Ucraina îi curtează pe republicanii americani, deocamdată cu rezultate modeste: „Va fi foarte greu pentru Kiev“

0
Publicat:

Ucraina încearcă să obţină mai mult sprijin în cadrul Partidului Republican din SUA, în contextul în care cei doi lideri de dreapta favoriţi pentru nominalizarea prezidenţială a formaţiunii lor, Donald Trump şi Ron DeSantis, s-au distanţat de cauza ucraineană, scrie sâmbătă EFE, citată de Agerpres.

Kevin McCarthy a refuzat invitația în Ucraina FOTO Profimedia
Kevin McCarthy a refuzat invitația în Ucraina FOTO Profimedia

Analiştii consultaţi de agenţia spaniolă sunt de acord că rezultatele sunt, deocamdată, modeste. Kievul continuă să primească semnale pozitive de la liderii republicani care susţin deja trimiterea de ajutor militar şi economic Ucrainei, dar nu reuşeşte să ajungă la cele mai reticente secţiuni ale partidului, care ar putea compromite poziţia pro-ucraineană a SUA în cazul în care la Casă Albă ajunge un lider republican în urma scrutinului prezidenţial din 2024.

"Din păcate, problema Ucrainei a fost enorm politizată în cadrul Partidului Republican şi este folosită în unele sectoare în mod negativ", a declarat pentru EFE Volodimir Dubovîk, profesor asociat de relaţii internaţionale la Universitatea Naţională Mecinikov din Odesa.

"Există o isteria la scară largă"

"Îndrăznesc să spun că există o isterie la scară largă în unele segmente ale partidului", adaugă Dubovîk, profesor invitat la mai multe universităţi din SUA. Dubovîk plasează originea ostilităţii republicanilor faţă de Ucraina în anul 2019, când preşedintele de atunci, Donald Trump, a fost acuzat că a făcut presiuni asupra nou-alesului la acea vreme preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru ca procuratura ţării sale să ancheteze afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider american, Joe Biden.

"Spre marea sa supărare, Ucraina a fost implicată atunci în luptele politice interne din SUA, iar consecinţele acestora se resimt şi astăzi", spune profesorul. Dubovîk crede că este dificil ca Kievul să schimbe atitudinea unor sectoare republicane care şi-au stabilit poziţia din motive care nu au nicio legătură cu ceea ce face sau nu face Ucraina.

"Ucraina ar putea avea cel mai mult de câştigat dacă se ţine departe de luptele politice din SUA", spune el. Jurnalistul şi analistul ucraineano-american David Kiricenko este de acord. "Va fi foarte greu pentru Kiev să influenţeze acele sectoare ale Partidului Republican, deoarece Ucraina este pentru ei o chestiune de politică internă", spune el.

Ambii analişti sunt de acord că Ucraina trebuie să rămână transparentă în lupta sa împotriva corupţiei pentru a evita scandalurile care ar putea fi folosite de cei care îi sunt ostili în Statele Unite.

McCarthy a cerut control mai strict asupra ajutoarelor financiare

Şeful statului ucrainean l-a invitat la 8 martie pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Kevin McCarthy, să viziteze Kievul şi să vadă direct "cum lucrăm" şi "pentru ce luptăm".

McCarthy, care a cerut în repetate rânduri un control mai strict asupra ajutorului financiar şi militar acordat Ucrainei, a refuzat invitaţia câteva ore mai târziu, insistând că Kievul nu ar trebui să primească "cecuri în alb". "Nu trebuie să merg în Ucraina pentru a înţelege ce este un cec în alb şi ce nu este'', a spus el.

Congresmenii şi senatorii republicani susţin în mod covârşitor trimiterea de ajutor în Ucraina, dar vocile din cadrul partidului care se opun acestor demersuri sau care cer limitări sunt deosebit de vehemente şi apreciate de o parte substanţială a alegătorilor.

Potrivit unor analişti, răceala lui McCarthy faţă de Zelenski şi declaraţiile guvernatorului Floridei şi principalului rival al lui Trump, potrivit sondajelor, în cursa pentru nominalizarea la candidatura republicană la preşedinţia SUA, se datorează mai degrabă nevoii de a câştiga sprijin în rândul alegătorilor şi mai puţin scepticismului lor faţă de Ucraina.

"Cred că McCarthy înţelege importanţa de a continua să ajute Ucraina şi că discursul său este destinat susţinătorilor de extremă dreaptă a partidului, care sunt puternic anti-ucraineni", a declarat analistul Kiricenko pentru EFE.

Mike Pompeo a vizitat Ucraina

În schimb, la începutul lunii aprilie, Zelenski a putut conta pe vizita lui Mike Pompeo - fost director al CIA şi fost secretar de stat în mandatul lui Trump -, personalitate republicană proeminentă care şi-a reafirmat angajamentul de a dubla transporturile de arme către Kiev în timpul deplasării sale în Ucraina.

În acelaşi interval de timp cu Pompeo s-a aflat la Kiev o delegaţie republicană condusă de congresmanul Michael Turner, preşedintele Comisiei de Informaţii. Turner l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul republican "covârşitor" în ceea ce priveşte ajutorul acordat Ucrainei.

La sfârşitul lunii februarie, preşedintele ucrainean a primit o altă delegaţie de congresmeni republicani condusă de preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Michael McCaul.

Deşi şansele sale de a câştiga nominalizarea prezidenţială republicană par reduse, Pompeo a transmis presei de dreapta americane, precum Fox News, argumente pro-ucrainene care ar putea rezona cu electoratul conservator american.

"Un conflict prelungit care îl va face pe (preşedintele rus) Vladimir Putin să controleze Kievul sau să se extindă în Europa îi va costa pe americani mult mai mult decât să ofere rapid arme şi antrenament pentru a-i pune capăt", a declarat Pompeo pentru Fox, din capitala ucraineană.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite