Bogaţii Rusiei strâng cureaua şi îşi fac planuri de evacuare în cazul în care cad în dizgraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modelul rus Alisa Krilova şi-a anulat comanda pentru ultimul model de Mercedes, şi-a petrecut anul nou în Moscova, şi nu schiind în Alpi, iar acum angajează asistenţi ruşi, şi nu străini
Modelul rus Alisa Krilova şi-a anulat comanda pentru ultimul model de Mercedes, şi-a petrecut anul nou în Moscova, şi nu schiind în Alpi, iar acum angajează asistenţi ruşi, şi nu străini

Intrarea Rusiei în recesiune a lovit multe companii de turism sau de produse de lux, forţându-le să reducă preţurile, în încercarea de a limita daunele. Şi pare că lucrurile nu se vor îmbunătăţi curând, cu un armistiţiu fragil în estul Ucrainei care face prea puţin pentru a linişti tensiunile internaţionale cu privire la susţinerea Moscovei pentru separatiştii din regiune.

Modelul rus Alisa Krilova şi-a anulat comanda pentru ultimul model de Mercedes, şi-a petrecut anul nou în Moscova, şi nu schiind în Alpi, iar acum angajează asistenţi ruşi, şi nu străini. Alisa este una dintre superbogaţii Rusiei, dar chiar şi ea şi mulţi dintre prietenii ei bogaţi au început să simtă „ciupitura“ crizei economice din ţară, notează Reuters.

„Cu mine cum rămâne?“

Intraţi într-un fel de hibernare, bogaţii Rusiei se ţin departe de petrecerile cu celebrităţi şi îşi reduc cheltuielile pentru a recupera unele dintre milioanele pierdute din cauza căderii rublei şi a bursei. Însă modestia forţată nu i-a făcut pe aceştia să plece din Rusia, sau măcar să se întoarcă împotriva preşedintelui Vladimir Putin, notează Reuters.

Stând pe o canapea aurie, din noul său apartament din Moscova, Alisa Krilova, 32 de ani, îşi judecă concetăţenii care s-au înghesuit să cumpere televizoare, frigidere şi hrişcă atunci când rubla a căzut şi mai rău în decembrie 2014 şi când magazinele au trebuit să-şi modifice preţurile pentru a ţine pasul. 

Cu mine cum rămâne? Eu sunt calmă în criză, încă nu s-a întâmplat nimic teribil. Da, normal, nu ne-am mai dus în vacanţă anul acesta pentru că n-am mai văzut scopul în a plăti ceva de trei ori mai scump“, spune Krilova, a cărei imagine a fost pe prima copertă a numeroase reviste.

„Aşa că ne-am decis să ne facem vacanţa în Moscova şi la Sankt Petersbug, ne-am dus la muzee, la teatru, peste tot. Ne-am simţit minunat. A fost extraordinar să mă duc în Piaţa Roşie să văd bradul de Crăciun şi cred că a fost cel puţin la fel de bine ca schiatul în Austria sau Franţa“, adaugă modelul. Aceasta este o atitudine pe care contează Vladimir Putin.

Îmblânzirea oligarhilor

De când a preluat puterea, în 2000, fostul spion KGB, Vladimir Putin, a îmblânzit cei mai puternici oameni de afaceri ai ţării, care în anii '90 şi-au folosit puterea pe care o aveau asupra economiei ruse pentru a influenţa politica şi predecesorul lui Putin, Boris Elţîn.

După ce a adus din nou sub controlul statului ceea ce Putin numeşte „campionii naţionali“ din sectorul energetic, preşedintele a făcut o afacere cu proprietarii companiilor mari: fiţi loiali şi rămâneţi afară din politică şi aşa vă puteţi păstra bunurile. Este un schimb care, în mare parte, a ţinut, chiar dacă, de vara trecută, rubla a căzut cu 40% faţă de dolarul american şi economia s-a slăbit din cauza sancţiunilor occidentale şi a căderii preţului petrolului la nivel global.

Konstantin Kostin, fost consilier al lui Putin care acum conduce Fundaţia Civilă pentru Dezvoltarea Societăţii, spune că unii dintre oligarhii Rusiei suferă, fără îndoială, din cauza economiei. „Poate cineva este nemulţumit, dar nu cred că este un sentiment răspândit. Cred că dacă vorbim despre afilierile lor politice, atunci ei sunt loiali“, spune el.

„Aduceţi totul înapoi în Rusia“

La începutul lunii martie, Putin a făcut din nou apel la afaceriştii ţării, rugându-i să-şi aducă banii din conturile offshore în Rusia înainte ca, a sugerat preşedintele, Occidentul să pună stop fluxului de bani prin va agravarea sancţiunilor. 

Alisa Krilova

Aşa a spus, clar: aveţi destul pentru un standard bun de viaţă, aşa că vă rog să aduceţi totul înapoi în Rusia să putem ridica ţara“, a spus Krilova. Ea spune că este căsătorită cu un „om de afaceri de succes“, dar a refuzat să-l numească. A adăugat că toate bunurile ei sunt în Rusia, la fel şi cele ale soţului.

Alisa Krilova (foto dreapta) s-a auto-declarat o patriotă care vrea „să lase ceva“ generaţiei următoare. Însă ei tot îi mai place să se ducă în Franţa sau în alte ţări europene occidentale, pentru un weekend prelungit, pentru a-şi satisface pofta de brânzeturi franţuzeşti sau italiene, importuri care au fost interzise de Rusia, ca răzbunare la sancţiunile impuse de Occident.

„Plan de evacuare“ în caz de dizgraţie

Însă, în general, bogaţii Rusiei stau acasă, în timp ce se asigură că au stabilit un plan B. Directorul unui magazin de produse de lux, Alexei Koval, spune că unii afacerişti şi-au făcut deja un „plan de evacuare“, în cazul în care cad în dizgraţie, în cadrul căruia ar exista chiar şi piste de avion pe proprietăţile lor. „Cred că majoritatea oamenilor de afaceri care poate le e teamă de ceva s-au pregătit, cu mult timp în urmă, pentru a emigra rapid sau, Doamne fereşte!, pentru a-şi evacua familie“, spune Koval.

Între timp, unele companii de produse de lux, în timp ce calculează costurile unei Rusii care se îndreaptă spre recesiune, contează şi pe bogaţii ruşi să rămână locului pentru o vreme.

„Bulgari“ spune că va deschide primul magazin din Rusia în octombrie, în timp ce producătorul american de maşini „General Motors“ spune că-şi va închide fabrica din ţară pentru a se concentra pe maşinile premium, un sector care a fost greu lovit de criză. Însă, trebuie să rivalizeze cu o elită care a devenit „mai modestă“ în cheltuieli, scrie Reuters.

Nimeni nu vrea să epateze şi toţi aşteaptă. Când a fost panică, criză, speculaţii, clasa de mijloc a fugit să-şi ia banii de la adăpost şi să cumpere totul. Cei care sunt mai sus decât clasa de mijloc, şi chiar şi cei superiori acestora, hibernează“, spune Krilova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite