UE sprijină Ucraina cu 900 de milioane de euro din profiturile activelor rusești înghețate

0
Publicat:

Secretarul general adjunct al UE pentru pace, securitate și apărare a declarat luni că a fost aprobat un nou ajutor pentru Ucraina, în valoare de 900 de milioane de euro, bani proveniți din profiturile activelor rusești înghețate.

UE a aprobat un nou ajutor pentru Ucraina. FOTO: Freepik
UE a aprobat un nou ajutor pentru Ucraina. FOTO: Freepik

Luni, 12 mai, la cel de-al doilea Forum UE-Ucraina al industriilor de apărare, Charles Fries, secretarul general adjunct al UE pentru pace, securitate și apărare, a anunţat că Uniunea Europeană va aloca 900 de milioane de euro (peste 1 miliard de dolari) din profiturile generate de activele rusești înghețate, pentru a finanța achiziţia de arme și muniții.

Noua tranșă aduce totalul sprijinului recent acordat de UE pentru apărare Ucrainei la 3,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari), marcând o extindere semnificativă a eforturilor europene de a stimula industria de apărare a Kievului, potrivit KievIndependent.

Luând cuvântul la cel de-al doilea Forum UE-Ucraina al industriilor de apărare, Charles Fries a declarat că, în baza contractelor semnate săptămâna trecută la Lviv, Uniunea Europeană va direcționa 900 de milioane de euro către sectoare ale industriei de apărare ucrainene, inclusiv producția de drone și rachete.

La 9 mai, Kaja Kallas, șefa afacerilor externe ale UE, și miniștrii de externe au semnat la Lviv un acord istoric privind transferul către Ucraina a unui nou ajutor din profiturile provenite din activele rusești înghețate.

Acest acord se axează pe producția și achiziționarea în comun de echipamente militare.

De când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în 2022, țările occidentale au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari în active suverane rusești.

În octombrie 2024, Grupul celor Șapte (G7) a aprobat împrumuturi de aproape 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care urmează să fie rambursate din veniturile acestor fonduri înghețate.

Kievul a îndemnat în mod constant aliații, în special Trezoreria SUA, să formalizeze mecanismele de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a finanța apărarea și reconstrucția, notează aceeşi sursă.

La rândul său, Kremlinul a avertizat în repetate rânduri cu privire la represalii în cazul în care activele rusești sunt confiscate direct în beneficiul Ucrainei. La începutul anului 2024, Moscova și-a modificat legislația pentru a permite confiscarea în contrapartidă a bunurilor deținute de Occident ca răspuns la confiscările de bunuri în străinătate.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite