Ucraina se luptă să-și apere orașele de atacurile rusești cu rachete balistice. Îngrijorările experților
0Îngrijorările cresc la Kiev în contextul bombardamentelor rusești asupra marilor orașe cu o combinație de rachete balistice și drone menite să copleșească apărarea aeriană ucraineană, relatează Kyiv Independent.

Orașele ucrainene, inclusiv Kievul, „se confruntă cu siguranță cu un deficit de rachete (de apărare aeriană)”, a declarat o sursă din cadrul Forțelor Aeriene pentru Kyiv Independent.
Expertul ucrainean, Anatolii Hrapcinski, a explicat că Rusia și-a „schimbat radical” tactica, vizând centrul Ucrainei cu rachete balistice - în loc de rachete de croazieră - precum Iskander și modele nord-coreene modernizate.
„Acesta este un nivel de amenințare complet diferit”, a declarat pentru publicația ucraineană.
Deși Kievul rămâne orașul cel mai protejat din Ucraina, beneficiind de sisteme occidentale avansate de apărare aeriană, incertitudinea privind deciziile viitoare ale SUA și deficitul mondial al acestor rachete ar putea afecta capacitatea de a proteja civilii din întreaga țară, inclusiv din capitală.
Cu ajutorul celui mai performant sistem de apărare aeriană de care dispune- bateriile Patriot - Kievul a doborât prima rachetă hipersonică Kh-47 Kinjal în mai 2023.
Însă Ucraina are în prezent doar opt sisteme Patriot, dintre care două nu sunt funcționale, potrivit New York Times, care a dezvăluit că un sistem Patriot suplimentar este în drum spre Ucraina din Israel, ca parte a unui angajament luat de precedenta administrație.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat în aprilie că Ucraina este pregătită să achiziționeze sisteme suplimentare de apărare aeriană.
Ucraina are nevoie de cel puțin două sisteme Patriot pentru a apăra un oraș dens populat
Echipamentele Patriot, dar mai ales muniția, sunt într-un număr prea mic pentru o utilizare eficientă în contracararea rachetelor balistice și de croazieră, obligând Ucraina să le conserve chiar și în condițiile unui atac intens, potrivit experților militari intervievați.
Ucraina e nevoită să își mute cele șase sisteme Patriot operaționale, furnizate de aliații occidentali, prin țară pentru a apăra cerul de rachetele și dronele rusești, potrivit expertului ucrainean în aviație Kostiantin Krivolap.
În mod ideal, Ucraina ar avea nevoie de cel puțin două sisteme Patriot pentru fiecare oraș mare, precum Kiev, Liov și Dnipro, pentru a-l apăra „mai mult sau mai puțin fiabil” folosind două radare pentru detectarea amenințărilor aeriene, a subliniat el.
Ucraina are șapte orașe cu o populație de peste 500.000 de locuitori, excluzând teritoriile ocupate de Rusia.
În apeluri adresat aliaților occidentali de a ajuta Ucraina să apere civilii, Zelenski a cerut mai multe rachete Patriot și muniție pentru aceștia. Detaliile despre stocul de rachete sunt necunoscute, din motive de securitate operațională.
Deficitul de rachete Patriot persistă la nivel mondial, întrucât producția lor este complicată și costisitoare. Expertul citat a explicat că producătorul american Lockheed Martin are capacitatea de a produce doar aproximativ 500 de rachete pe an, ceea ce nu ar fi suficient nici dacă toată această muniție ar fi livrată Ucrainei.
Compania a obținut un contract guvernamental pentru a crește producția de interceptoare PAC-3 la 650 de rachete pe an în 2027.
Krivolap a subliniat că sunt necesare cel puțin două rachete Patriot pentru a intercepta o rachetă balistică cu „o probabilitate mai mică sau mai mare”.
Între timp, Rusia încearcă constant să își îmbunătățească rachetele balistice, ceea ce reprezintă provocări suplimentare pentru Ucraina, potrivit Forțelor Aeriene. „Inamicul își modernizează în continuare rachetele balistice”, a declarat recent purtătorul de cuvânt Iuri Ihnat.
Expertul în aviație Hrapcinski a subliniat că deficitul de interceptoare devenise deja „critic” în 2024, când amânarea furnizării de ajutor militar a coincis cu desfășurarea de către Rusia a unei noi tactici combinate care folosea drone de tip Shahed , rachete balistice, rachete hipersonice Kh-47 Kinjal și rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555.
„Ne confruntăm cu o lipsă de interceptori, o acoperire limitată și niciun sistem nu poate rezista mult timp fără o reaprovizionare constantă”, a declarat el pentru Kyiv Independent, explicând că Ucraina ar avea nevoie de cel puțin opt sau nouă baterii Patriot în total, inclusiv cel puțin trei doar pentru Kiev.
Numărul mare de atacuri rusești cu rachete balistice, care sunt „complexe, rapide și adesea modernizate”, a pus Ucraina într-o situație din ce în ce mai dificilă, mai ales având în vedere riscul persistent ca SUA să își întrerupă din nou ajutorul militar către Kiev, potrivit expertului.
Situația s-ar putea agrava dacă Rusia ar lansa o campanie de rachete prelungită și susținută asupra Kievului, lansând între 10 și 30 de rachete pe zi, timp de câteva săptămâni, la intervale scurte, în special din zone din nord, cum ar fi regiunea Briansk sau Belarus, potrivit analistului militar polonez Konrad Mizika, directorul firmei de consultanță militară Rochan, cu sediul în Polonia.