UE accelerează repatrierile. 7 țări declarate „sigure” pentru întoarcerea migranților

0
0
Publicat:

Uniunea Europeană vrea să reducă numărul cererilor de azil și propune o listă cu șapte țări considerate „sigure”, pentru a grăbi trimiterea înapoi a migranților.

UE accelerează procesul de întoarcere a migranților în țările de origine. FOTO: Arhivă
UE accelerează procesul de întoarcere a migranților în țările de origine. FOTO: Arhivă

Uniunea Europeană a anunțat miercuri, 16 aprilie, o nouă măsură prin care dorește să simplifice și să accelereze procesul de întoarcere a migranților în țările de origine. Oficialii europeni au publicat o listă cu șapte state pe care le consideră „sigure”, ceea ce înseamnă că cetățenii acestor țări vor avea mai puține șanse să primească azil în spațiul comunitar.

Țările desemnate ca „sigure” sunt: Kosovo, Bangladesh, Columbia, Egipt, India, Maroc și Tunisia. În cazul cetățenilor proveniți din aceste zone, cererile de azil vor fi analizate mai rapid, iar autoritățile vor presupune, în general, că nu există un pericol real care să justifice acordarea protecției internaționale.

„Multe state membre se confruntă cu un număr semnificativ de cereri de azil în așteptare, astfel încât orice putem face acum pentru a sprijini decizii mai rapide în materie de azil este esențial”, a explicat comisarul european pentru migrație, Magnus Brunner, citat de AFP.

Comisia Europeană a precizat că țările candidate la aderarea în UE pot fi incluse în această listă, atâta timp cât nu sunt afectate de conflicte armate sau instabilitate gravă.

Presiuni tot mai mari pe tema migrației

O inițiativă similară fusese propusă și în 2015, dar a fost abandonată din cauza neînțelegerilor privind includerea Turciei. În ultimii ani, presiunile asupra Bruxellesului s-au intensificat, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de migrația ilegală și a ascensiunii partidelor de extremă dreapta în mai multe state europene.

În octombrie, liderii europeni din țări precum Suedia, Italia, Danemarca și Țările de Jos au cerut adoptarea rapidă a unei legislații care să permită returnări mai eficiente. În urma acestor solicitări, Comisia a propus o reformă a sistemului de repatriere, care ar putea permite înființarea unor centre de întoarcere în afara teritoriului UE.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, mai puțin de 20% dintre persoanele care primesc ordin de expulzare părăsesc efectiv teritoriul Uniunii Europene.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite