Ucraina dezvoltă un sistem de apărare antiaeriană de tip strategic
0Ucraina a invitat oficial țările din Uniunea Europeană să participe la dezvoltarea unui sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, capabil să angajeze ținte la peste 100 km distanță, un proiect clasificat drept un sistem de apărare aeriană la nivel strategic, relatează Defense Express.

Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct de externe al Ucrainei Andrii Sibiha la o întrunire a Consiliului Afaceri Externe al UE marți, 14 aprilie.
Sibiha a cerut aliaților să consolideze apărarea antiaeriană ucraineană și să furnizeze sisteme suplimentare, precum și rachete și piese, a relatat Kyiv Independent. El a invitat, totodată, partenerii UE să investească în dezvoltarea unui sistem de apărare aeriană ucrainean, argumentând că asta va permite țării în război să accelereze implementarea acestuia.
„(Președintele rus Vladimir) Putin se va deplasa mai aproape de Europa și aproape de casele voastre dacă nu este oprit în Ucraina. Aceasta este realitatea.
Și nu ne dorim ca țările voastre să vadă vreodată rachete balistice cu fragmentație lovind cartiere rezidențiale sau locuri de joacă. De aceea trebuie să acționăm acum pentru a obține pacea, a întări Ucraina și a crește presiunea asupra Moscovei”, a subliniat ministrul.
Termenul „apărare strategică aeriană” este folosit de marii contractori din industria de apărare precum Raytheon pentru a descrie sisteme precum rachetele SM-6 (rază de până la 370 km) sau SM-3, care este proiectat pentru interceptarea rachetelor balistice extraatmosferice, scrie Defense Express,
Teoretic, asta sugerează că Ucraina ar putea lucra la un sistem de rachete sol-aer mai puternic decât Patriot, mai ales dacă își propune să obțină o capacitate similară cu SM-6. În timp ce sistemul de rachete Patriot este uneori clasificat drept sistem strategic, un atare proiect ambițios s-ar situa peste sisteme precum SAMP/T (franco-italian), în special în ceea ce privește raza de acțiune.
Recent, ministrul ucrainean pentru industrii strategice, Herman Smetanin, a confirmat că firmele interne de apărare lucrează activ la un echivalent ucrainean al sistemului Patriot.
Deși nu se cunosc prea multe detalii despre stadiul actual al noului proiect, conceptul este în discuție de mai mulți ani. Din 2022 încoace, dezvoltarea unui atare sistem ar fi putut fi prioritizată, ceea ce înseamnă că sistemul ar putea intra în serviciu în mod discret– cum s-a întâmplat în cazul rachetei Neptun.
Invitația Ucrainei către statele UE este, de asemenea, o mișcare strategică în ceea ce privește cooperarea industrială. Totuși multe țări investesc deja în proiecte proprii.
• Franța și Italia sunt angajate în finalizarea sistemului SAMP/T NG, producția de rachete fiind gestionată de MBDA – deținută de Airbus, BAE Systems și Leonardo.
• Germania a comandat deja sistemul Arrow 3 de fabricație israeliană și extinde programele de apărare comune germano-israeliene, inclusiv în eforturi de a revigora o rachetă asemănătoare APKWS.
• Polonia a angajat peste 15 miliarde de dolari pentru sistemele Patriot.
Pe de altă parte, există un real potențial pentru a coopta alte țări europene, care dispun atât de finanțare, cât și de capacități tehnologice proprii.
Printre acestea se numără Saab din Suedia, care produce sisteme radar avansate precum Giraffe 4A, dar în prezent are în serviciu doar sistemul de apărare aeriană MANPADS RBS-70. Suedia a achiziționat un număr limitat de rachete Patriot, contra a 1,3 miliarde de dolari, dar Saab ar putea fi interesată de un proiect strategic european de apărare aeriană mai amplu.
O altă posibilitate este Kongsberg din Norvegia, care cooperează în prezent cu Ucraina pentru integrarea rachetelor ucrainene în sistemul NASAMS. Pentru Kongsberg, participarea la dezvoltarea unui sistem cu rază lungă sau strategic ar reprezenta o îmbunătățire semnificativă față de capacitățile sale actuale cu rază scurtă și medie - mai ales că Norvegia nu are mijloace proprii de apărare aeriană cu rază lungă.