Ucraina respinge ideea unei misiuni ONU care să asigure pacea în Ucraina
0Ucraina nu ia în considerare o misiune a ONU ca alternativă la desfăşurarea unui contingent de menţinere a păcii din ţari care doresc să o susțină cu trupe, în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenţiile internaționale de presă, potrivit Agerpres.

„Cu tot respectul cuvenit, ONU nu ne va proteja de ocupaţie sau de dorinţa lui Putin de a invada din nou. Nu vedem ONU ca alternativă a unui contingent sau a unor garanţii de securitate”, a declarat Zelenski la o conferinţă de presă.
Preşedintele ucrainean a insistat ca Ucraina să adere la NATO în scopul unor garanții de securitate, însă ideea a fost exclusă de preşedintele american Donald Trump. Ucraina a primit sprijinul în special al premierului britanic Keir Starmer şi al preşedintelui francez Emmanuel Macron, iar Zelenski încearcă acum să obţină ca garanţie de securitate într-un eventual acord de pace desfăşurarea unui contingent de trupe străine în Ucraina.
Dar Rusia a subliniat în repetate rânduri că se opune desfăşurării pe teritoriul ucrainean a oricăror trupe - din ţări NATO sau UE aliate ale Ucrainei care ar fi dispuse să ajute Ucraina în acest sens.
În timp ce Franţa şi Regatul Unit avansează în această iniţiativă şi au format deja o coaliţie a ţărilor „voluntare” să participe la o asemenea forţă cu trupe sau cu alt tip de contribuţii, Moscova descrie această acţiune drept „total inacceptabilă” şi a avertizat că va considera ţările participante la această forţă ca fiind implicate într-un „conflict armat direct” cu Rusia.
Un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer a declarat vineri că acesta va accelera săptămâna viitoare elaborarea planurilor de desfăşurare a unei potenţiale forţe de menţinere a păcii în Ucraina, planificatorii militari urmând să pună în discuție inclusiv structura şi modul de operare al acestei forţe.
De asemenea, Zelenski va participa joia viitoare la Paris la o reuniune convocată de preşedintele francez Emmanuel Macron cu reprezentanţi ai ţărilor care şi-au exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în cadrul unui contingent militar care să garanteze securitatea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean afirmă că ONU ar putea oferi asistenţă unui astfel de contingent, dar a insistat că Ucraina are nevoie de „trupe terestre, apărare aeriană, nave de război, avioane şi o armată serioasă” capabile să descurajeze orice viitor atac din partea Rusiei.
Noi discuții de planificare militare găzduite de Marea Britanie
Marea Britanie va găzdui alte trei zile de sesiuni de planificare militară săptămâna viitoare pentru a pregăti planuri la nivel înalt privind mobilizarea unei „coaliții a voluntarilor” condusă de europeni în cazul unei încetări a focului în Ucraina, a declarat biroul premierului Keir Starmer pe 21 martie.
Starmer a anunțat pe 2 martie că o serie de națiuni europene, inclusiv Marea Britanie și Franța, dezvoltă o coaliție de doritori care va include „avioane în aer și cizme la sol” în efortul de a asigura o încetare a focului cu succes în Ucraina.
Starmer a spus că va susține discuțiile suplimentare în timpul unui apel telefonic cu președintele Comisiei Europene, Antonio Costa, precum și cu liderii Turciei, Norvegiei și Islandei în această după-amiază, a declarat Downing Street într-un comunicat.
„Prim-ministrul a subliniat, de asemenea, noile grupuri de subplanificare militară, pe uscat, mare, aer, regenerare și reconstrucție, care vor continua discuțiile pe parcursul a trei zile de planificare intensivă săptămâna viitoare”, se arată în comunicat.
Peste 30 de țări și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la forța de menținere a păcii În Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Starmer pe 17 martie, confirmând că inițiativa a intrat într-o „fază operațională”.
The Telegraph a raportat pe 21 martie că președintele francez Emmanuel Macron explorează posibilitatea înființării unei misiuni de menținere a păcii conduse de Națiunile Unite pentru a proteja Ucraina în cazul unui acord de pace.
Orice forță de menținere a păcii a ONU ar avea nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia are putere de veto. Având în vedere opoziția Moscovei față de trupele străine din Ucraina, probabilitatea de a obține un mandat ONU este scăzută.