Exclusiv Lovituri adânci în Rusia, dar fără garanții de armistițiu: „Eliminarea restricțiilor pentru ucraineni sunt un prim pas, dar nu suficient”

0
Publicat:

Eliminarea restricțiilor pentru ucraineni de a folosi rachete din Occident pentru a lovi adânc în teritoriul rusesc, cu raze de acțiune de până la 300 de kilometri, poate duce la oprirea ofensivei Rusiei în Ucraina și forțarea unui armistițiu, cu o condiție, spune generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Ofensivele pe care le derulează Rusia trebuie oprite, pentru a ne gândi la armistițiu. FOTO: Reuters
Ofensivele pe care le derulează Rusia trebuie oprite, pentru a ne gândi la armistițiu. FOTO: Reuters

Rachetele și alte arme livrate Ucrainei de Marea Britanie, Franța, Germania, SUA vor putea fi folosite fără restricții în ceea ce privește raza de acțiune a acestora, a anunțat, ieri, cancelarul german Friedrich Merz. Astfel, dacă până acum rachetele nu puteau lovi mai departe de 80 de kilometri în teritoriul rusesc, situația s-a schimbat radical: vor fi luate în vizor ținte aflate și la 250-300 de kilometri.

Obiectivul maximal pe care-l pot obține ucrainenii având în vedere această schimbare de tactică a Occidentului este oprirea ofensivei ruse, după care ne putem gândi la un acord de încetare a focului și un armistițiu, consideră generalul (r) Virgil Bălăceanu, cel care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi a fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Est. Problema este, spune generalul Bălăceanu, că pentru acest lucru este nevoie de o cantitate suplimentară de arme și muniții din partea Occidentului.

Adevărul: Ce efect credeți că va avea această decizie a Occidentului de a elimina restricțiile pentru folosirea de către Ucraina a armelor primite?

Virgil Bălăceanu: Efectul va fi determinat și de cantitatea de muniție de rachete pe care o are la dispoziție sau pe care poate să și-o completeze pe baza sprijinului occidental Ucraina. Pentru că, sigur, ai aprobare de lovire într-o adâncime operativă. Poți să lovești cu succes rezervele, baza de lovire a inamicului, să îngreunezi manevra de forțe și mijloace și în felul acesta să consolidezi apărarea, dar ca să ai efectul scontat trebuie să realizezi și o anumită densitate de lovire pentru fiecare obiectiv. Ca atare, este un prim pas, dar nu este suficient. Este un prim pas necesar pentru că se conturează deja bătălia pentru apărarea în zona regiunii Sumî, unde rușii au reușit, după scoaterea grupării operaționale ucrainene din Kursk. E adevărat, contraofensiva lor a durat foarte mult, 9 luni de zile, în condițiile în care ucrainenii au fost obligați să acționeze într-un teritoriu absolut ostil, pentru că acționau pe teritoriul inamicului. Acum încearcă ei să dezvolte ofensiva pentru a cuceri cât mai mult din zona Sumî și au realizat, dincolo de granița internațională, un cap de pod cu adâncime tactică.

Ori, în acest moment, trebuie consolidată apărarea în zona Sumî împotriva dezvoltării ofensive de către gruparea operațională de nord a rușilor. Probabil misiunea de apărare revine tot grupării operaționale care a acționat în Kursk. Dar aceasta are nevoie și de suplimentarea forțelor, a capabilităților de lovire și în același timp trebuie să se realizeze și o înlocuire a unor forțe care au dus lupta timp îndelungat în teritoriul, repet, extrem de ostil.

Concomitent ar trebui să se realizeze incursiuni de luptă în zona Belgorodului, ele sunt în curs de desfășurare, au apărut acțiuni ale grupurilor de recunoaștere ucrainene în zona Briansk, astfel încât apărarea în partea de est, de nord-est și de est a Ucrainei, să aibă un caracter activ combinând acțiunile de apărare pe direcția principală cu alte acțiuni ofensive pe direcțiile secundare, dar care pot să stabilească un echilibru în zonă și să nu permită forțelor rusești să dezvolte ofensiva înspre Sumî sau chiar să-și creeze o grupare de forțe suplimentare și să acționeze din zona Breansk înspre Cernihăv. În același timp, o întărire a apărării care să ducă la nerealizarea scopurilor planificării operaționale privind aliniamentul orașelor, baza operativă de ofensivă descrisă de orașele Pokrovsk, Torețk, Lîman, Novopavlivka și Ceasiv care ar crea condiții favorabile grupărilor operaționale rusești pentru dezvoltarea ofensivei înspre așa numita cetate a fortificațiilor, Kosteantînivka, Drujkivka, Kramatorsk şi Sloviansk. Păstrarea libertății de acțiune în această zonă devine esențială pentru apărarea Donbasului. Și sigur putem vorbi și de interzicerea ofensivei pe direcțiile operative din Herson și Zaporojie.

