Ucraina, acuzată că folosește mine antipersonal împotriva soldaților lui Putin

0
Publicat:

Human Rights Watch a anunțat vineri că a găsit noi probe privind folosirea fără discernământ de către trupele ucrainene a unor mine antipersonal interzise împotriva forțelor invadatoare, relatează Reuters.

 Soldați ucraineni în Donețk
Soldați ucraineni în Donețk. FOTO Profimedia (Arhivă)

Organizația a solicitat guvernului ucrainean să își onoreze angajamentul asumat la începutul acestei luni de a nu utiliza asemenea arme, să ancheteze suspiciunile privind utilizarea lor și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili. 

Angajamentul guvernului ucrainean de a investiga aparenta utilizare de către armata sa a minelor antipersonal interzise este o recunoaștere importantă a datoriei sale de a proteja civilii", a afirmat Steve Goose, directorul pentru arme al Human Rights Watch. 

HRW a mai precizat că a informat guvernul ucrainean despre descoperirile sale printr-o scrisoare trimisă în luna mai, la care nu a primit niciun răspuns. 

De asemenea, Ambasada Ucrainei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters. 

În anul 2005, Kievul a ratificat un tratat internațional din anul 1997 care interzicea aceste mine și impunea distrugerea acestora. 

Moscova nu a aderat la acest tratat, iar folosirea minelor antipersonal „încalcă dreptul umanitar internațional”, se arată în raport. 

De la declanșarea „operațiunii militare speciale”, HRW a publicat patru rapoarte care arată că forțele invadatoare ruse au utilizat 13 tipuri de mine antipersonal care au ucis și rănit civili. 

Noul raport este o continuare a celui din luna ianuarie, conform căruia militarii ucraineni au lansat rachete care au împrăștiat mii de mine PMF-1 în zonele ocupate de ruși din interiorul și din jurul orașului Izium între aprilie și septembrie 2022, când trupele Kievului l-au recucerit. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite