Ucraina lansează o operațiune de pregătire psihologică a soldaților săi pentru a învinge armata lui Putin
0Ucraina lansează un program de pregătire psihologică militară pentru a combate frica, agitația și crizele care ar putea să-i cuprindă pe soldați din cauza războiului istovitor împotriva Rusiei - în speranța că asta se va traduce în mai multe victorii pe câmpul de luptă.
Acum, că invazia nemiloasă se apropie de a unsprezecea lună, obiectivul cursurilor de pregătire psihologică este să-i învețe pe luptătorii ucraineni să recunoască simptomele stresului de luptă la semenii lor și să intervină în crizele de sănătate mintală, a spus psihologul militar responsabil de program, Rodion Grigorian într-un interviu exclusiv pentru The Daily Beast.
„Când a început invazia pe scară largă, s-au înrolat mulți oameni care nu aveau experiență militară anterioară. Și deci nu au pregătire militară și nici psihologică. Rezistența lor la stres, reziliența, a fost cu adevărat scăzută”, a declarat Grigorian, pentru The Daily Beast.
Mulți ucraineni care luptă pentru a învinge Rusia sunt voluntari, ceea ce înseamnă că au sărit în ororile câmpului de luptă cu puțină sau deloc experiență în gestionarea stresului de luptă. Chiar și veteranii s-au luptat cu acest simptom, a explicat Grigorian.
Deși Ucraina a obținut o serie de victorii pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni, lansarea programului arată că autoritățile sunt foarte conștiente de modul în care stresul de luptă poate afecta un război eficient. Cu forța numerică de partea Rusiei, Ucraina nu își poate permite să piardă soldați pe câmpul de luptă.
Programele de sănătate mintală pot ajuta Ucraina pe termen lung
Programele de sănătate mintală care intervin în timpul războiului pot ajuta Ucraina și pe termen lung, deoarece ar putea limita numărul de luptători ucraineni care dezvoltă tulburare de stres post-traumatic (PTSD) spune Neil Greenberg, expert în sănătate mintală care a antrenat luptători ucraineni.
„Dacă nu abordați sau nu abordați în mod corespunzător provocările psihologice, atunci veți avea trupe mai susceptibile de a dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și abuzul de substanțe și PTSD”, susține Greenberg, profesor la King's College din Londra. „Asta le va degrada capacitatea de a continua să lupte.”
Deși justificarea cursurilor de formare poate părea convingătoare pentru strategii militari, obținerea aprobării pentru program nu a fost ușor. Grigorian s-a confruntat cu o oarecare rezistență din perspectivă organizațională și din partea soldaților înșiși care, în unele cazuri, le-a fost rușine să ceară ajutor, a spus el.
„Există unele stereotipuri în societate cu privire la ajutorul psihologic”, a spus Grigorian.
Prima parte a instruirii include o conversație despre distrugerea acestor stigmate, a spus Grigorian. O a doua parte a instruirii include exerciții practice, învățarea diferitelor tipuri de stres mentale de luptă și semnele acestora și instrucțiuni despre cum să intervină atunci când se confruntă cu o criză.
NATO ajută
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ajută la coordonarea programului cu sprijin financiar și programatic, după ce Ucraina a cerut ajutor pentru a dezvolta o mai bună rezistență psihologică militară, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, pentru The Daily Beast.
„În urma invaziei Rusiei și la cererea Ucrainei, NATO a pus în aplicare asistență pentru a spori reziliența psihologică a personalului militar și pentru a dezvolta un sistem de sănătate mintală pentru combatanții și veteranii ucraineni”, a spus Lungescu.
Sistemul, care a contribuit la implementarea unui program similar în rândul forțele armate ale Regatului Unit, cunoscut sub numele de Trauma Risk Management (TRiM), este axat pe atenuarea impactului negativ pe termen lung al evenimentelor de luptă pentru soldați.
În timp ce intervenția acum este extrem de importantă, planificarea reintegrării luptătorilor ucraineni în societate când războiul se termină este la fel de importantă. Kievul lucrează acum la construirea de sprijin pentru sănătatea mintală pentru veteranii de după război, potrivit Ministerului Afacerilor Veteranilor din Ucraina.
Dar, în multe cazuri, soldații nu se vor întoarce acasă în medii stabile. Potrivit lui Greenberg, membrii familiei lor, după toate probabilitățile, au experimentat sau au asistat la atrocități, ceea ce ar putea face ca vindecarea și reintegrarea să fie deosebit de grele pentru unii.
„Nu pleacă dintr-o zonă de război în timpul bătăliei și apoi vin acasă la normalitate”, a spus Greenberg. „Dacă soldatul se întoarce într-o familie în care unii dintre copii au fost uciși de rachete sau au fost victime ale unor atrocități, asta va afecta și sănătatea mintală a soldaților”.
Stres cronic
Pentru luptătorii ucraineni, la zece luni de la începutul războiului nu mai este vorba de stres acut, ci stres cronic. Deși unii dintre soldați ar putea părea că se descurcă bine acum, ei pot ajunge la un punct de fierbere atunci când sunt departe de zona de luptă, avertizează specialiștii.
„Noi, ca oameni, suntem incredibil de capabili și avem această capacitate de a ne ridica pentru a face față momentului, astfel încât s-ar putea să nu vedeți o grămadă de provocări sau simptome de sănătate mintală”, a spus Aditi Nerurkar, un medic cu expertiză în stres și rezistență, pentru The Daily Beast.
Deși încheierea războiului nu se vede la orizont, forțele ucrainene plănuiesc o rotație a trupelor în această iarnă, când Kievul se așteaptă la o încetinire a luptei, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. Drept urmare, mulți luptători vor avea un moment pentru a se regrupa și a-și trata traumele de luptă.
„Din punct de vedere clinic, sunt profund îngrijorat... vom vedea o cantitate enormă de consecințe din asta”, a adăugat Nerurkar. „Dacă ne gândim la creier ca la un ceainic, unde este acea supapă pentru a elibera acel abur? Nu există niciuna. Au trecut zece luni. Nu există răgaz. Avem nevoie de acel răgaz.”