Ucraina a votat amendamente privind autonomia regiunilor separatiste. „Nu există referire la federalizare. Ucraina este şi va fi unitară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amendamentele votate de Rada ucraineană acordă un statul special regiunilor estice ale ţării
Amendamentele votate de Rada ucraineană acordă un statul special regiunilor estice ale ţării

Amendamentele constituţionale privind acordarea unui grad de autonomie regiunii separatiste din estul Ucrainei au fost aprobate de Parlamentul ucrainean. Acestea trebuie aprobate de Curtea Constituţională, informează „Russia Today“ (RT). Guvernul de la Kiev insistă pe „descentralizarea“ ţării, evitând cuvântul „federalizare“, propus de Vladimir Putin.

Amendamentele votate de Rada ucraineană acordă un statul special regiunilor estice ale ţării, sfâşiate de conflict, după cum se stipulează în acordurile de la Minsk. Schimbările ar fi un pas înainte către „descentralizarea“ statului, este de părere Guvernul ucrainean. Însă orice modificare din legea de bază a Ucrainei trebuie aprobată şi de Curtea Constituţională de la Kiev, notează RT.

A fost foarte impresionant să stau în parlament şi să văd democraţia vibrantă în acţiune, să văd dezbaterile reale şi nu un dialog îndoielnic al celor bătrâni“, spune Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american, pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, în cadrul unei conferinţe de presă de la Centrul Media pentru Criză din Kiev.

Ucraina este cu un pas mai aproape de o finanţare FMI

Nuland a lăudat schimbările constituţionale adoptate „într-o zi istorică“, adăugând că „Ucraina îşi face treaba. Nu există scuze pentru cealaltă parte să încalce acordul de la Minsk“.

În timpul vizitei de două zile de la Kiev, Nuland  a scos în evidenţă şi anumite reforme economice adoptate pentru a se conforma standardelor Fondului Monetar Internaţional (FMI), fapt care aduce Ucraina şi mai aproape de obţinerea unui ajutor financiar de cinci miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro).

Acordarea unui statut autonom regiunilor Doneţk şi Lugansk a fost sugerată în cel de-al doilea armistiţiu încheiat la Misk, semnat de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, de Vladimir Putin, dar şi de liderii Franţei şi Germaniei. Negocierile de la Minsk, care au fost supervizate de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), au condus la implementarea unui nou armistiţiu, după ce un acord anterior fusese încălcat.

„Nu există nicio referire la federalizare. Ucraina a fost, este şi va fi un stat unitar“

Pachetul de măsuri din februarie 2015, de la Minsk, bazat în mare parte pe primul acord semnat în septembrie 2014, tot la Minsk, este menit să rezolve conflictul ce a izbucnit în aprilie 2014, în estul Ucrainei. În acest conflict au murit peste 6.500 de persoane, potrivit unor estimări ONU.

Între timp, guvernul de la Kiev continuă să insiste asupra propriei definiţii a „descentralizării“ regiunii estice Donbas, continuă RT. Cuvântul „descentralizare“ a fost inclus în tratat, cu referire la acordarea unui anumit grad de autonomie regiunilor din est, deşi nu a fost definit clar. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a propus acest cuvânt, prin opoziţie cu cel propus de preşedintele rus Vladimir Putin – „federalizare“.

Nu există nicio referire la federalizare. Ucraina a fost, este şi va fi un stat unitar. Proiectul nu cuprinde nicio schimbare care să permită un statut special pentru Donbass, nu există loc pentru aşa ceva“, a declarat joi preşedintele ucrainean, citat de RIA Novosti.

Potrivit lui Poroşenko, „proiectul recunoaşte doar posibilitatea unei administraţii locale specifice în regiunile Lugansk şi Doneţk, fapt determinat de o altă lege“.

Amendamentele constituţionale adoptate acum sunt considerate insuficiente de separatiştii proruşi din Lugansk şi Doneţk, care iniţial şi-au dorit o federalizare mai mare. „Autorităţile de la Kiev vorbesc mult despre reforme, dar ignoră complet sugestiile cu privire la reforma politică care este aplicată de reprezentaţii Doneţk şi Lugansk. Aici este problema principală“, a declarat şi vice-ministrul de Externe rus, Grigori Karasin.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite