De ce ezită Europa să confiște activele rusești pentru a trimite Ucrainei miliardele de care are nevoie
0Cei trei ani de război în Ucraina au lăsat Europa cu o factură semnificativă: aproape 122 de miliarde de dolari în ajutor direct, plus alte miliarde investite în armatele și industria de apărare ale continentului.

Până acum, Europa a refuzat să atingă cei 229 de miliarde de dolari din rezerva de bani a băncii centrale a Rusiei, înghețate în Uniunea Europeană, după invazia completă a Ucrainei de către Vladimir Putin în 2022, relatează CNN.
Săptămâna trecută, însă, parlamentarii francezi au adoptat o rezoluție, solicitând guvernului lor să utilizeze aceste active înghețate pentru a „finanța sprijinul militar pentru Ucraina și reconstrucția acesteia”.
De asemenea, atât Statele Unite, cât și Canada au introdus legi care le permite guvernelor să confiște activele înghețate ale Rusiei. În ultimele zile ale mandatului său, administrația Biden a încercat să convingă aliații europeni să confiște fondurile imobilizate ale Rusiei.
Uniunea Europeană folosește deja dobânzile obținute din aceste fonduri pentru a sprijini împrumuturi de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar guvernele europene sunt încă reticente în a confisca propriu-zis fondurile. Prim-ministrul britanic Keir Starmer a descris această problemă ca fiind complicată.
Îngrijorările economice și legale sunt principalele motive pentru care Europa ezită. Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Sophie Primas, a avertizat că însușirea acestor active ar putea stabili un precedent periculos, descurajând investițiile străine în Europa.
Din punct de vedere legal, reticența Europei provine dintr-un principiu esențial al dreptului internațional: imunitatea activelor externe ale unui stat față de confiscare. Profesorul Frédéric Dopagne, specialist în drept internațional public, a explicat că justificarea confiscării activelor Rusiei ar trebui să se bazeze pe reparațiile pentru daunele provocate Ucrainei și întărirea capacităților de apărare.
Deși Franța și alte state europene discută despre utilizarea fondurilor înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, conflictele legale și economice sunt departe de a fi rezolvate. Este posibil ca, în viitor, confiscarea fondurilor să depindă de un acord unanim al statelor membre ale Uniunii Europene.