Ucraina aprobă un nou mecanism de import de gaze prin conducta Transbalcanică. Se dorește evitarea taxele ridicate de tranzit
0Autoritatea de reglementare a energiei din Ucraina a aprobat un nou mecanism de import de gaze naturale destinat să evite taxele de tranzit ridicate percepute pe ruta sudică, facilitând astfel livrările prin conducta Transbalcanică, din Grecia către Ucraina.

Decizia vine în contextul unei penurii severe de gaze, cauzată de o serie de atacuri cu rachete rusești care au afectat grav producția internă de gaze a Ucrainei în acest an, a anunțat marți Ministerul ucrainean al Energiei, citat de Reuters.
Până acum, Ucraina importa gaze prin Slovacia și Ungaria, evitând ruta sudică din cauza costurilor mari de tranzit generate de trecerea gazului prin Bulgaria, România și Moldova.
„Ruta transbalcanică are un potențial semnificativ de a satisface nevoile imediate ale Ucrainei. Cu toate acestea, aplicarea directă a tarifelor reglementate în fiecare dintre cele cinci țări o face neatractivă comercial”, a explicat ministerul ucrainean.
Potrivit instituției, operatorii de transport din cele cinci țări implicate au convenit asupra unei soluții optimizate care va permite utilizarea capacității nefolosite a conductei Transbalcanice, la un tarif competitiv.
Ministerul nu a oferit detalii suplimentare, dar și-a exprimat speranța că toate țările implicate vor aproba mecanismul propus, în vederea activării rutei cât mai curând.
Guvernul de la Kiev estimează că Ucraina va avea nevoie de cel puțin 4 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pentru sezonul de iarnă 2025/26, în timp ce analiștii prognozează o nevoie de aproximativ 6,3 bcm.
Între timp, compania de stat Naftogaz a demarat achizițiile, contractând 300 de milioane de metri cubi (mcm) de gaz natural lichefiat (GNL) american prin compania poloneză Orlen. Gazele vor tranzita Polonia, una dintre rutele cele mai avantajoase din punct de vedere al costurilor, alături de cea lituaniană.
Totuși, capacitatea interconectorului polonez este limitată la 7 mcm pe zi, în timp ce cererea zilnică a Ucrainei este estimată la cel puțin 25 mcm.
Pentru ziua de marți, Ucraina plănuia să importe circa 20 mcm de gaze din Slovacia, Polonia și Ungaria.
„După ce a renunțat la aprovizionarea cu energie din Rusia, Ucraina, alături de partenerii săi europeni, caută activ alternative de livrare a gazului. Utilizarea rutei transbalcanice este importantă în acest context”, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko.