Ucraina îşi face gard la graniţa cu Rusia, dar se teme că ar putea fi atacată de pe Marea Negră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Structua gardului va fi din oţel şi sârmă ghimpată şi va avea o lungine de 2000 de kilometri
Structua gardului va fi din oţel şi sârmă ghimpată şi va avea o lungine de 2000 de kilometri

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că guvernul de la Kiev vrea să ridice un zid uriaş la frontiera cu Rusia. Dar şeful Statului Major al forţelor navale ucrainene, amiralul Andrii Tarasov, a declarat că Rusia îşi concentrează flota în Marea Neagră, pentru a putea ataca Ucraina pe această cale.

Potrivit presei ucrainene, construcţia, care ar urma să aibă o lungime de aproape două mii de kilometri, se va numi „Marele Zid al Ucrainei” şi ar avea rolul de a opri livrarea de armament pentru rebelii din estul Ucrainei de către Moscova.

Declaraţia a fost făcută de preşedinte în timp ce se afla într-o vizită la Harkov, în estul Ucrainei. „Am alocat o parte din bani pentru acest proiect. Rămâne o prioritate a Guvernului”, a declarat Petro Poroşenko.

Guvernul de la Kiev ar fi pus deja deoparte 12,8 milioane de dolari pentru acest proiect, în condiţiile în care a cheltuit numai în regiunea Donbas suma de 34 de milioane de dolari pentru apărare.

Construcţia Marelui Zid va începe cel mai devreme în aprilie, a declarat un oficial de la serviciul de grăniceri. Structura zidului va fi din oţel şi sârmă ghimpată, iar zidul va fi supravegheat cu ajutorul unor echipamente video moderne. 

Nu este clar cum îşi va permite aceste cheltuieli statul ucrainean, chiar şi în condiţiile unui ajutor internaţional. Dificultăţile financiare şi conflictul din est au erodat publicitatea preşedintelui Petro Poroşenko. Un sondaj recent arată că 58 la sută dintre ucraineni dezaprobă acţiunile şefului statului.

În conflictul izbucnit în aprilie anul trecut între separatiştii proruşi şi trupele guvernamentale şi-au pierdut viaţa peste 6.000 de oameni.

Rusia ar putea ataca Ucraina de la Marea Negră

Rusia îşi concentrează flota în Marea Neagră, pentru a putea ataca Ucraina această cale, afirmă şeful Statului Major al forţelor navale ucrainene, amiralul Andrii Tarasov, citat de ukrainform. „Dacă se aduc forţe, dacă sunt nave de desant, atunci evident că este o ameninţare. Vecinul nostru neprietenos a adus astfel de forţe. Acestea sunt nave amfibie de asalt, avioane militare de transport şi brigăzi ale marinei“, a declarat el.

Atât unităţile combatante terestre, cât şi trupele aeropurtate pot fi implicate în operaţiuni de asalt. Potrivit lui Tarasov, acestea pot fi aduse nu numai cu aeronave, ci şi pe mare.

Aceasta înseamnă că o astfel de ameninţare există, este reală, a insistat el.În opinia lui Tarasov, Rusia nu are suficientă putere pentru un desant de amploare.

Având în vedere numărul navelor amfibie, al avioanele deţinute de vecinul nostru ostil, aceste forţe nu sunt suficiente pentru a desfăşura un desant de amploare. Acesta ar putea fi un desant la nivel tactic, a mai declarat amiralul ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite