Trei membri ai Crucii Roșii uciși și doi răniți în atacul rusesc asupra regiunii Donețk
0Trei membri ai Crucii Roșii au uciși într-un bombardament care a lovit un loc declarat anterior drept punct de distribuție de ajutoare în prima linie în regiunea Donețk. Alți doi membri ai personalului Crucii Roșii au fost răniți, a anunțat, joi, președintele Volodimir Zelenski și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).
Forțele ruse au atacat comunitatea Kostiantinivka din regiunea Donețk și satul Borova din regiunea Harkiv la 12 septembrie, omorând cinci persoane și rănind cel puțin nouă, au raportat autoritățile locale.
Rusia a atacat o zonă rezidențială din Borova cu muniție cu dispersie, incendiind cel puțin cinci case, a declarat guvernatorul regiunii Harkov Oblast, Oleh Siniehubov, citând informații preliminare.
„Inamicul a lansat un atac de tip double-tap”, a adăugat el.
Un bărbat și o femeie au fost uciși, iar cel puțin alte șapte persoane au suferit răni, potrivit guvernatorului.
Forțele ruse au bombardat, de asemenea, satul Viroliubivka de lângă Kostiantinivka, lovind teritoriul întreprinderii, a declarat guvernatorul regiunii Donetsk, Vadim Filașkin.
Atacul a distrus un camion cu ajutor umanitar și o mașină, ucigând trei angajați ai misiunii Comitetului Internațional al Crucii Roșii și rănind alți doi, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
„O altă crimă de război rusă. Astăzi, ocupantul a atacat vehicule ale misiunii umanitare a Comitetului Internațional al Crucii Roșii în regiunea Donețk. Deocamdată, știm de două persoane rănite care primesc toată asistența necesară. Din păcate, trei persoane au fost ucise în acest atac rusesc. Sincerele mele condoleanțe familiilor și prietenilor acestora. În acest război, totul este absolut clar - Rusia sădește răul, Ucraina apără viața. Dacă cineva vrea să audă «ambele părți», în Rusia, acest lucru este perceput doar ca o permisiune de a ucide din nou. Lumea trebuie să răspundă ferm și cu principii. Țările și organizațiile internaționale nu pot rămâne indiferente. Numai împreună poate lumea să forțeze Rusia să pună capăt acestei terori și să facă Moscova să caute pacea.”
CICR a anunțat că distribuirea de ajutoare umanitare nu începuse, astfel că în atac nu au fost rănite și alte persoane.
CICR a declarat că echipa sa se pregătea să distribuie lemne și brichete de cărbune în satul Viroliubivka, la nord de orașul Donețk, gospodăriilor vulnerabile pentru a le ajuta să se pregătească pentru iarna viitoare, când vehiculele pe care le foloseau au fost lovite. „Echipele CICR sunt prezente în mod regulat în regiunea Donețk, iar vehiculele noastre sunt marcate în mod clar cu emblema Crucii Roșii. Decesul celor trei colegi ai CICR survine în contextul în care, în ultimii doi ani, numărul umanitarilor uciși în întreaga lume a crescut brusc. CICR face apel urgent la respectarea dreptului internațional umanitar, inclusiv prin luarea tuturor măsurilor de precauție posibile pentru a se asigura că persoanele angajate în activități umanitare nu sunt vizate sau prinse în ostilități”, a mai precizat organizația umanitară.
Zelenski a acuzat Rusia că a atacat o navă cu cereale în Marea Neagră
Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra unei nave ucrainene încărcată cu grâu care se îndrepta spre Egipt, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenski.
„Rachetă rusă împotriva încărcăturii de grâu pentru Egipt. Atacul de astăzi din Marea Neagră a avut loc asupra unei nave civile obișnuite, imediat după ce a părăsit apele teritoriale ucrainene. Potrivit datelor preliminare, din fericire, nu au fost victime”, a scris el pe canalul său Telegram.
Liderul de la Kiev a menționat că Ucraina este unul dintre principalii „donatori ai securității alimentare” și multe țări din Africa și Orientul Mijlociu depind de aprovizionarea lor. Zelenski a subliniat că Kievul va face totul pentru a proteja porturile și va continua furnizarea de alimente pe piața globală.
„Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina - protejarea vieții și aceasta ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare țară. Așteptăm reacția lumii. Grâul și securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o țintă pentru rachete”, a adăugat șeful statului ucrainean.
După ce Rusia s-a retras din acordul cu cereale vara trecută, Ucraina a început să-și trimită navele cu alimente de-a lungul coridorului umanitar stabilit de Kiev . Prima astfel de navă a părăsit țara în august anul trecut.
Rusia s-a retras din acordul cu Ucraina, Turcia și ONU pe 17 iulie, acuzând Occidentul că nu și-a îndeplinit partea din acordul privind ridicarea restricțiilor la exporturile agricole rusești și reconectarea Rosselhozbank la sistemul internațional SWIFT.
După retragerea din acord, Ministerul rus al Apărării a amenințat că va considera toate navele din Marea Neagră care merg în porturile ucrainene drept potențiali transportatori de mărfuri militare. În luna august a aceluiași an, nava de patrulare a Flotei ruse de la Marea Neagră „Vasili Bikov” a deschis foc de avertizare către o navă de marfă care naviga sub pavilion Palau, care se îndrepta către portul ucrainean Izmail. Apoi, un grup de militari ruși a aterizat pe nava de marfă și a inspectat nava.
La începutul lunii noiembrie 2023, armata rusă a lansat un atac cu rachetă asupra uneia dintre navele care navighează sub pavilionul Liberiei către portul Odesa.