Războiul din Ucraina a confirmat că securitatea europeană se află mâinile NATO. Nu există alternativă

0
Publicat:

Războiul din Ucraina va intra în anul 2023 și Europa nu a fost niciodată atât de unită împotriva Rusiei lui Vladimir Putin , dar și niciodată atât de dependentă de SUA, potrivit publicației Wall Street Journal.

Artileria ucraineană a dus greul în război/ FOTO: Profimedia
Artileria ucraineană a dus greul în război/ FOTO: Profimedia

De mulți ani, aliații europeni ai SUA au făcut tot posibilul să ajungă la o opinie comună despre Putin, iar Franța și Germania au insistat asupra cooperării cu liderul autoritar de la Moscova. În schimb, țările apropiate din punct de vedere geografic de Rusia credeau că doar rezistența hotărâtă ar putea să o împiedice să-și pună în aplicare planurile expansioniste în Europa de Est.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie, aceste diferențe au făcut loc bunului simț al democrațiilor europene conform căreia Ucraina ar trebui să fie înarmată pentru a respinge încercările Rusiei de a redesena cu forță granițele continentului. Dar, în ciuda unui consens larg, din Portugalia până în Polonia, toți aliații europeni se află sub influența Washingtonului, reacționând la cursul stabilit de administrația Biden.

În zilele următoare, se așteaptă ca Joe Biden să semneze un proiect de lege de cheltuieli care include ajutor de aproape 45 de miliarde de dolari Ucrainei , care subliniază încă o dată rolul dominant al Statelor Unite în sprijinirea Kievului pentru a descuraja agresiunea lui Putin.

În timp ce liderii Uniunii Europene au promis recent alte miliarde de euro pentru a menține Kievul pe linia de plutire, ei sunt lăsați să citească semnalele de la Washington cu privire la problemele strategice centrale pentru lunile următoare. Câtă putere de foc ar trebui să obțină Ucraina în încercarea sa de a recâștiga teritoriile ocupate? Câte arme occidentale pot duce la o escaladare necontrolată a războiului? Ce compromisuri ar trebui să ia în considerare Ucraina dacă nu poate expulza complet trupele rusești de pe pământul său?

Securitatea europeană se află în cadrul NATO

„Toate operațiunile militare au fost o orchestră complexă, dar a fost dirijată de la Washington”, a spus Rosa Balfour, directorul Carnegie Europe cu sediul la Bruxelles. Conflictul a confirmat că securitatea europeană se află în cadrul NATO. Nu există alternativă.”

În Europa, opoziția față de politica pro-ucraineană rămâne mută. Pariul lui Putin că prin limitarea furnizării surse energetice către blocul comunitar, ar putea slăbi angajamentul țărilor europene de a ajuta Ucraina și de a impune sancțiuni împotriva Rusiei, nu s-a adeverit. Atacul său asupra Ucrainei, inclusiv o încercare de a ocupa Kievul, numeroase rapoarte despre crime de război și atacuri regulate cu rachete asupra orașelor ucrainene, au determinat aproape toate țările europene să impună sancțiuni.

Simpatia forțelor europene de extremă dreaptă față de Putin a dispărut în mare măsură, a declarat fostul ambasador al SUA în Belarus Daniel Speckhard. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Putin ar fi continuat să lupte în jurul Donbasului în estul Ucrainei, unde Rusia a lansat o invazie secretă în 2014.

„Putin este cel mai mare dușman al său“

„Putin este cel mai mare dușman al său în asta”, a spus Speckhard.

Războiul Rusiei cu Ucraina este cea mai recentă tulburare care a lovit Europa în ultimii 15 ani, de la criza financiară globală la migrația în masă, Brexit și pandemia de Covid-19. Țările UE au fost adesea profund divizate în timpul crizelor anterioare, ceea ce a determinat mulți observatori să pună la îndoială stabilitatea blocului, în special la apogeul turbulenței datoriilor din zona euro în 2010-2012.

Războiul din Ucraina a arătat că resursele militare europene sunt la un nivel scăzut după trei decenii de reduceri de la sfârșitul Războiului Rece.

Stocurile limitate de arme și muniții din țările europene au făcut ca Ucraina să depindă în mare măsură de SUA pentru ajutor militar, fapt reflectat în faptul că Volodimir Zelenski a ales Washingtonul pentru prima sa călătorie în străinătate de la invazia din februarie.

Miliarde de euro în ajutorul financiar promis de către UE Ucrainei au fost amânate în cea mai mare parte a acestui an, pe fondul disputelor dintre Germania și executivul UE cu privire la modul de plată. Din acest motiv, Kievul a depins de sprijinul SUA și în termeni financiari.

Zelenski, care speră să restabilească pe deplin granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, ar trebui să se preocupe în primul rând de durabilitatea sprijinului SUA. Mulți oficiali americani, precum și omologi ai lor francezi și germani, rămân sceptici că Ucraina poate alunga complet armata rusă.

Generalul de armată Mark Milley , președintele Statului Major Comun american, a îndemnat Kievul să ia în considerare discuții, înfuriind oficialii ucraineni care cred că pot recâștiga mult mai mult teritoriu. Iar liderul minorității, Kevin McCarthy, a semnalat un scepticism republican tot mai mare cu privire la cheltuielile militare în Ucraina.

Dar, însuși președintele Biden a spus că Putin nu manifestă un interes sincer pentru discuțiile de pace, liniștind oficialii atât din Ucraina, cât și din țările limitrofe cu Rusia, care împărtășesc această evaluare. Președintele SUA și-a dat acordul pentru a trimite în Ucraina tot mai multe arme moderne, în special sistemul de apărare antirachetă Patriot.

Temerile Europei de Est

Aliații din Europa de Est și de Nord sunt îngrijorați de faptul că precauția administrației Biden cu privire la înarmarea decisivă a Kievului pentru victorie, împreună cu stocurile limitate de arme ale Europei, ar putea condamna Ucraina și continentul la o luptă lungă și sângeroasă.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jan Lipavski , scopul aliaților occidentali ar trebui să fie „restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, precum și urmărirea penală a crimelor de război rusești și limitarea capacității Moscovei de a își amenință vecinii.

„Orice alt rezultat este periculos atât pentru Ucraina, cât și pentru UE”, a spus el.

„Ar trebui să încetăm să jucăm acest „joc la jumătate” și să creștem ajutorul acordat Ucrainei, astfel încât să poată câștiga războiul”, a spus Artis Pabriks, care a fost ministrul apărării al Letonia până în decembrie. „Ajutorul limitat doar înrăutățește durerea.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite