Putin, cel mai popular brand al Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform unui sondaj, preşedintele Vladimir Putin se bucură de susţinerea a 85% din populaţia Rusiei FOTO vanityfair.com
Conform unui sondaj, preşedintele Vladimir Putin se bucură de susţinerea a 85% din populaţia Rusiei FOTO vanityfair.com

În urmă cu 15 ani, Vladimir Putin a fost ales preşedinte al Rusiei după ce a promis că va face din nou această ţară să fie o forţă. Actualul lider de la Kremlin i-a asigurat pe ruşi că vor putea fi iarăşi mândri de Rusia, iar restul lumii le va respecta ţara. În prezent, poporul consideră că acesta s-a ţinut de cuvânt şi liderul de la Kremlin se bucură de cea mai mare popularitate a sa din istorie.

Săptămâna trecută, principalul operator de sondaje de opinie din Rusia a dat publicităţii o anchetă conform căreia liderul rus Vladimir Putin se bucură de sprijinul a 85% din populaţia statului. Deşi sondajele de opinie nu spun întregul adevăr din cauza faptului că mass-media sunt sub controlul statului, popularitatea lui Vladimir Putin nu poate fi contestată.

„Rusia şi Putin sunt unul şi acelaşi lucru, nu exista altă variantă”, a spus Oleg Sokolov, un membru al grupului de tineri pro Putin, Set. Sediul grupului este într-un turn din Moscova care a fost transformat astfel încât să transmită întocmai ideea unui birou de PR, decorat cu fotolii colorate si plin cu tineri ruşi care mănâncă sushi sau navighează pe internet de pe tablete.

Doar că acest nu promovează nimic altceva decât brand-ul Putin. Pereţii abundă de postere cu chipul liderului de la Kremlin şi mesaje care amintesc de ce Rusia este un loc minunat.

„Nu ne mai este ruşine”

Grupul nu face comentarii legate de posibile legături cu Kremlin-ul, dar pasiunea membrilor lui pentru cauza pe care o susţin este în mod clar una sinceră.

„Putin este un lider puternic. Aş spune că e chiar cel mai puternic din lume la ora actuală.”, a spus Sokolov pentru BBC. Acesta a amintit de regimul lui Boris Elţîn la finalul căruia Rusia era o ţară a haosului şi umilinţei. Chiar dacă abia atingea vârsta adolescenţei în anii '90, activistul vorbeşte despre cum se cerşeau bani de la FMI şi despre cum ruşii erau forţaţi să asculte glumele de beţie ale predecesorului lui Putin. „Cu Elţîn îmi era ruşine că el este omul care îmi conduce ţara. Dar cu Putin nu mai sunt ruşinat.”

Fost spion KGB, preşedintele Vladimir Putin are o imagine de om al faptelor care este menţinută de fotografii precum cea în care călăreşte la pieptul gol sau în care îşi învinge adversarii la judo. Dar şi modul în care înţelege şi face politica rezonează cu această imagine. Săptămâna trecută s-a împlinit un an de când Rusia a anexat Crimeea şi deşi mişcarea a presupus un uriaş efort financiar pentru statul rus, aceasta a fost punctul în care popularitatea lui Putin a atins pragul de 80% pentru prima dată în istorie. În ciuda criticilor venite in Vest, poporul rus se raportează la anexarea Crimeei ca la o îndreptare a nedreptăţii făcute în 1954, când peninsula a fost declarată ca parte a Ucrainei sovietice.

Ciocolate politice

Sancţiunile impuse Rusiei de către Occident, laolaltă cu prăbuşirea preţului petrolului sunt menite să trimită statul condus de Putin în recesiune. Pe fondul unei crize prelungite pe care mulţi o anticipează, este de aşteptat ca popularitatea liderului de la Kremlin să scadă drastic, în special în rândul clasei de mijloc care a avut mult de câştigat în perioada de boom economic a Rusiei. Preţurile sunt deja pe o panta asendentă în Rusia, iar locurile de muncă încep să se împuţineze. Cu toate acestea, poporul rus încă are o stare generală de bine. 

„Sancţiunile ne fac afacerile să meargă mai prost” admite coproprietarul companiei de ciocolată Confael, Roman Eldarkhanov. Acesta admite că există probleme în a plăti furnizorii sau a accesa materie primă din Europa, dar consideră că devină sunt mai degrabă liderii vestici decât politica lui Vladimir Putin. Astfel, Eldarkhanov a decis să producă o serie de „ciocolate politice” care cuprinde şi acadele de ciocolată pe care sunt reprezentate feţele principalilor oameni politici din Occident, numai bune de devorat şi distrus. „Îl susţinem pe liderul nostru. Suntem de părere că-şi face bine treaba.”, explică Eldarkhanov. „Într-adevăr, câştigă mai puţini bami acum, dar nu ne pasă atâta timp cât e ţara noastră la mijloc.”, a mai adăugat omul de afaceri.

„Singura opţiune este Putin

Mass-media conduse de către stat au jucat un rol major în conturarea unei astfel de mentalităţi 

a poporului rus. După ce a preluat puterea, una din priorităţile lui Vladimir Putin a fost să controleze mass-media, iar show-urile satirice au dispărut rapid.

La 15 ani de la acest moment, peisajul mediatic din Rusia ilustrează un amestec monocrom de canale de televiziune ce repetă la nesfârşit acelaşi discurs anti Occident, fără a critica în vreun fel preşedintele.

„În Rusia, puterea posturilor de televiziune este mult mai mare decât în Statele Unite ale Americii sau Europa.”, informează analistul de media Dmitry Nekrasov care precizează pentru BBC că 90% din populaţia Rusiei îşi ia informaţiile de la TV, în timp ce pentru 55% televizorul este şi singura sursă de informare.

Nekrasov aduce astfel în vedere că popularitatea covârşitoare a liderului rus se explică prin faptul că  poporul rus pur şi simplu nu poate concepe existenţa unei alternative. „Reprezentanţii adevăratei opoziţii au interdicţie la TV, iar ca politician în Rusia, dacă nu apari la televiziunea naţională, nu exişti. Ni se spune mereu că Putin este singura opţiune.”.

Marketing cu chipul lui Putin

Însă mulţi ruşi par a fi încântaţi cu această opţiune. Categoria aceasta a poporului rus a fost definită ca public ţintă pentru o multitudine de produse cu chipul lui Vladimir Putin imprimat pe ele, de la tricouri la huse de telefon sau tabletă.

Înapoi la sediul Set, un tânăr designer a conceput o linie vestimentară care conţine rochii sau tricouri cu chipul liderului de la Kremlin. Acestea pot fi accesorizate cu inele de argint în care este reliefat acelaşi cap în miniatură al lui Vladimir Putin. 

Activistul Oleg Sokolov concluzionează în dicuţia avută cu reporterul BBC că „dacă Putin continuă politicile din ultimii 15 ani, aş fi foarte fericit dacă acesta ar mai putea sta la conducere încă cel puţin pe atât.”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite