetti știa că Papa voia să moară acasă, când eram la „Gemelli” așa spunea mereu. A murit la scurt timp după. Eu am rămas acolo cu Massimiliano, Andrea, celelalte asistente și secretarele; așa că au sosit toți și cardinalul Parolin ne-a rugat să ne rugăm și am recitat rozariul împreună cu el. M-am simțit privilegiat și acum pot spune că am fost. În dimineața aceea i-am dat o mângâiere ca ultim rămas bun”, continuă acesta.
Medicul povestește că l-a întâlnit pentru prima dată pe Papă în 2018, pe când era chirurg consultant la Sfântul Scaun. Întâlnirea s-a produs atunci când Francisc l-a invitat să participe la o liturghie la Casa „Santa Marta”.
„Era ca un preot paroh, ținea predica și, apoi, la finalul celebrării ieșea din biserică și ne saluta pe toți, unul câte unul. Doi ani mai târziu, a început să se simtă rău la stomac, avea dureri abdominale foarte puternice și calitatea vieții sale, cu toate angajamentele de muncă pe care le avea, nu era optimă. A făcut analize și a ascultat mai mulți medici. Avea o boală diverticulară severă. Într-o zi, Strappetti mi-a adus scanarea CT. Probabil că Papa era informat că aveam cea mai mare experiență în Italia în chirurgia colorectală și a ales să fie operat de mine”, povestește acesta.
În continuare, acesta a povestit de momentul în care s-a ocupat de prima operație abdominală, în 2021.
„Am spus că starea este gravă, dar a trebuit să-l consult. Într-o zi, mi-au cerut să merg la ambulatoriul de la Vatican, după aproximativ 2 ore m-am întâlnit cu Papa, care pleca cu mașina. S-a uitat la mine și a spus: «Ați văzut tomografia mea? Bine, mulțumesc». Și a plecat. Asta a fost consultația. M-au sunat după câteva zile și m-am dus la Casa „Santa Marta”. Mi-a spus: „Am decis să mă operez și v-am ales pe dumneavoastră”. L-am consultat și am simțit toată responsabilitatea. „Să ne uităm pe agendă. Unde mă operați?”. Aveam senzația clară că voia să meargă oriunde, în orice spital unde aș fi decis, dar i-am răspuns, de data asta foarte ferm, că dacă vrea să fie operat de mine, nu există alte variante decât Policlinica „Gemelli”. El a acceptat, dar în propriile sale condiții: «Voi veni duminică după Angelus. Nimeni nu trebuie să știe. Dacă va apărea știrea, nu mă voi mai opera»”, continuă medicul.
„Și atunci s-a întâmplat ceva ce abia acum pot dezvălui.”
Secretul a fost păstrat până acum, însă Alfieri povestește în premieră că, înainte de operație, Papa „i-a binecuvântat mâinile”.
„Cu câteva minute înainte de operație, Strappetti mi-a spus că Papa vrea să mă vadă. Am intrat în camera sa și el mi-a binecuvântat mâinile. A fost o emoție incredibilă, am înțeles semnificația abia după aceea. A vrut să-mi spună să-mi folosesc mâinile în munca mea, dar să-mi folosesc mâinile cu inima în următorii ani. După cum se spune, ești catolic, dar acum ai ceva mai mult. Era un secret între noi trei, el voia să se afle și acum pot să o spun”, mai adaugă acesta.
Întrebat dacă era prieten cu Papa, acesta spune că erau mai degrabă legați de un „respect profund”.
„Cu acea ocazie, am fost în izolare timp de o săptămână. Au fost complicații, dar a treia zi a decis să ofere pizza. S-a așezat în capul mesei și a mânca la masă cu el este un alt privilegiu, pe care mi l-a dăruit viața”, povestește acesta.
Acesta povestește și despre a doua operație, la fel, ținută secret.
„Şi în acel caz, totul era secret. După prima operație, când urma să se întoarcă acasă, s-a prezentat la fereastră pentru a afirma clar importanța sănătății publice și importanța menținerii spitalelor catolice cu o anumită misiune. A dovedit-o când s-a întors la „Gemelli”, mai declară acesta.
Nu în ultimul rând, medicul povestește că au existat momente în care credeau că Papa nu va supraviețui.
„Da, într-o noapte au fost inițiate procedurile, care apoi au fost efectuate luni. Ne temeam de ce e mai rău și, în schimb, el i-a surprins pe toți. Știam că vrea să se întoarcă acasă pentru a fi Papă până în ultima clipă. Și nu ne-a dezamăgit”, încheie acesta.