Dacă se reușește un asemenea lucru și vom asista la o stabilizare a frontului, perspectiva unei încetări a focului și a unui armistițiu va fi mult mai apropiată. Este evident că rușii, Putin nu va renunța la acțiunile ofensive dincolo de toate așa-zisele discuții, tatonări, în definitiv legate de încetarea focului și armistițiu, decât în momentul în care va vedea că nu mai are succes pe principalele direcții operative și, de ce nu, putem lua în calcul și direcțiile tactice.

Ținte la 300 de kilometri, adânc în teritoriul rusesc

Ce ținte credeți că ar putea lovi Ucraina având în vedere această eliminare a restricțiilor?

În primul rând, într-o acțiune ofensivă, ca să dezvolți ofensiva, aduci de regulă forțe care sunt dislocate în adâncimea dispozitivului, în așa numite eșalon 2, sau chiar forțe din adâncimea operativă. Cu cât poți să lovești mai bine aceste forțe, cu atât capacitatea lor ofensivă va scădea. Pe de altă parte, baza de lovire, mai ales în privința artileriei cu tragere lungă și a rachetelor operative, este situată în adâncimea dispozitivului. Lovind aceste elemente, scazi considerabil capacitatea de susținere prin foc de artilerie și rachete a acțiunilor ofensive. Putând să lovești și aerodromurile de luptă, ai posibilitatea să limitezi acțiunile aviației și să limitezi acțiunile de folosire a dronelor în sprijinul acțiunilor ofensive. Poți să lovești sistemul logistic. În momentul în care ai lovit sistemul logistic, înseamnă că trupele de la contact sau cele care urmează să fie introduse în luptă, nu sunt aprovizionate în mod corespunzător, ca atare ritmul de ofensivă, succesul luptei ofensive va fi afectat.

Și nu în ultimul rând poți să lovești obiective din sistemul de comandă și control al inamicului, al rușilor. Pentru că sunt puncte de comandă pe adâncimea tactică, dar sunt puncte de comandă și pe adâncimea operativă. Sistemul de conducere a forțelor rusești este strict ierarhizat. Ca atare, scoaterea din lupta unui punct de comandă la nivel operativ nu mai permite ducerea luptei de către marile unități, ale căror puncte de comandă sunt situate la nivel tactic, până nu se reface sistemul de comandat la nivel operativ.

Concret, ce rază maximă de acțiune ar putea atinge rachetele pe care le au ucrainenii?

Vorbim despre 250 la 300 de kilometri. 250 de kilometri cu rachetele care sunt deja folosite, ne referim la Storm Shadow. Dacă germanii vor furniza rachetele Taurus, ajungem la 250 de kilometri, dar pot să lovească cu ATACMS la 300 de kilometri. Deci vorbim de adâncimi operative. Pentru lovituri în adâncimea strategică, de regulă, ucrainenii folosesc dronele produse de ei, drone cu bătaie foarte lungă. Eu trebuie să lovesc pe adâncimea operativă, nu numai pe cel situat pe teritoriul ucrainian, dar și cel care acționează împotriva mea, având bazele, având punctele de tragere, pozițiile de tragere în adâncime, deci pe teritoriul rusesc. Deci, pe de o parte să primesc aprobarea să lovesc în adâncimea operativă, iar pe de altă parte să am aprobarea să lovesc țintele adversarului, chiar dacă aceste ținte sunt situate pe teritoriu său național.

Într-o luptă, într-o bătălie, în război, nu mai există granițe naționale, nu mai exista frontiere care să fie recunoscute. Există doar aliniamente, există direcții principale pentru concentrare a apărării, există direcții de dezvoltare a ofensivei, există limite de despărțire între marile unități, care înseamnă zone de responsabilitate, și alte elemente de genul acesta care țin de arta operativă și care nu sunt legate nicidecum nici de granițele naționale, nici de granițele unităților administrativ-teritoriale.

Condiția pentru aducerea Rusiei la masa negocierilor

Care credeți că ar fi impactul maximal al unei asemenea decizii?

Impactul maximal ar fi oprirea, pe toate cele 13 direcții operative și tactice, a ofensivei rușilor. Deci la ora actuală, dacă luăm în calcul și acțiunile de pe direcția Briansk, sunt 13 asemenea direcții. Lucrul acesta nu se poate întâmpla într-un timp scurt, dar dacă în bătăliile din timpul verii vom asista la o stabilizare a frontului, la o încetinire a ritmului deja scăzut de ofensivă a rușilor, și apoi la oprirea rușilor, poți să te gândești la un acord de încetare a focului și un armistițiu.

Și în ce condiții s-ar putea atinge acest impact maximal? Cu armamentul pe care-l au la dispoziție acum ar putea face lucrul acesta sau ar fi nevoie și de o suplimentare?

Este nevoie de o suplimentare. Este nevoia de cantități mai mari de armament și de muniție. Pe de o parte, cele care sunt produse de industria de apărare ucraineană, pe de altă parte, cele care sunt asigurate de către Occident, incluzând aici și Statele Unite ale Americii.

Știri Externe

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite